Terrassa

Tanca un dels centres infantils inspeccionats a Terrassa

El segon establiment amb un requeriment es traslladarà de local

El local que anuncia el tancament està al carrer de Miquel Vives / ALBERTO TALLÓN

Un dels centres d’educació infantil inspeccionats per l’Ajuntament de Terrassa per suposades irregularitats tanca les seves portes. És un espai de suport familiar situat al carrer de Miquel Vives. Els seus responsables no poden assumir les reformes imposades pel consistori com a condició per continuar amb les seves funcions.

Així ho han confirmat aquest divendres al Diari de Terrassa una responsable de l’establiment, que ha negat que l’administració municipal hagi obert un procediment sancionador al centre, com es va indicar en una comissió informativa municipal aquest dimecres passat. Assegura que el centre sí que ha rebut un requeriment per executar reformes en el local, unes obres que, tenint en compte les múltiples exigències, la direcció no pot dur a terme. Per això tanca.

L’altra guarderia expedientada, segons l’Ajuntament, està emplaçada al carrer de Sant Joan. Les responsables d’aquest centre, publicitat com a “mare de dia” i llar de criança, han presentat al·legacions a l’expedient i han manifestat a aquest diari la seva intenció de traslladar-se de local. Amb aquesta mudança, indiquen, els problemes detectats pels inspectors quedarien resolts. Si és així, d’aquesta conclusió es dedueix que els expedients oberts al·ludeixen, sobretot, a qüestions administratives; d’adequació a les llicències, per exemple.

Plataforma

Les queixes sobre les activitats d’algunes “mares de dia” o espais similars eren constants però van esclatar en l’àmbit públic a finals de l’any passat. Les 24 escols bressol privades de Terrassa es van unir en una plataforma que el 2 de novembre va celebrar un acte públic a la Masia Freixa, amb la síndica de greuges, Isabel Marquès, com a amfitriona. Van dir “prou” i van exigir la regulació de les mares de dia, centres de suport familiar o llars de criança; establiments amb poc control, alguns d’ells responsables d’irregularitats molt greus que posaven en risc els infants, com indicava un informe de la Generalitat, redactat el gener del 2021, que demanava a l’Ajuntament el tancament d’un establiment.

Acte públic d’escoles bressol a la Masia Freixa / ALBERTO TALLÓN

Aquestes activitats havien estat denunciades al govern municipal dos anys enrere. La plataforma denunciava el que considerava “inacció” del consistori amb un sector en els llimbs legals que tenia a Terrassa una desena de centres. Un estava dividit en diversos pisos i, suposadament, sobrepassava el nombre de nens recomanat. Uns 100 infants eren cuidats en aquests centres a Terrassa, en una desena d’establiments. Quatre d’ells incorrien, presumptament, en irregularitats. Després de la polèmica, el govern local va crear un equip amb tècnics d’Educació, Llicències d’Activitats i Protecció de la Salut per efectuar inspeccions, que han derivat en els expedients a dos espais. Un tanca les portes. L’altre canvia de domicili.

Les diferències

Tatiana Fernández, delegada a Catalunya de la cooperativa Mares de Dia CCCL, aplaudeix el control, que reivindica per prendre mesures contra “irregularitats flagrants”, però denuncia que tots els centres són tractats igual, siguin o no “mares de dia”, i demana una regulació a Catalunya. A manca de normativa aquí, la de Navarra serveix de referent. Hi ha diferències entre les ofertes de cura a infants de 4 mesos a 3 anys: els centres de suport familiar són espais regulats per llicències municipals amb format divers (assistencial o educatiu). Els espais de criança, menys regulats, no ofereixen guarda ni custòdia i funcionen com a llocs de trobada de famílies. Les “mares de dia”, impulsades per professionals de l’educació, treballen a cases particulars amb un màxim de quatre infants. Una “mare de dia” de Terrassa està integrada en la cooperativa.

Tanca un dels centres infantils inspeccionats a Terrassa
To Top