Un equip de set persones (sis veïnes, un veí) i una coordinadora van picar l’any passat moltes portes a Terrassa, a Ca n’Anglada: 580 entre el febrer i l’agost i 448 entre el setembre i el desembre, 1.028 habitatges en total, amb 831 entrevistes realitzades i un seguit de conclusions: el 71% de les persones entrevistades van ser dones, i el 26%, gent gran; un de cada deu no surt pràcticament de casa, un de cada tres pateix els efectes de la bretxa digital i el 58% fa ús dels serveis socials.
Aquest dilluns, els organitzadors del projecte “A-Porta” han fet balanç públic del pla amb un missatge d’èxit i un germen de futur basat precisament en això: l’obertura de portes de veïns abans enclaustrats i la creació de dues entitats donades a llum pel procés: Col·lectiu de Dones Esperanza i Col·lectiu de Mujeres Independientes.
Detectar situacions de vulnerabilitat
El projecte va arribar a Terrassa de la mà de la CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya), la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) i l’Ajuntament, que té a la seva disposició les dades resultants d’aquesta “radiografia” de Ca n’Anglada per detectar situacions de vulnerabilitat i emprendre accions de millora. El pla va ser presentat per l’alcalde, Jordi Ballart, el 3 de febrer del 2022, com una prova pilot concebuda, entre altres objectius, per conèixer casos de soledat no volguda, assessorar persones grans i reduir la pobresa energètica.
Era, i ha estat, una eina per fer aflorar situacions de pobresa i per prendre el pols a la visió del barri de centenars de veïns que han contestat a un qüestionari bàsic i, sobretot, han entrat en una relació de confiança amb l’equip de “picaportes”.
Molts veïns desconeixien circuits de serveis, per exemple. Molts, d’origen marroquí, volen aprendre castellà i català i no saben on anar per estudiar. “Hem tret dones de casa i sense aquest projecte no l’hauríem aconseguit”, ha conclòs una dels integrants de l’equip, que ha tramitat inclús bonificacions socials per consum d’energia.