Terrassa

Els bombers ja tenen exposició a Terrassa

La mostra inclou l’exhibició d’un helicòpter

La mostra estarà al MNACTEC fins el 17 de setembre / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Un helicòpter, vehicles, estris, uniformes. L’exposició “Bombers 40 anys” ha arribat al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), a Terrassa.

La mostra, que repassa les quatre dècades d’història de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), ha estat inaugurada aquest dijous amb la presència del director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort; la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández; el director del MNACTEC, Jaume Perarnau, i la regidora de Via Pública, Protecció Civil i Seguretat de l’Ajuntament de Terrassa, Patricia Reche.

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha agraït la tasca feta pel Grup 14×40, organitzador de la mostra: “Això és la suma d’idees, decisions, vocació i tossuderia; de molt d’esforç i molta dedicació, de vegades, fora d’hores de feina”.

Idees de bombers

Sònia Hernández ha donat valor al motiu de la mostra perquè “la història dels Bombers és la història de l’evolució del coneixement científic i de l’aplicació tècnica per a l’extinció dels incendis, i en aquest camp hi ha importants aportacions catalanes”.

L’exposició resumeix la història dels uniformes del cos / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Jaume Perarnau, director del MNACTEC, ha fet referència a la dita “idees de bomber“. La frase té una connotació positiva, ha dit: “Reconeix l’eficiència i l’eficàcia a l’hora de trobar solucions amb el mínim de recursos”. La regidora Patricia Reche ha destacat “l’esforç, el compromís, la proximitat i la vocació de servei públic” dels Bombers.

Orígens

L’exposició, que es podrà visitar fins al pròxim 17 de setembre, ha estat impulsada pel Grup 14×40. S’hi expliquen els orígens de la DGPEIS, creada pel Decret 93/1980 de 27 de juny; el seu funcionament actual i els reptes de futur, especificats en el Pla Estratègic 2025. Nou maniquins donen suport al discurs historiogràfic; mostren els 4 uniformes d’intervenció que han tingut els Bombers de la Generalitat des del 1980, i els dels grups operatius del Cos (GRAF, GRAE i els Equips de Prevenció Activa Forestal), el personal tècnic operador de control i els auxiliars d’ofici forestal.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i de l’Arxiu Històric de Terrassa- Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, s’ha instal·lat una secció zero, en què s’explica la història i s’exposa material històric dels bombers de la ciutat, creats el 1879, com ara el Fort TT de 1926, un carro portamànegues de 1920, una motobomba Montserrat, de 1930, i un remolc extintor, de 1977. També s’hi exposen el primer Reglament que va tenir el Cos, carnets de bombers de Terrassa de diferents èpoques i el codi amb els tocs de xiulet amb què els bombers de la ciutat eren alertats dels incendis que hi havia en diferents indrets de Terrassa.

El treball històric als Bombers de la Generalitat

El Grup 14×40 l’integra personal de la DGPEIS que, a banda de la seva feina rutinària, dedica part del seu temps a la conservació i la divulgació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat: vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que són part essencial d’aquestes quatre dècades.

Un Ford TT exposat al MNACTEC / NEBRIDI ARÓZTEGUI

En la comissió hi ha bombers en actiu i jubilats i personal de diferents serveis administratius de la DGPEIS. Entre totes aquestes persones hi ha historiadors professionals, especialitzats en l’àmbit dels bombers, documentalistes i tècnics de l’Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al Parc de Manresa.

Els membres del grup ja han organitzat exposicions històriques sobre els bombers en altres punts de Catalunya i han publicat diversos llibres monogràfics. La mostra també ha comptat amb la col·laboració de personal de les Regions d’Emergències Centre i Metropolitana Nord i de la secció de Logística de la DGPEIS, que ha estat vital en les jornades en què s’han programat els trasllats i el muntatge del material expositiu entre seus.

Recorregut

L’exposició, produïda per Molècula SL, es va estrenar oficialment a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà, al desembre de 2021. Des d’aleshores ja ha passat per la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, de Berga, el Museu de la Tècnica –Parc de la Sèquia, de Manresa, i el Centre Cívic Joan Triadú, de Vic.

Actualment s’està treballant en la itinerància a altres ciutats i viles de Catalunya, com ara Gelida, Lleida, Girona, Figueres, Olot i Mataró.

Els bombers ja tenen exposició a Terrassa
To Top