Dues hores de ple extraordinari sobre l’estat de la seguretat a la ciutat han servit poc aquest matí de dimarts per millorar la percepció d’inseguretat a la ciutat. La sessió ha estat un ball de retrets i acusacions i ha acabat amb una única novetat: l’anunci de la regidora d’ERC, Ona Martínez, que la Policia Municipal incrementarà les seves dependències actuals. “Estem millorant les seves instal·lacions. Perquè incrementar el nombre d’efectius del cos significa acompanya-ho de més espai i més recursos. Per això podem explicar que en els pròxims temps tot l’edifici de Països Catalans serà per a la Policia Municipal”.
A banda del projecte, la sessió extraordinària ha culminat amb l’única aprovació de la proposta de resolució de l’executiu de Tot per Terrassa i ERC. Les propostes de l’oposició han estat totes rebutjades per un govern obertament molest per la convocatòria d’un ple que considera “contribueix a generar més percepció d’inseguretat” i “aplana el camí a l’extrema dreta”. “No s’ha de jugar amb foc- ha dit l’alcalde, Jordi Ballart, en la seva intervenció al final de la sessió-. No volem que l’extrema dreta hi sigui, al ple, ni que el seu discurs hi estigui representat”. Ballart ha retret al PSC que “calqui” el discurs de Vox acusant-lo de “fer referència a casos aïllats, cosa que no faig mai”.
La proposta del govern que ha comptat amb el vot de la majoria del ple inclou el compromís d’incrementar el nombre d’agents, demanar la Generalitat que augmenti els efectius de mossos a la ciutat i “continuar” renovant la flota de vehicles de Policia municipal, a banda de tancar la redacció i aprovació del nou Pla Local de Seguretat abans d’acabar 2023.
Les percepcions i les realitats
La regidora i candidata Eva Candela ha estat l’encarregada de defensar la proposta del PSC, que proposava deu mesures per a millorar la seguretat i combatre “la creixent percepció d’inseguretat. Les percepcions són importants -ha dit-. Es corresponguin o no amb la realitat, i configuren l’opinió de la ciutadania”.
Candela ha tirat d’estadística per defensar que durant els primers tres trimestres de 2022, la inseguretat ciutadana va créixer a la ciutat un 18% respecte al mateix període de 2021. “Això no són casos puntuals”, ha dit. Per afegir que a Terrassa, “tenim un problema i no fem cap favor a ningú quan neguem la realitat”.
Des de Ciutadans, la també candidata Isabel Martínez ha reclamat les tauletes electròniques per als agents i ha recriminat al govern “la malsana tendència a deixar les coses a mig fer i deixar els temes al calaix, per treure’ls quan els proposa l’oposició”.
Els liberals han centrat el seu discurs en les mesures proposades per millorar el control de la traçabilitat de les denúncies, la creació d’una oficina per atendre les denúncies per ocupacions delinqüencials o la inversió en eliminar els punts negres al carrer. Cap d’elles ha prosperat.
També han estat rebutjades les aportacions de Junts, una bateria de mesures, algunes de les quals ja havien estat aprovades en ple i continuen pendents d’executar.
Meritxell Lluís, portaveu municipal i cap de llista dels sobiranistes, ha deixat clar que la seva formació no vol “caure en l’alarmisme ni en el cofoisme dels qui defensen que anem bé, perquè no anem bé”. La regidora ha defensat algunes de les mesures proposades, com una app per atendre les inquietuds del comerç i una oficina al Raval per presentar denúncies, i ha demanat “a ERC i Tot per Terrassa que facin la feina”.
Durs retrets des de l’executiu
Al govern l’hi ha molestat la convocatòria d’un ple sobre la seguretat “a quatre mesos de les eleccions” i no ha estalviat crítiques a l’oposició i en especial al PSC per convocar-lo.
Des d’ERC, Ona Martínez ha estat especialment dura. Després de rebatre les dades socialistes i dir que “l’índex de delictes per cada 1.000 habitants és de 73,5 a Catalunya, 63,6 a l’Hospitalet i 66,3 a Badalona. I a Terrassa? -ha preguntat retòricament-. A Terrassa és del 57,4%, 21 punts per sota de la mitjana de Catalunya”.
La regidora republicana s’ha dirigit especialment als socialistes: “Entenc que les fronteres del PSC són les que són i per això aquests discursos, però és una irresponsabilitat utilitzar la seguretat amb finalitats electoralistes. Ara bé, si ho han de fer per rascar 4 mil vots, com a mínim els demanaria una mica de rigor. Que no enganyin, no tergiversin les dades i no juguin amb la sensació d’inseguretat de la gent”.
Des de Tot per Terrassa, Patricia Reche, regidora de Seguretat, ha recordat l’increment d’efectius de la Policia Municipal, la millora de les instal·lacions i les patrulles mixtes amb Mossos d’Esquadra. “Sabem que falten moltíssimes coses per fer- ha dit. Dirigint-se al PSC-, però vostès orienten el ple sense cap construcció. Necessiten ocupar el lloc que creuen que no haurien d’haver perdut”. La regidora ha acusat els socialistes de fer afirmacions errònies “per ignorància o per malícia. I el seu discurs és el de l’extrema dreta”.