Terrassa

Projecte per sanejar i evitar els despreniments al pont del Passeig

L’Ajuntament de Terrassa ha planificat uns treballs per substituir les xarxes actuals per d’altres més compactes i prevenir la caiguda de material. Les obres, que encara s’han d’adjudicar, tenen un pressupost de 48.000 euros

Successives inspeccions han constatat l’estat de degradació del pont del Passeig, que uneix el Centre amb els sectors de Vallparadís i Barri Universitari-Cementiri Vell / nebridi aróztegui

Els problemes ja s’havien detectat abans, però una inspecció realitzada en el 2022 ha corroborat els desperfectes: tècnics municipals van apreciar el deteriorament del pont del Passeig, a l’avinguda de Jacquard. Hi havia despreniments, com havia passat altres vegades, i alguna cosa més: nius de coloms i exemplars d’aquesta espècie dins de les xarxes col·locades precisament anys enrere per evitar que els trossos de pont esqueixats caiguessin al parc de Vallparadís. L’Ajuntament de Terrassa té preparat un projecte per, almenys, prevenir els despreniments en aquesta infraestructura que connecta la plaça del Doctor Robert amb l’avinguda de Jacquard. Els treballs costaran gairebé 50.000 euros.

El pont del Passeig, de 70 metres de longitud i 16,2 d’amplada, ha estat objecte d’obres d’ampliació diverses vegades. L’última acció en aquest sentit es va efectuar fa més de trenta anys. El 18 d’abril del 2018 es van detectar despreniments de l’exfoliació de parts de les làmines d’acer corten, peces que recobreixen l’estructura metàl·lica d’ampliació del pont. Uns operaris van sanejar el tram més afectat, retirant els elements que es trobaven “en situació de risc imminent”. Es van treure fragments que podien caure a la via pública en qualsevol moment.

Després es va col·locar una malla verda provisional, xarxa protectora que amb el pas del temps s’ha omplert de restes arrossegades per l’aigua infiltrada i de nius de coloms. I, és clar, de més fragments despresos de l’estructura d’acer i formigó. La malla estava caiguda en algunes parts i s’havia omplert de restes que calia buidar.

Les inspeccions han estat constants en els darrers anys. Una revisió duta a terme al juliol del 2022 va evidenciar la degradació del pont, els despreniments, l’acumulació de residus en les xarxes de protecció, els nius, els coloms. Un equip d’arquitectes ha elaborat un informe amb l’objectiu de prevenir la caiguda d’elements sobre el parc de Vallparadís i evitar així situacions que comprometin la seguretat dels usuaris que travessen aquest tram de l’espai verd entre el Pla del Castell i les Hortes dels Frares.

Conservació

No es tracta d’un projecte integral de reparació, que, si arriba, haurà de venir més tard i amb més inversió, sinó d’una proposta de mínims per a la conservació i la minimització de riscos. Aquest projecte actual consisteix, primer, a tancar i abalisar les considerades “zones de risc” en les quals es puguin registrar caigudes de material durant els treballs. Es delimitarà també el tram que continuarà tancat després. El seguit d’actuacions prosseguirà amb el sanejament: els operaris repicaran el cobriment del pont “per fer caure de manera controlada els elements susceptibles de ser retirats”.

L’última acció dels treballs consistirà a col·locar una xarxa de niló “d’alta tenacitat”, de 4,75 mil·límetres de gruix. Segons els autors del projecte, no es deixaran obertures per les quals puguin entrar animals i s’augmentaran els tubs de desguàs. Les empreses que optin a l’adjudicació hauran de ser especialistes en treballs verticals. La memòria valorada del projecte, ja aprovat definitivament, estableix un termini aproximat d’execució dels treballs de dos mesos i un pressupost de 48.092,66 euros.

Un viaducte inaugurat l’any 1896

El seu nom oficial és pont del Passeig, però bona part dels terrassencs el coneixen com “el pont de la Mútua” per la proximitat dels equipaments del grup sanitari. És la infraestructura que salva l’antic torrent de Vallparadís, ara parc, i que uneix el Centre amb els barris de Vallparadís, per una banda, i Barri Universitari-Cementiri Vell, per l’altra. Dècades enrere hi havia urinaris públics en la part més propera a la plaça del Doc Robert. Inaugurat l’any 1896, el 1960 va ser eixamplat amb la col·locació de les voreres sobre voladissos. Trenta anys després va ser ampliat de nou. Al principi era conegut com a “pont de Vallparadís” i fins a l’any 2000 no va rebre la denominació oficial de pont del Passeig, com recordava l’historiador Joaquim Verdaguer.

To Top