Com ja s’intuïa, les obres de reforma del Passeig han tret a la llum les antigues llambordes. De fet, es mantenen en perfecte estat ja que en el seu moment no van ser enretirades, sinó que es va encimentar al damunt.
L’emergència d’aquestes llambordes guarda vincles amb les aparagudes al carrer Sant Gaietà, a l’entorn del Vapor Albinyana. Però en aquell cas, es tracta de petits esvorancs a l’asfaltat, degut al seu propi deteriorament. I la mostra és infinitament inferior.
El que ara apareixerà seran metres i metres lineals de llambordes en perfecte estat. Per ara es fan obres a la banda nord del passeig, però també està documentada la presència d’aquests llambordins a la zona sud.
Destrucció del muret
No és pas l’únic factor de relleu de les obres. però en aquest cas, en sentit contrari.
I és que la reforma també implica la destrucció del mur ornamental que marcava l’arrencada del passeig en la seva desembocadura del carrer Font Vella.
Un fet que l’exdirector del Museu de Terrassa, Domènec Ferran, ha denunciat a xarxes socials. “L’inici de la fi del Passeig de l’arquitecte Ignasi Escudé i el paisatgista Jaume Argemí de l’any 1942”, contextualitza, per rematar a continuació: “No era necessari per fer la peatonalització en la que sí que creiem, una llàstima”.
Les obres reobren així el debat sobre la conservació del patrimoni de la ciutat.