La sort està tirada. De les 400 i escaig de persones que es van postular com a participants de la Cavalcada de Reis d’enguany, 210 han estat agraciades amb aquesta experiència. Per poder optar a ocupar un lloc entre les diverses carrosses que desfilaran aquell dia, i tirar caramels als assistents, es va obrir una inscripció, entre el 15 d’octubre i el 16 de desembre. Per segon any consecutiu, l’Ajuntament de Terrassa ha col·laborat en aquest procés i finança el cost de tot plegat, un muntant de 18.000 euros, que suposa un increment de la seva aportació habitual, que frega la meitat del total.
El sistema per designar o escollir els participants es basa a establir un número de tall, operació que es dur a terme llançant a l’aire tots els números. Així, s’extrau un número, que serà el de tall i, a partir de la xifra resultant, cap endavant, s’estableix qui són les persones afortunades. El número de tall d’aquest any va ser el 204.
Fa dos anys, el consistori i l’entitat organitzadora de l’esdeveniment, el Centre Cultural El Social, van formalitzar un acord pel qual, els acompanyants de Ses Majestats a les carrosses, s’establirien per un sorteig i la participació no comportaria cap despesa per a les persones que el sorteig afavorís. L’acord, a més, determinava que la quantitat econòmica dels caramels, la sufragaria l’Ajuntament.
Aquest sorteig, però, no és tan innovador com pot semblar. Abans d’aquesta entesa entre el consistori i El Social, també s’havia de procedir a un sorteig, ja que, normalment, hi havia més demanda que oferta per formar part del seguici del Reis d’Orient el dia 5 de gener. La diferència, però, era que les persones que sortien a la Cavalcada, abonaven el cost dels caramels que, durant el recorregut, llançaven pels carrers.
És un sistema que facilita a l’organització poder suplir algunes de les places en cas de necessitat, per si alguna de les persones participants, a última hora, no pogués prendre part de la Cavalcada. És com disposar d’una llista de reserva per a qualsevol imprevist.
El seguici reial
El seguici dels Reis d’Orient en aquesta jornada tan marcada, no s’acaba amb aquests 210 patges que “tiren caramels”. La resta de participants, patges que van a peu i són portadors de torxes, exerceixen el paper de llancer o altres funcions, s’omplen amb persones vinculades als grups de cultura popular de la ciutat. En total, uns 600 patges.
Afegint a les persones de l’organització, més de 1.000 efectius participaran en una activitat esperada per, sobretot, els més petits. La Cavalcada es compon de 14 carrosses, a més d’altres vehicles que l’acompanyen. Les principals, a més de la que transporta al patge Xiu-Xiu, són les tres que ocuparan protagonistes inequívocs de la vetllada, el Reis.
Tres de les carrosses s’estrenaran aquest any i són fruit d’una col·laboració de l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa, amb la direcció de l’escenògraf Sebastià Brosa. Dotze grups musicals, amb un total d’uns 160 músics, amenitzaran el recorregut amb les seves interpretacions.
I els caramels? Són l’article més preuat de la Cavalcada, i no només interessen als infants. Es repartiran deu tones d’aquests dolços que, com ja fa molts anys, obriran el debat sobre quin dels tres Reis d’Orient en llança més. Un debat sense resposta.
Instruccions per al bon funcionament
Dijous passat, les persones que faran de patge havien d’anar a recollir les seves acreditacions a El Social i també van rebre per part de l’organització un full amb algunes de les instruccions de cara a la Cavalcada. Per exemple, es demana calçar botes o sabates negres i, en cap cas, sabates esportives. Es demana també portar el cabell recollit i no portar arracades o pírcings. Mentre dura la Cavalcada, està prohibit fumar, menjar xiclets o utilitzar el telèfon mòbil. Han d’actuar “com a patges reials”, diu el full. A l’hora de llança els caramels, es reclama fer-ho “cap amunt,” i evitar els llançaments directes cap a les persones assistents. També es demana saludar a tothom, “tant coneguts com no coneguts”. En definitiva, “actituds cíviques”.