Diners

Talent universitari convertit en idees empresarials

Una dutxa per a persones amb discapacitat o un tap d’ampolla amb llum i purificador d’aigua, entre els projectes creats en la sisena edició del programa Emprèn UPC Terrassa

/ Nebridi Aróztegui

Un dels objectius que persegueix la universitat és traslladar tot el coneixement i talent que adquireixen els seus estudiants a la societat i el teixit econòmic i ajudar els seus alumnes a fer el salt al món empresarial. En aquest sentit, fa sis anys va néixer el programa Emprèn UPC, una preincubadora d’empreses que assessora i guia els estudiants en el procés de transformació d’una idea de negoci en la llavor d’una empresa viable. Cada any en surten projectes molt diversos. Tres de les cinc empreses creades l’any passat han aconseguit captar prop d’un milió i mig d’euros de finançament i altres dues ja estan en fase de producció i comercialització dels seus productes. Les creades enguany han presentat aquest dimecres les seves propostes: des d’una dutxa eco-intel·ligent a uns taps d’ampolla que emeten llum alhora que purifiquen l’aigua, passant per plataformes d’inversió immobiliària o apps per connectar persones.

Showee: Una dutxa eco-intel·ligent

“Tots mereixem dutxar-nos a gust, també les persones amb discapacitat”

Showee vol ajudar les persones amb diversitat funcional a millorar la seva autonomia, privacitat i seguretat en la higiene. És una dutxa eco-intel·ligent que automatitza tot el procés de mullat, ensabonat, aclarit i assecat. Redueix fins a un 50% el consum d’aigua per dutxa i incorpora un assistent virtual que acompanya les persones amb dificultats cognitives i un sistema de detecció de caigudes “que pausa automàticament la dutxa i avisa la persona cuidadora a partir d’una app mòbil que permet també fer un seguiment en remot de tot el procés i personificar el programa de la dutxa a cada persona”, ha destacat Judith Salarich. Ja han fabricat dos prototips funcionals i els han provat en diversos usuaris. El març preveuen produir-ne les 20 primeres unitats i repartir-les en centres sanitaris i entitats.

Light Pills: Taps llanterna i purificadors d’aigua

“Podem convertir ampolles en bombetes alhora que millorem l’aigua”

“Hi ha 800 milions de persones que no tenen accés a llum ni aigua potable. A més, dels 400 milions de tones de plàstics que es produeixen cada any, només se’n recicla un 9%”, va advertir ahir Helena Arias. La jove ha desenvolupat juntament amb Dorothy Ann van der Ent un tap d’ampolla amb una petita placa solar i dos leds que permeten convertir l’ampolla en una bombeta i alhora purifiquen l’aigua. La intenció de les seves promotores és poder repartir-los gratuïtament a persones que viuen en llocs remots. Per poder finançar-los, han desenvolupat també Light Pills +, una versió que sí que serà comercialitzada i que permetrà canviar el color de la llum del led a través del mòbil, incorpora una bateria estesa i podria arribar a incorporar un carregador de mòbil. La iniciativa ha estat premiada en l’Schneider Go Green 2021 i el concurs Explorer 2022 impulsat pel Banco Santander.

T-Renta: Plataforma d’inversió immobiliària

“Pretenem oferir inversions viables i de baix risc a tota mena de perfils”

Carlos Sánchez, Hamza Nachett i Sergio Torino han desenvolupat una plataforma que pretén obrir la inversió immobiliària a tota mena de perfils. Com a empresa, T-Renta adquiriria diversos habitatges i els posaria per llogar. En fraccionaria el valor i els inversors podrien adquirir-ne participacions a partir de 100 euros i obtenir-ne rendiment enduent-se la part corresponen del lloguer. Defensen que permetrien invertir en projectes econòmicament viables i de baix risc a persones “amb baix poder adquisitiu” que queden fora del mercat tradicional “per les entrades que es demanen” però també a persones amb diners suficients, però que “no volen perdre el temps o no tenen coneixements de gestió”. El model de negoci de l’empresa es basa en el cobrament de comissions en la venda de les participacions.

Invite: Una app per connectar la generació Z

“Permetem que grups d’amics es coneguin i comparteixin activitats”

Invite és una aplicació que vol facilitar la connectivitat i la vivència d’experiències compartides entre persones de l’anomenada generació Z més enllà del seu cercle proper. L’app permet crear grups d’amics i buscar-ne d’altres per interactuar a través d’un xat i acabar compartint activitats que podrien trobar a través de la mateixa app. Les oferirien diverses empreses d’oci i restauració que es podrien anunciar a l’app a través d’una subscripció mensual. És un projecte de sis estudiants de la UPC que van llançar el seu producte a Espanya el passat mes d’abril i ja ha captat més de 50.000 usuaris (en tenen 10.000 d’actius al mes) i ha generat 100.000 connexions grupals, principalment a Barcelona, Madrid, València i Sevilla. Són ambiciosos i expliquen que “volem aconseguir captar 400 milions d’usuaris a nivell mundial en els pròxims 10 anys”.

Tip Top Mountain: Un mercat web de material de muntanya de segona mà

“No hi ha plataformes web especialitzades; som la primera”

Tip Top Mountain és un mercat web de compravenda de material de muntanya de segona mà. Segons els seus impulsors, dos estudiants d’enginyeria de la UPC i un d’ADE de la UAB, a nivell estatal hi ha prop de 5 milions de persones que practiquen esports de muntanya de forma recurrent, la meitat afirma que té material que no usa i molts estarien disposats a vendre’l, però el sector no està gaire digitalitzat i no hi ha pàgines webs especialitzades. Tip Top Mountain és “l’única empresa estatal centrada en aquest sector”, diuen. Fa 12 dies van llançar la web i ja han captat 65 usuaris i una cinquantena de productes. Treballen per desenvolupar una app i en un futur els agradaria implementar un sistema d’intel·ligència artificial que els ajudés a comprovar la qualitat dels productes (ara els venedors han de penjar diverses fotos).

Drone Detection System (DDS): Un sistema de detecció de drons

“Podem localitzar drons sigui quina sigui la marca, el model i la mida”

DDS ha desenvolupat un sistema capaç de detectar drons en grans àrees i independentment de la seva marca i model. És una proposta pensada principalment per a aeroports, però també per a esdeveniments esportius, bases militars i infraestructures crítiques. “Respecte dels nostres competidors, nosaltres destaquem en relació amb la ràtio d’àrea que cobrim per euro que dediquem”, assegura Marc Frederic Drenhaus Coll. “Existeixen solucions similars a la nostra, però la majoria tenen un alt cost i només són compatibles amb els drons de la marca que comercialitza el programari per localitzar-los. La nostra permet fer-ho independentment de la mida, marca i model”, sosté Drenhaus. Estan desenvolupant el seu primer prototip amb la intenció que a mitjans de l’any vinent ja en tinguin un de funcional que puguin testar en un entorn real.

Publitul: Publicitat per a furgons i remolcs

“Volem recompensar els repartidors posant publicitat en el seu vehicle”

Ion Suteu treballa en una plataforma que busca publicitat per a vehicles de repartidors que vulguin obtenir algun ingrés extra. “Volem recompensar tant els conductors particulars com els professionals posant publicitat en el seu vehicle”, explica Suteu, que ja treballa en el procés de captació d’anunciants. “Avui dia tenir un vehicle és equivalent a tenir despeses i Publitul els permetria mitigar-los una mica. Podrien guanyar diners fent guanyar presència a les marques anunciants i ajudant-les a arribar on la publicitat tradicional no arriba”, comenta Suteu. Publitul aplicaria un 15% de comissió quan es tanqués un acord entre conductor i anunciant. Els anunciants podrien optar, amb una quota mensual, a un servei prèmium amb un mapa de calor amb el recorregut dels vehicles patrocinats.

Projectes amb recorregut: Kreios Space, Nuwe, Wecaria i Z-Cornius

Un milió i mig d’euros captats i prototips i produccions en marxa

Alguns dels creadors de les empreses que van participar l’any passat a l’Emprèn UPC Terrassa han explicat aquest dimecres l’evolució de la seva idea de negoci. Kreios Space, un sistema de propulsió elèctric per nanosatèl.lits en òrbites baixes, ha aconseguit captar 300.000 euros i ja està desenvolupant els seus prototips. Nuwe, una plataforma gamificada que permet a les empreses contractar i fidelitzar talent tecnològic, ha posat en marxa una ronda de finançament per aconseguit un milió d’euros. Els creadors de Wecaria han captat 200.000 euros en la seva primera ronda de finançament per posar en marxa una app per a conductors i tallers de reparacions de vehicles que alhora ofereix solucions de mobilitat per a empreses i ciutats. Per la seva banda, Z-Cornius, un joc educatiu per aprendre a estimar i tenir cura de les mascotes, ja està en fase de producció de les primeres unitats.

Talent universitari convertit en idees empresarials
To Top