La darrera audiència pública de l’alcalde aquest mandat ha aportat aquest dijous a la tarda una molt bona notícia per als mercats municipals, que després d’un intent fallit, han aconseguit gairebé dos milions d’euros de subvenció dels fons europeus Next Generation per a la seva modernització. L’alcalde Jordi Ballart ho ha anunciat al Teatre Principal, durant una sessió oberta de més de dues hores en la que ha fet un ampli repàs a la gestió del mandat i va apuntar els objectius de futur per a l’horitzó 2023-2040.
Pel que fa al Mercat de la Independència i al Mercat del Triomf, la inversió total serà de 2,5 milions perquè sumarà una aportació municipal de gairebé mig milió d’euros. La injecció econòmica permetrà impulsar la digitalització dels mercats, millorar l’eficiència energètica i fer-los més sostenibles.
Terrassa anirà consolidant-se en el seu paper de 3ª ciutat de Catalunya
Ballart ha comparergut davant l’audiència del Teatre Principal acompanyat dels seus cinc tinents d’alcaldia, en un format que ha inclòs un torn de preguntesde la ciutadania, algunes entrades prèviament per correu electrònic i d’altres formulades per les persones presents a la sala.
En el torn de la participació ciutadana, han sortit temes com les colònies de gats, la pacificació del trànsit en els carrers de Galileu i Arquimedes, els canvis de mobilitat a Can Boada, la seguretat o els punts de recàrrega elèctrica, entre d’altres. Ballart ha respost personalment i, en el retorn, ha apuntat dues novetats: que Egarvia ha aprovat ja els preus de les recàrregues elèctriques públiques a la ciutat i que l’Ajuntament treballa amb la Diputació un projecte per reurbanitzar la carretera de Montcada, entre la rotonda del Doré i l’avinguda d’Àngel Sallent.
Pel que fa als projectes abordats durant el mandat – Ballart situa l’execució d’objectius en el 68,9%- i els que el govern projecta pel futur, aquests són alguns dels més destacats.
El parc de la República
L’obra pública ha estat una de les cartes exhibides per l’alcalde Ballart, en un mandat en què, ha recordat, les inversions s’han vist alterades primer per la pandèmia i, més tard, per la retallada de recursos i les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. L’inici de les obres del parc de la República, al sector de Sant Pere nord, és un dels temes estrella del mandat. Ballart ha recordat que aquest projecte va estretament lligar a la renaturalització del tram nord de la riera de les Arenes, “el primer que s’executarà”, ha dit.
Transformarem les rieres al llarg d’un procés que serà llarg, pero viable i possible
Les rieres
L’alcalde ha defensat que el govern ha complert amb el compromís de mandat de “tenir un full de ruta” que permeti demanar recursos a Europa, a banda de millorar el manteniment de la riera del Palau i la riera de les Arenes. La transformació de les rieres de Terrassa és “un projecte molt, molt ambiciós i difícil”. Un projecte que “serà llarg i complicat, però també viable i possible”.
L’Anella Verda
El projecte de la Terrassa verda ha ocupat part del discurs de l’alcalde en audiència pública. S’ha referit de manera explícita a les obres d’adequació i senyalització dels camins de l’Anella Verda que envolta Terrassa i a la “recuperació de les funcions del sector primari (agrícola i ramader), per promoure la connectivitat ecològica i la biodiversitat de l’entorn”.
Equipaments
La futura residència de Sant Pere Nord, que es començarà a construir aquest 2023, és un dels projectes reivindicats per la ciutat, i que finançaran altres administracions, que l’alcalde ha inclòs en el seu balanç de mandat. També el CAP de Can Roca, recentment inaugurat, i el futur CUAP, que encara no té calendari. L’alcalde s’ha referit de manera expressa al trasllat de l’Escola Crespinell a l’antiga escola Germans Amat, a la futura Casa de l’Esport, al Raval, i la rehabilitació de la xemeneia de la fàbrica Saphil.
Les ciutats dissenyades pel cotxe canvien per posar al centre les persones
Nova gespa pels camps de futbol
En l’àmbit dels equipaments esportius, Ballart ha annnciat al Teatre Principal que, en cas de mantenir la confiança dels electors, en el període 2023-2027 renovarà la gespa “dels camps de futbol municipals” de la ciutat, amb especial menció al camp de Jabac a Can Jofresa, el que ho necessita amb més urgència i que, va anunciar, s’abordarà “en finalitzar la temporada”.
Polígons i promoció econòmica
El Pla de Polígons i el Pla de Desenvolupament Industrial de Terrassa, i especialment l’entrada en funcionament de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa, són tres de les iniciatives que l’alcalde ha destacat com a primordials en l’àmbit de la promoció econòmica. Respecte al futur, Ballart, ha parlat d’un Segle XXI en el qual Terrassa “esdevingui una de les capitals del que podríem anomenar “inno-indúsria” al nostre país, on la ciutat ha de “liderar una revolució industrial del segle XXI, centrada en la digitalització, en la innovació, en la universitat ib en l’educació i la cultura a tots els nivells”. En la tecnologia, en el talent i en la igualtat d’oportunitats”. És feina per al proper mandat, ha dit, “és una idea de llarg recorregut que, una vegada més, demana un gran consens ciutadà, institucional i econòmic”.
Una ciutat de 250 mil habitants
L’alcalde s’imagina una Terrassa “que se situï sobre els 250 mil habitants”, però que urbanísticament “no s’escampi pel territori sinó que creixi cap a dintre”. En aquest sentit, ha mencionat nous sectors residencials que s’han de desenvolupar en antigues fàbriques com els de l’AEG, Sala Badrinas i el Vapor Cortès. També la remodelació de la Rambleta. Fa un any, Ballart anunciava a una entrevista a Diari de Terrassa que la transformació del portal de Sant Roc ha d’anar acompanyat d’una revisió de la Rambleta per modernitzar-la. Aquesta nit al Principal va tornar a posar el projecte entre les prioritats de futur.
Imagino una Terrassa que se situï sobre els 250.000 habitants i que creixi cap a dintre
La seguretat i la ultradreta
Una pegunta d’una ciutadana queixant-se sobre la manca de seguretat i de presència policial als carrers ha donat peu a Ballart a recordar que les estadístiques “diuen que Terrassa no és una ciutat insegura”. Altra cosa “és la percepció”, ha admès, per criticar que “la ultradreta utilitzi la seguretat com a eina per generar por i odi”. L’alcalde, que haurà de fer front la darrera setmana de gener a un ple extraordinari sobre seguretat convocat pel PSC, ha recordat que la plantilla de Policia Municipal era de 209 agents l’any 2019, a l’inici del mandat, i “l’objectiu és acabar 2023 amb una xifra propera les 275 places”. No són suficients, admet, tot i que “s’acosten a la finalitat dels 300 efectius” a Terrassa. En aquest sentit, el primer edil recorda que la manca d’efectius afecta també el cos de Mossos d’Esquadra a la ciutat i que la Policia Municipal ha de suplir sovint alguns serveis, competència de la policia catalana.
Menys cotxes de combustió
Al seu discurs, l’alcalde Ballart no ha mencionat l’ampliació de l’illa de vianants, però sí que ha defensat la implantació de la zona de baixes emissions, que començarà aquest 2023. Ballart imagina, diu, un futur “amb molts menys cotxes amb motor de combustió i amb un ús més reduït de l’automòbil, que ha d’anar canviant pels desplaçaments a peu, per les bicicletes o pel transport públic”.
Un alcalde a les xarxes socials
Ballart ha dedicat una petita part del seu discurs de tancament a la seva presència en xarxes socials, criticada per alguns. “Qui ho fa és que no ha entès res del canvi de la nostra societat”. Ballart ha defensat davant l’audiència del Principal que “les xarxes socials són fonamentals per fer bé la tasca que ha de fer un alcalde i per estar prop de les persones i ajudar a resoldre o encarrilar problemes”.