Laura Hernández/ Bernat Surroca
“Estem molt contents. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) assenta jurisprudència per tota la UE en el respecte als drets fonamentals”. Amb aquestes paraules ha rebut aquest dimarts al matí el terrassenc Lluís Puig la sentència del TJUE que avala el jutge Pablo Llarena per dictar una nova euroordre, però especifica que es podrà denegar si s’acrediten “deficiències sistèmiques” o es posa en risc els drets d'”un grup concret i objectivable de persones”. El pronunciament és ferm, no es pot recòrrer, i és d’especial importància per a Lluís Puig, donat que no té immunitat.
L’exconseller terrassenc ha parlat amb Diari de Terrassa, minuts abans de comparèixer davant els mitjans de comunicació a Bèlgica.
Lluís Puig: “La sentència és bona per nosaltres i per a Europa, que surt reforçada en la vigilància dels drets fonamentals”
Aquest argument dona nous elements de defensa als exiliats, apunta Puig. “Reforça l’argument que som una minoria nacional en un Estat com l’espanyol, i un grup identificable objectivament”.
L’exconseller de Cultura destaca que la sentència del TJUE posa en relleu el dossier del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU publicat abans de la sentència de l’1-O, que “identificava clarament els presos i els exiliats com a membres d’un grup identificable objectivament”. Ara, “la sentència dóna aquest informe com a fiable”.
El tribunal diu que l’informe de l’ONU és important, però no és suficient per demostrar que hi poden haver vulneracions de drets, tot i que sí que pot ser tingut en compte.
Puig ha rebut la sentència aquest matí a Brusseles, en companyia de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Antoni Comín. També del seu advocat, el també terrassenc Miquel Sàmper, i el lletrat de Puigdemont, Gonzalo Boye. “Sortim reforçats per a seguir defensant-nos”, comenta Puig.
L’exconseller Lluís Puig, que fa poques setmanes va canviar de lletrat, ha celebrat també la decisió del TJUE i ha donat per fet que hi haurà una nova euroordre contra ell, que no té immunitat. Ara bé, aquesta s’haurà d’analitzar d’acord amb les noves condicions i les defenses consideren que tenen elements de pes per demostrar que vulneracions generalitzades de drets contra un grup concret de persones, els que defensen la independència de Catalunya.
Si Llarena reactiva l’ordre d’extradició “ens defensarem amb més arguments-diu Puig-. Tornarem a la primera instància judicial i si cal, tornarem a seguir tot l’itinerari judicial fins a arribar a la Justícia europea. No ens espanta. Ara tenim més arguments de defensa i tenim jurisprudència“.
Puig és conscient de ser “la punta de llança o el cap de turc” d’un pols amb la Justícia espanyola que obre noves expectatives als exiliats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Antoni Comín. “Aquesta és una sentència bona per a nosaltres- insisteix-, però és sobretot una resolució bona per Europa, que surt reforçada en la vigilància dels drets fonamentals”.
Puigdemont dóna per mortes les euroordres
En la compareixença des del Parlament Europeu, Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, acompanyats dels advocats, han assegurat que avui la sentència del TJUE “deixa les extradicions en via morta” i posa condicions a la presentació de noves euroordres que les fan “inviables”.
Carles Puigdemont: “La sentència deixa les extradicions en via morta”
El president a l’exili ha dit que és significatiu que la sentència s’allunyi de l’opinió de l’advocat general de la UE, cosa poc habitual, i explicita que la decisió de la justícia belga era correcta d’acord amb el dret europeu. “Sempre hem insistit que no anàvem a defensar-nos individualment, sinó col·lectivament”, ha recordat Puigdemont. En aquest sentit, ha recordat el “grup objectivament identificable“, que segons l’expresident són “els catalans que consideren que Catalunya és una nació”. “Això ens obre un terreny per fer lluita política més enllà del codi penal”, ha reblat.
El líder de Junts també ha celebrat que l’informe del Grup de Treball de Detencions Arbitràries pugui ser tingut en compte, com va fer Bèlgica. “Queda esvaït el dubte el valor d’aquest element”, ha dit. “Avui continuarem lluitant, però la lluita es va aclarint. Hem consolidat coses i obrim una nova fase per continuar defensant amb més solidesa la nostra condició de representants perseguits per raons polítiques”, ha dit Puigdemont. Preguntat pel seu retorn, que resta pendent del que digui el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), Puigdemont ha evitat concretar però ha assegurat que avui el “retorn és més a prop”.
L’advocat Gonzalo Boye ha dit que la sentència és “molt bona” i canvia l’escenari jurídic. Un element fonamental i que tindrà conseqüències és que el TJUE diu que el Suprem “no és competent”. “La valoració és molt positiva; Bèlgica ho va fer bé i seguirem la lluita col·lectiva”, ha dit. També tindrà conseqüències “més aviat que tard” el fet que es parli de grups concrets. “És una sentència molt bona que dona instruments per continuar avançant en aquest procediment, que no hauria d’haver començat mai”, ha afirmat.