Terrassa

FAQS: Tot el que cal saber sobre les noves mesures anticrisi del govern

El paquet d’ajuts i descomptes de l’executiu central afecten també als terrassencs. Canvien els preus de productes i serveis com els aliments, el transport públic i els carburants

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquesta setmana diverses mesures i ajuts que volen mitigar els efectes de la crisi econòmica i ajudar als ciutadans amb la moderació dels preus d’alguns productes i serveis durant la primera meitat del 2023. Aquest paquet d’accions anticrisi afecta de diverses maneres els ciutadans de Terrassa. El ball de xifres i la gran quantitat de canvis poden marejar una mica, així que els intentarem endreçar una mica.

Canvien els preus del transport públic? Alguns abonaments de transport públic mantindran les bonificacions que tenien fins ara, però no tots. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha anunciat que no mantindrà la bonificació pel títol T-casual de 10 viatges a partir del 2023, que tornarà a vendre’s amb un preu d’11,35 euros per una zona i 22,40 euros per dues zones. Un abonament per viatjar deu vegades a Barcelona des de Terrassa, que se situa a la zona 3, tornarà a costar 30,50 euros.

I la resta d’abonaments? Els preus dels abonaments T-usual i T-jove sí que mantindran la reducció tarifària del 50% que tenen des del setembre de 2022. Si ens tornem a centrar en els preus de la zona 3, la T-usual, que habilita una quantitat il·limitada de viatges durant un mes, seguirà tenint un preu de 37,80 euros. L’abonament trimestral per a joves d’entre 17 i 30 anys, la T-jove, costarà de nou 73,80 euros per les tres zones de Terrassa i deixarà el suport de cartó per passar a utilitzar-se únicament a través de la T-mobilitat.

Quan caducaran? Els títols que mantenen la bonificació havien de caducar a final d’any, però la prolongació dels descomptes fa que continuïn sent vàlids fins al 31 de desembre del 2023. En canvi, la T-casual amb bonificació caducarà el 15 de gener del 2023. Tot i això, l’ATM ha avisat que els descomptes es revisaran d’aquí a sis mesos.

Pel que fa a les tarifes de Rodalies de Catalunya, l’ATM ha confirmat la prolongació de la seva gratuïtat segons les noves condicions d’ús per al 2023, establertes per part de l’administració de l’Estat.

Què passarà amb la T-25? La T-25 va reduir el seu preu a la meitat durant bona part d’aquest any, però la renovació d’aquest descompte depèn de l’Ajuntament de la ciutat. Fins ara, l’executiu central assumia el 30% de la rebaixa i l’ajuntament s’encarregava de l’altre 20%. El govern espanyol sí que ha assegurat que oferirà ajuts a les comunitats i municipis que redueixin el preu dels seus abonaments de transport.

Els abonaments T-25 amb descompte que s’han comprat fins ara es poden utilitzar fins al 15 de gener, quan caducaran i se n’hauran de comprar de nous, acatant els nous preus o renovant la reducció de preu.

S’acaba el descompte de la gasolina? Efectivament, el descompte de 20 cèntims sobre el preu dels carburants del que hem estat gaudint fins ara s’acabarà amb el canvi d’any. El govern ha considerat que el seu impacte fiscal és massa elevat i la mesura només beneficia a qui viatja en cotxe, i no necessàriament als ciutadans més vulnerables. Així doncs, després de 9 mesos de vigència de la mesura, l’ajut només es mantindrà per a camioners, transportistes i personal del sector primari com agricultors i pescadors.

Quins aliments canviaran d’IVA? Els aliments de primera necessitat, que han de ser frescos i no processats, són els que deixaran de tenir IVA. A partir de l’1 de gener, els aliments bàsics que ara tenien un IVA superreduït del 4% passaran al 0%. Entre aquest grup de productes hi trobem el pa, les farines, la llet, el formatge, els ous, les fruites, les verdures, les hortalisses, les patates, els llegums i els cereals. Més enllà d’aquests aliments, la mesura també aprova rebaixar l’IVA de la pasta i l’oli del 10% d’IVA a un 5%.

Hi ha canvis per la resta d’aliments? El pa integral o el de motlle mantindran el seu IVA reduït del 10%, juntament amb els àpats a restaurants, les conserves o qualsevol altre tipus d’aliment. La cistella de la compra s’omple amb les begudes, que tenen IVA general del 21%, que són els sucs, les begudes alcohòliques, les gasoses i els refrescos.

Què sabem del nou xec de 200 euros? Aquesta és la principal aportació d’Unidas Podemos al paquet de mesures. El xec de 200 euros per a les famílies més vulnerables les vol ajudar a poder omplir el carro de la compra. Es tracta d’un ajut familiar, no individual.

Qui podrà optar a l’ajut? L’Estat ha situat com a requisits que a la llar no entrin més de 27.000 euros anuals i que el patrimoni de la família no sigui superior als 75.000 euros. Qui rebi l’ingrés mínim vital, però, no podrà rebre aquest ajut. El podrien obtenir prop d’un milió i mig de catalans.

FAQS: Tot el que cal saber sobre les noves mesures anticrisi del govern
To Top