Terrassa tenia fins a la tardor un total de 58 cabines de telèfon repartides entre els diferents barris de la ciutat. De cara a l’any vinent, però, s’acomiadaran definitivament del nostre paisatge urbà.
Telefònica està fent el desmantellament gradual d’aquestes instal·lacions a tot l’Estat des de mitjans d’aquest any. A Terrassa, els treballs es van iniciar a la tardor. El primer pas va ser localitzar les cabines i, després, procedir al seu desmantellament, desmuntant l’estructura del moble, retirant el cablejat i pavimentar la zona afectada. De les 58 cabines que hi havia a la ciutat, aquest mes ja només en quedaven 12 per retirar.
Motius legals i logístics
El motiu de l’acomiadament definitiu és que la companyia Telefònica les està retirant de la via pública, en compliment de la nova Llei de Comunicacions de 29 de juny de 2022, que ja no contempla el manteniment d’aquestes instal·lacions. Així doncs, la retirada dels exemplars terrassencs no és una excepció sinó una norma que s’està aplicant a tot l’Estat.
Amb tot, perquè quedi un petit llegat a la ciutat, s’ha considerat l’opció que alguna unitat es dipositi al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). D’aquesta manera, Terrassa no opta per fer peticions per mantenir les cabines, model que han seguit alguns ciutadans de Barcelona, ni es volen reaprofitar per a altres usos, però sí que tindran el seu espai especial.
Telèfons terrassencs
Són 12 les cabines que s’estan desmantellant a Terrassa, però no totes van arribar a la ciutat a la vegada.
El més antic dels telèfons de pagament terrassencs es troba a un racó de la plaça d’Ibèria, al barri de Can Parellada. Aquesta és una cabina particular perquè, més enllà de ser de les més longeves del municipi, és l’única que presenta una estructura amb parets de vidre i sostre. Situada al costat de la bústia de correus de la mateixa plaça, sembla protagonitzar un petit homenatge a les comunicacions analògiques.
La resta de cabines de Terrassa, a diferència de la de Can Parellada, són de l’estil més modern, amb una columna simple que fa de suport per al telèfon. Aquest disseny es va implantar a finals dels anys 90 i sovint serveix també com a suport publicitari
Les cabines telefòniques de la ciutat han anat defallint seguint la seva evolució natural. La popularització dels mòbils ha provocat el declivi d’aquest servei de telefonia, fins a convertir-lo en un element del mobiliari urbà gairebé històric. Durant els darrers anys, les cabines han estat infrautilitzades degut a l’ús generalitzat de la telefonia mòbil, que ha provocat el progressiu abandonament d’aquest servei. A Catalunya, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 99,3% de les llars catalanes tenien telèfon mòbil.
Fins ara, els municipis mitjans i grans estaven obligats a oferir, almenys, una cabina als seus carrers per cada 3.000 habitants. Telefònica tenia registrades un total de 14.824 cabines a tot l’estat. Aquestes han acabat tenint un ús molt residual, que en els últims anys s’ha quantificat en l’àmbit estatal de 0,17 trucades diàries o una trucada cada sis dies.
La primera cabina de l’estat es va instal·lar l’any 1928 en el parc d’El Retiro, de Madrid. No van tardar a seguir-la diversos telèfons de pagament a hotels i restaurants, fins que la cabina telefònica va passar a formar part del mobiliari urbà de ciutats com Terrassa.