Terrassa

Nou retard en la construcció de l’institut escola Sala i Badrinas

La Generalitat ha informat que el centre no entrarà en funcionament a la nova seu fins el curs 2027-2028

A l'esquerra del nou vial del sector Sala i Badrinas, l'edifici que acollirà el nou institut escola / Nebridi Aróztegui

Quatre anys més haurà d’esperar la comunitat de l’institut escola Sala i Badrinas per deixar els mòduls prefabricats que ocupa des de la seva creació, l’any 2011, al Parc de Vallparadís (primària), i a l’edifici de l’escola Auró, en la fase de secundària. Els Serveis Territorials d’Educació del Vallès Occidental (STVOC) han informat que la construcció del centre patirà un nou retard i que els alumnes no podran estrenar l’edifici fins al curs 2027-2028. L’equipament s’ha d’habilitar al nou sector residencial Sala i Badrinas, a una pastilla del pla on es conserven les naus que acolliran l’escola.

Els barracons de l’escola institut Sala i Badrinas /Nebridi Aróztegui

La notícia ha caigut com un gerro d’aigua freda a l’escola Sala i Badrinas, que veu com el projecte de disposar d’un edifici propi arribarà tres anys més tard del que s’havia planificat inicialment. “L’AFA es mostra decebuda perquè ja seran 4, com a mínim, les promocions (240 joves) que no hauran trepitjat l’edifici que els van prometre per allà el 2011 quan va començar a funcionar l’escola, i 8 promocions (400 infants) que hauran fet tota la seva escolarització en barracons”, comenta l’associació de famílies d’alumnes (AFA) de l’escola al seu web.

En reunió convocada pels Serveis Territorials d’Educació amb les famílies i les autoritats municipals, la Generalitat ha justificat l’endarreriment de l’obra en la complexa tramitació europea. Està previst que aquest mes de gener comenci la licitació del projecte, que necessitarà 12 mesos per a la seva redacció. S’espera poder fer la licitació de les obres l’octubre del 2024, un tràmit que requerirà entre 6 i 8 mesos, pas previ a la contractació dels treballs, que requeriran uns 18 mesos més d’execució. Tot plegat fa que la nova escola Sala i Badrinas no pugui obrir portes fins a la tardor del 2027.

Els alumnes del Sala i Badrines encara han de suportar un nou retard. El de les obres pendents a l’escola Aurò, on s’imparteix la secundària. Els treballs, entre els quals es troba la renovació de l’ascensor i un nou mòdul per l’aula de tecnologia al patí, no s’executaran aquest hivern com estava previst inicialment. Les obres s’ajornen fins al juny del 2023.

Davant del nou retard en l’edificació de la nova escola, l’AFA del Sala Badrinas no descarta mobilitzacions “per exigir al Departament d’Educació que compleixi amb el compromís d’escurçar els terminis al màxim”. Les famílies recorden que les obres d’urbanització del sector Sala i Badrinas estan pràcticament enllestides i que ara només falta que la Generalitat compleixi amb el seu compromís de construir la nova escola. Convé recordar que l’Ajuntament va negociar amb la Generalitat la construcció del nou centre educatiu i es va comprometre a corresponsabilitzar-se amb una aportació de 2,2 milions d’euros al pressupost.

To Top