Terrassa

Demanen crear a Terrassa centres integrats d’FP especialitzats en tèxtil i metall

Un informe impulsat pel Consell de l’FP constata la manca d’encaix entre formació i necessitats de personal d’aquests dos sectors. El mateix demana a la Generalitat crear centres integrats d’FP a Terrassa i impulsar l’orientació als joves i l’FP Dual

El tèxtil i el metal·lúrgic són dos dels sectors que tenen més dificultats per trobar relleu generacional / Alberto tallón

Crear un centre integrat d’FP especialitzat en tèxtil i un altre especialitzat en metall, reforçar l’orientació als alumnes de la secundària obligatòria per fomentar vocacions industrials i promoure la participació d’empreses de la ciutat en estudis d’FP Dual. Aquestes són algunes les propostes del Consell de la Formació Professional de Terrassa per posar remei a les dificultats de relleu generacional que tenen els sectors tèxtil i del metall, molt arrelats a la ciutat.

Les empreses d’ambdós sectors no troben professionals qualificats per incorporar a unes plantilles que es van envellint a marxes forçades. A Terrassa s’imparteixen cicles de formació professional dins d’aquestes dues famílies, però no aconsegueixen omplir totes les places que ofereixen. La formació que s’ofereix a l’alumnat tampoc acaba d’encaixar del tot amb el que requereix la indústria. Per això, ara el Consell de l’FP de Terrassa ha impulsat un estudi que fa una diagnosi de la situació i planteja possibles mesures per posar-hi remei.

Les conclusions, segons s’ha presentat aquest dijous en roda de premsa, incorporen com una de les prioritats tenir un centre integrat d’FP en tèxtil i un altre en metall o fabricació mecànica a Terrassa “o el més a prop possible”. És una de les peticions que fan a la Generalitat. Teresa Ciurana, tinenta d’alcalde de Cicles de la Vida i regidora d’Educació, reconeix que els espais són un problema “perquè són centres que no poden tenir alumnat d’ESO i ara tenim estudiants d’aquesta etapa en tots els centres de Terrassa amb FP”. “Potser s’han d’alliberar espais en altres llocs, però ho tenim sobre la taula del departament d’Eduació perquè ens sembla que una ciutat com Terrassa els necessita”,  ha dit.

Les demandes dels diversos agents representats en el Consell de l’FP van més enllà.

“Les famílies del tèxtil i el metall representen un 16% i un 38% de la indústria al territori. Són sectors estratègics i fa massa temps que denuncien una manca estructural de personal i talent per cobrir posicions”, ha insistit Oriol Alba, secretari general de la Cecot, per a qui la dissonància entre l’oferta i les necessitats de les empreses “és un problema molt greu que posa en risc la competitivitat i la viabilitat de les empreses, de l’economia i de la generació de riquesa i les oportunitats professionals dels treballadors de Terrassa i comarca”.

Titulats amb dificultats

Companyies i gremis demanen a l’administració reformular els plans d’estudi i incorporar més cicles de grau superior. “Sobretot en el tèxtil, les empreses ens parlen d’un desconeixement específic de l’ofici i allò que impliquen els hàbits de treball. Quan han de desplegar a la feina tot allò que han après, alguns joves tenen dificultats fins i tot per fer tasques senzilles”, ha explicat Sònia Pérez, responsable dels Serveis de Formació de la Cambra de Comerç de Terrassa.

També insten l’Ajuntament a promoure el coneixement dels oficis entre els joves amb accions més pràctiques. En aquest sentit, Ciurana ha exposat que intentaran incloure en la guia d’activitats educatives per a escoles més activitats vinculades al món de l’empresa, coordinar totes les polítiques d’orientació locals, donar continuïtat a la Fira Terrassa Tria Futur o elaborar des de Foment un pla de reorientació per a adults provinents d’altres sectors.

Les associacions empresarials, però, també entonen el mea culpa i reconeixen que han de millorar els seus canals de comunicació amb els centres formatius per ajustar l’oferta a les seves necessitats. També diuen ser conscients que han d’impulsar campanyes específiques entre les empreses perquè n’hi hagi més que se sumin a l’FP Dual, un sistema que incorpora una part de la formació dels alumnes en la mateixa empresa i que permet encaminar-la cap a les necessitats específiques de la indústria i de l’empresa en concret.

Les fàbriques tèxtils busquen relleu

Canviar concepcions i impulsar l’FP dual

“El problema de fons és que els estudiants d’FP no aprecien el treball en una indústria. Tenen la idea que és un treball brut i això ha canviat completament”, assegura Josep Armengol, president de la Fundació de l’Institut Industrial i Comercial de Terrassa. El també vicepresident del Consell de l’FP i impulsor de l’informe, considera clau l’orientació i transmissió d’informació de les condicions de treball reals però també fer créixer l’FP dual. “Hem d’aportar suficients empreses disposades a acollir estudiants, especialment en l’FP dual”, diu, tot fent autocrítica.

Núria Marín, tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, també destaca l’FP dual ocupacional que facilita Foment de Terrassa en col·laboració amb empreses de la ciutat, en què es realitza un 65% de treball efectiu en l’empresa. En aquest sentit, Marín considera “clau establir relacions de confiança per garantir que les necessitats del teixit empresarial siguin la base de les polítiques actives d’ocupació i per dissenyar l’oferta formativa professional i ocupacional que fomenti la inserció laboral de l’alumnat”.

Elena Rivera, cap del Servei Territorial d’Ocupació a Barcelona Nord, també defensa que “la manera de funcionar ha de ser la col·laboració publicopública i publicoprivada i això és el que vol impulsar el SOC des de la concertació territorial”. Rivera va recordar ahir que el Consell de l’FP de Terrassa és el segon de tot Catalunya i “una mostra de la tradició concertadora entre diversos agents que ja té” la ciutat.

To Top