No reconeix una mala praxi però sí, almenys, una falta d’informació, una comunicació insuficient que ha intentat esmenar en els últims mesos. L’allau de multes a titulars de vehicles que han accedit a la plaça de la Quadra de Vallparadís de Terrassa, on hi ha dos centres de MútuaTerrassa, han estat objecte de polèmica en els últims anys i l’Ajuntament ha ha hagut de reaccionar millorant la informació sobre les restriccions de pas. I ha anul·lat 500 sancions en cinc anys, entre el 2018 i el 2022.
Qui entra en vehicle en aquesta plaça recòndita, una finestra al parc de Vallparadís amb accés des del carrer de Sant Antoni, ho fa, gairebé sempre, per transportar persones amb mobilitat reduïda que treballen en la Fundació Integralia Vallès o a residents o pacients del Centre Vallparadís, totes dues entitats de MútuaTerrassa. De fet, l’Ajuntament subratlla que aquest espai està concebut només per a vianants i sols es permet la circulació de cotxes en els casos esmentats d’acompanyament. Unes càmeres de control detecten les infraccions i emeten la sanció automàtica.
S’hi ha d’accedir i estacionar “el temps mínim imprescindible”, i amb una autorització temporal. Però el consistori va detectar que usuaris amb permís d’accés no havien demanat autorització. La raó: mancava informació i per això, diu l’Ajuntament, s’ha treballat amb MútuaTerrassa per reforçar la comunicació. L’administració municipal va posar en marxa una campanya informativa l’any passat i el 12 de juliol va reforçar la senyalització amb pintura a l’entrada de la plaça, “per tal de donar visibilitat al fet que és un espai restringit a vehicles autoritzats”.
L’agost passat, Diari de Terrassa va publicar un reportatge sobre aquesta problemàtica. L’Ajuntament va acordar amb Mútua que també el grup sanitari havia d’intensificar la informació i li va enviar octavetes informatives per a la seva distribució entre treballadors i usuaris. L’objectiu: comunicar la necessitat de tramitar l’autorització, a través de la seu electrònica municipal. Per als vehicles de treballadors de la Fundació Integralia Vallès, el permís és permanent, Pert als acompanyants de residents o pacients, l’autorització és temporal. Les acreditacions són intransferibles i és imprescindible portarles quan s’accedeix a la plaça.
Multitud de queixes
El setembre i el novembre passats, l’àrea municipal de Mobilitat es va reunir amb diverses parts implicades, inclosa la síndica de greuges, Isabel Marquès, que havia rebut multitud de queixes i havia tramitat recomanacions a l’administració per solucionar el problema. Es van debatre les mesures possibles, que passaven per enfortir la comunicació, diu l’Ajuntament. I afegeix que des d’aleshores, la xifra de denúncies ha dismininuït.
De les 500 multes anul·lades, 411 ho van ser en fase de denúncia (abans de rebre el rebut) i 89, ja en fase executiva. Si les denúncies havien estat interposades abans del 24 de maig del 2021, quedaven perdonades si l’interessat aportava documents relatius a ingrés de familiar, urgència, mobilitat reduïda, lliurament de roba o aliments o altres motius. El plec s’estimava perquè l’òrgan instructor no apreciava intencionalitat “en la comissió del fet infractor”. El denunciat acreditava la necessitat d’accés a la plaça i l’Ajuntament acceptava les al·legacions de qui adduïa no haver vist o interpretat els senyals i acreditava les raons de la seva visita.
Queixes
Alguns sancionats van rebre de cop diverses multes acumulades i en ocasions tots els familiars directes d’un usuari discapacitat van ser denunciats. L’oficina de la síndica de greuges ha treballat de valent per solucionar la situació, “un embolic” en paraules de la defensora. Entre el 2019 i el 2022, la seva oficina ha tramitat unes 30 queixes.