Terrassa

10 claus per superar una ruptura millor que Shakira

Shakira i Piqué ho han deixat. La cantant s’ha desfogat aquesta setmana “dedicant-li” una cançó plena de “ganivetades” al seu ex. Aquí t’expliquem 10 claus més “normaletes” per si has de superar que et deixin

Bizarrap i Shakira, en una imatge promocional

La sessió 53 de Bizarrap i Shakira ha estat la tercera cançó de revenja de la cantant colombiana contra l’exfutbolista Gerard Piqué. S’ha fet viral, perquè ataca l’actual parella del blaugrana, Clara Chía, a qui compara amb un rellotge Casio i un Twingo. Aquí et donem deu claus per superar molt millor una ruptura.

(1) Cal tenir clar que passarem un dol

El psicòleg terrassenc Santiago Romeu, especialista en teràpia de parella, sosté que “el més important que cal fer quan ens deixen és assumir que haurem de passar un dol”. Segons aquest especialista, la durada habitual del dol provocat per un trencament amorós va dels 4 als 6 mesos. Si supera l’any, ja hem de parlar de dol persistent o patològic. I cal tractar-se.

(2) No ens podem saltar cap de les etapes

Romeu descriu les cinc etapes per les quals transita el dol: 1: negació (això no pot haver-me passat). 2: ira o ansietat (es tracta d’una reacció emocional que fa que ens revoltem). 3: depressió (en aquesta fase t’entristeixes i et sents abatut). 4: acceptació (aquí ja t’has adonat que el trencament amb la teva parella és real). 5: negociació (el dol s’està acabant i penses en la teva nova vida sense l’altre).

(3) Abans de trencar, cal haver-s’ho dit tot

És bàsic “haver-s’ho dit tot” abans d’iniciar la nova vida en solitari. Si no ho hem fet, si no hem tingut una conversa sincera i profunda amb la nostra exparella, ni que hagi estat a crits, cal fer-ho com més aviat millor. Només així podrem encarar la següent fase, una de les fonamentals per sortir de tot això amb èxit. Fem un bon comiat!

(4) Contacte zero amb qui tant vam estimar (o no)

Com ens explica el terapeuta Santiago Romeu, el “contacte zero” és una de les claus més importants. Hem de renunciar al contacte amb l’altra persona. Ens ho tatuem a la pell: contacte zero. Cal superar qualsevol temptació de comunicació. Ni missatgets, ni trucades, ni deixar-se trobar pel carrer. I sisplau, una mica de dignitat: no xafardegem les seves xarxes socials. Que això ja està, que s’ha acabat!

(5) No tinguem pressa per fer vida normal. Calma!!!

Una de les errades que molts cometen és intentar recuperar la normalitat com més aviat possible després que la parella ens hagi deixat. No cal que us tanqueu a l’habitació, ni que truqueu en Bizarrap per enregistrar la sessió 54. Però, si us plau, no us precipiteu. No podeu fer vida normal perquè no esteu bé! Res de vida normal!

(6) Acabes de superar una adicció. No recaiguis!

Si t’acabes de desintoxicar d’una adicció, has d’anar amb molt de compte. L’amor és una de les drogues més potents. Genera dependència. Acabem de passar el dol. Recordeu? Bé, doncs no ens tornem a enganxar. Aquesta relació s’ha acabat. Més val saber-ho i dir-ho. I assentar els peus en terra. Si no, ho passaràs malament. Molt.

(7) Ningú no és perfecte. Fes autocrítica

Les separacions no acostumen a tenir culpables. Sovint, les culpes són compartides. Si la relació ha anat malament és per culpa de tots dos. Potser culpa no és la paraula. Potser l’amor s’ha acabat. Has de ser capaç de fer autocrítica. T’anirà bé. “Fer autocrítica genera resil·liència i ens permet superar-nos”.

(8) Puc ser amic de la meva exparella?

El psicòleg clínic Santiago Romeu mai no recomana els seus pacients que, una vegada acabat l’amor, passin a l’amistat. Ho raona així: “Per molt que passi el temps, els vincles afectius mai no desapareixen del tot. Poden mantenir-se adormits i revifar en qualsevol moment. I podem tornar a topar, una vegada i una altra, en un cicle malaltís”. Ja ho veieu, d’allò que “podem seguir sent amics”, res de res. Seria tornar a obrir una ferida que, en el millor dels casos, està gairebé cicatritzada.

(9) Sortiu, divertiu-vos, però no li busqueu cap recanvi a la parella

Heu de sortir, fer vida social, “gaudir de les bones amistats, de la gent que ens aporta”, explica Romeu. Però demana també que siguem “selectius”. No ens podem embolicar amb el primer o la primera que passa. Quan hàgiu deixat de pensar en aquella persona, estareu preparats per iniciar, si s’escau, una nova relació. Però no us precipiteu. No busqueu un recanvi. Mai no funciona. De veritat, mai.

(10) Finalment: una ruptura no és un fracàs

Acabem el decàleg amb un dels consells més interessants. “Defugim la lectura simplista que la ruptura suposa un fracàs. Segur que hi ha hagut moments bons”. Quedeu-vos amb tot el bo!

To Top