La Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) ha inaugurat aquest dimarts el Centre Universitari de la Visió UPC Diagonal a Barcelona, una clínica especialitzada en lents de contacte i el control de la miopia ubicada a l’avinguda Dr. Marañón, 44-50, seu actual de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB).
El CUV UPC Diagonal oferirà serveis de contactologia a la comunitat universitària, a la població en general i, especialment, a persones en risc d’exclusió social. Vol ser un centre capdavanter en recerca en l’àmbit de la salut visual i també impartirà formació de grau i postgrau ─inclosa la formació permanent de professionals en exercici─ i formació a mida per a empreses.
Segons expliquen des de la UPC, els serveis clínics en contactologia que s’oferiran al CUV UPC Diagonal, adreçats a la comunitat universitària i al públic en general, són la base per a la formació de l’estudiantat de grau, màster i doctorat de la FOOT, que podrà realitzar les pràctiques clíniques en contactologia en un entorn clínic real sota la supervisió de professorat de la Facultat. “D’aquesta manera, els estudiants portaran a la pràctica i complementaran els coneixements i les competències que han adquirit al llarg dels estudis, en el marc d’un model docent d’aprenentatge i servei pioner a Europa, tal com ja es fa des de fa més de 20 anys al centre homòleg, el CUV UPC Terrassa”, destaca la universitat.
Així mateix, el CUV UPC Diagonal oferirà serveis clínics en contactologia per a pacients derivats de serveis d’oftalmologia o d’establiments d’òptica, en el cas d’adaptacions que requereixin un tractament més especialitzat.
Control de la miopia amb lents de contacte
Una de les àrees clíniques i de recerca més importants del centre serà el control de la miopia amb lents de contacte, amb tècniques com l’ús de l’ortoqueratologia nocturna: lents de contacte especials, dissenyades i adaptades específicament per reformar temporalment la còrnia per millorar la visió. Es treballarà en aquest tipus d’adaptacions, per oferir tècniques de control de miopia als pacients miops. La població infantil i els joves són els que més es poden beneficiar d’aquestes tècniques i, per això, des del centre s’establiran relacions amb centres pediàtrics per fer prevenció, control i seguiment de la miopia i d’altres defectes visuals.
Altres serveis que s’oferiran són adaptacions a còrnies irregulars (queratocons, queratoplàsties i postcirurgies, entre d’altres), readaptacions de lents de contacte, en casos amb incidències en el seu ús, i revisions a usuaris de lents de contacte. Aquest servei també s’oferirà a pacients amb risc d’exclusió social de Barcelona i la seva àrea metropolitana en col·laboració amb els serveis socials dels ajuntaments.
Estudi de la miopia i abandonament zero de lents de contacte
Pel que fa a la recerca, el CUV UPC Diagonal inicia la seva activitat amb tres grans projectes. Un d’ells se centra en l’estudi de tècniques de control de la miopia. La discapacitat visual té uns efectes devastadors en la qualitat de vida de les persones. Concretament, la miopia, considerada com la pandèmia del segle XXI, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), afecta sis de cada deu joves universitaris a Espanya. A Catalunya, afecta més de dos milions de persones, mig milió de les quals tenen entre 17 i 27 anys. I es preveu que, el 2050, la prevalença de la miopia globalment sigui del 50 % de la població mundial. 938 milions de persones tindran nivells alts de miopia: això implica una probabilitat molt alta de patir problemes degeneratius i discapacitats visuals.
També destaca el projecte d’abandonament zero en l’ús de les lents de contacte. Davant del fet que el 50% de persones a partir dels 40 anys abandonen l’ús de les lents de contacte, l’objectiu és entendre el motiu d’aquest fenomen i introduir mesures correctores per aconseguir frenar una tendència que empitjora la salut visual de les persones.
L’altre projecte és el disseny d’un nou tipus de lent de contacte per a còrnies irregulars, per millorar l’adaptabilitat i el confort en el seu ús.
Equipament i disseny innovadors
El CUV UPC Diagonal, que ocupa un espai d’uns 70 metres quadrats, disposa de dos gabinets optomètrics complets per a la pràctica contactològica i un espai de proves complementàries, equipat amb la instrumentació necessària per efectuar mesures oculars específiques. Gràcies a la col·laboració de la indústria, compta amb els últims dissenys de lents de contacte que s’adaptaran en l’entorn d’aprenentatge servei.
Amb un disseny innovador que incorpora parets de vidre, els espais del centre s’han estructurat per tal que l’estudiantat pugui fer un seguiment de l’activitat clínica que es desenvolupa amb els pacients. Això permet a l’estudiant combinar dues formes d’aprenentatge: atenció directa del pacient en el gabinet, per parelles, i seguir la visita i les indicacions del professorat que supervisa l’activitat clínica des d’un espai adjacent. El centre també està preparat per retransmetre la docència que s’hi fa a distància per streaming.
Alcon Healthcare, Conóptica, CooperVision i mark’ennovy, empreses que formen part del patronat de la FOOT, donen suport a aquest espai de salut visual a través de la donació de material, juntament amb Menicon, Disop, Lenticon, Tiedra i Bausch & Lomb.
El CUV Terrassa, el precursor
El precursor del CUV UPC Diagonal és el CUV UPC Terrassa, que va iniciar la seva activitat l’any 2000 i que fins ara ha atès uns 40.000 pacients. En el marc de l’acció social del CUV, dins del programa Mirades solidàries, s’atenen pacients procedents de 65 ajuntaments i entitats socials d’arreu de Catalunya, una acció que cobreix les necessitats de salut visual d’un conjunt de localitats amb una població total de més d’1,5 milions de persones. Cada any s’atenen uns 2.000 pacients en situació de vulnerabilitat, gràcies a la col·laboració amb empreses d’òptica, que aporten el material necessari.
La iniciativa va ser reconeguda, el 2017, amb la distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat de la docència de la Generalitat de Catalunya.