Terrassa

Objectiu: saber quants anuncis hi ha sota el de Netol

Els treballs de consolidació de l’anunci de Netol inclouen un mapatge de les capes de pintura que ha acumulat durant dècades per esbrinar quines pintures s’amaguen darrere el majordom. El MNACTEC recorda el valor històric de l’operació

Una conservadora-restauradora, treballant a l'interior de la bastida /Nebridi Aróztegui

Fa una setmana que els conservadors-restauradors contractats pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) treballen en la consolidació de l’anunci de Netol, aparegut al maig al capdamunt de la Font Vella, i ja sabem quin serà el complex procés que permetrà salvar, recuperar i mostrar de nou a la ciutat la icònica publicitat del majordom.

Els treballs, que s’allargaran fins entrat 2023, inclouen un mapatge detallat de les capes de pintura acumulades històricament sota l’anunci. Es tracta d’un treball de recopilació tècnica i històrica, que ha de permetre conèixer millor el patrimoni industrial i els processos de creació de marca al llarg del segle XX.

Ja se sap -es conserven fotografies-, que el deu Neptú amb el seu trident havia decorat la paret, protagonista de l’anunci de Bombas de pistón Neptuno amagat sota el Netol. Però n’hi ha més. Ara, els especialistes elaboren un mapatge de les capes de pintura i, amb l’assessorament del Museu de Terrassa, intenten descobrir quantes publicitats més se superposen a la paret.

Dilluns, els tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, que assessoren tot el procés, van agafar les primeres mostres químiques de les pintures. La retirada permetrà fer l’estratigrafia, l’anàlisi dels aglutinats de pigments.

FOTOS | Restauren el mural de Netol de Terrassa

La recuperació de l’anunci de Netol es desenvoluparà en tres fases: consolidació, restauració i conservació. La primera ja està en marxa i durarà uns dos mesos.

Durant aquest primer procés, “ja hem començat a injectar morters de calç (hidràulic) a les esquerdes de l’anunci”, explica Mercè Gual, conservadora-restauradora del MNACTEC al capdavant del projecte. La tècnica explica que la peça “està molt degradada i en precari. Estem consolidant els aixecaments per estabilitzar els pigments i que no es perdi res”.

Tres factors han castigat el majordom de Netol fins al present, detalla Gual. “És un anunci de fa més de 50 anys que ha restat tapat i ha acumulat humitats. Les pintures de l’època no eren estables, incorporaven aglutinats d’origen vinílic, i la peça va patir els efectes de la pol·lució urbana”.

La conservadora del MNACTEC afirma que, culminats els treballs, l’anunci de Netol lluirà millor que l’hem vist, amb colors més vius, però “ha de quedar clar que no com l’original. No repintarem. Recuperarem el que hi ha i es veurà clara la diferència entre l’antic i el restaurat”.

L’equip del museu espera abordar la fase de restauració a principis de 2023 i en paral·lel, prendre una decisió sobre com es mostrarà el majordom de Netol a la ciutadania, un cop recuperat, i com es conservarà a partir d’aquell moment. “Fixarem criteris de conservació permanent”. Sobre l’exposició a la via pública, encara no s’ha pres una decisió sobre si, com ja es fa a Barcelona, es triarà la cobertura de l’anunci amb vidres de protecció amb filtre UV.

Durant els pròxims mesos un equip d’unes tres persones treballaran intensament en la recuperació de l’anunci de Netol, una peça única a Espanya fins al moment de la publicitat de carrer d’aquesta icònica marca.

Per als professionals de la conservació del patrimoni aquesta és “una restauració diferent i estimulant -reconeix Mercè Gual-. És un patrimoni, el de la publicitat al paisatge urbà, en el que s’ha intervingut poc fins ara”. Habituats a la recuperació de pintures clàssiques del romànic a entorns històrics, els especialistes viuen la conservació de pintures publicitàries dels anys 60 al carrer com “un repte molt estimulant”.

L’anunci de Netol és propietat del MNACTEC i forma part de la seva col·lecció “Museu al carrer”, un projecte participatiu que busca conservar els vestigis del patrimoni de la societat industrial de Catalunya. Ara, el Museu al Carrer recopila les peces més icòniques i, entre elles, ja hi és el majordom de Netol de Terrassa.

Una peça icònica del patrimoni industrial català

Els conservadors-restauradors que treballen en la recuperació de l’anunci de Netol volen deixar clar que aquesta no és una operació només per a recuperar un anunci antic. “El que ens interessa com a museu és que formi part del patrimoni industrial i dels processos de creació de marca i de la publicitat”, explica la restauradora Mercè Gual. “Ho fariem igual si es tractés d’un anunci de llegiu, o d’un altre producte”.

En el cas de Terrassa, l’anunci de Netol té el valor afegit que es tracta d’un producte -el neteja vidres- molt popular a les llars dels anys 60 i una imatge de marca, el majordom de Netol, que va esdevenir un personatge icònic de la publicitat de l’època.

Pau Medrano, doctor en disseny gràfic per la Universitat de Barcelona i expert en personatges publicitaris, explica que el majordom “és d’autor desconegut i està inspirat en un personatge publicitari britànic del canvi de segle XIX al XX”. Avui, les peces esmaltades amb el majordom dels antics expositors de Netol es cotitzen en el món dels col·leccionistes, que arriben a pagar fina 12 i 15 mil euros per cada peça.

Des del MNACTEC expliquen que l’anunci egarenc té com a valor afegit el fet que es tracta d’una marca molt popular, que roman a la memòria col·lectiva de moltes generacions, i la ubicació estratègica de la peça publicitària. En plena trama urbana i en un punt de gran tràfic de vianants, a la porta nord del centre històric de la ciutat. Ha estat així des de principis de segle, quan la paret on ara es conserva l’anunci de Netol era al punt de referència per als vilatans de Terrassa, on l’administració penjava els bans oficials, on s’anunciaven els espectacles de l’època, els professionals i les ofertes de feina.

Una operació protegida

Aquesta setmana, la instal·lació de la bastida a la paret mitjanera del carrer de la Font Vella, coberta per una tela de reixa, permetia seguir la restauració des del carrer. No serà així a partir d’ara. Els treballs s’han protegit amb una coberta opaca. Per facilitar la feina dels restauradors -les consultes i les preguntes dels vianants provoquen constants interrupcions a la seva tasca- i per raons de seguretat.

L’Ajuntament ha recomanat protegir la bastida i l’anunci durant les festes, especialment en previsió del pas de la cavalcada de Reis. Es volen evitar riscos durant el pas de les carosses i per l’acumulació de persones.

El MNACTEC vol salvar i restaurar l’anunci de Netol

Objectiu: saber quants anuncis hi ha sota el de Netol
To Top