L’ombra de la pista de gel va planar ahir pel ple municipal de novembre, una setmana abans de la seva posada en funcionament, divendres 2 de desembre. El PSC va tornar a demanar al govern que optés per una pista sintètica –el contracte ja està adjudicat– i l’executiu va respondre amb un informe elaborat per l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot que situa les emissions totals de la instal·lació en 9,53 tones de CO2.
Abans la regidora de Comerç, Jennifer Ramírez, va posar l’accent en el retorn econòmic de la pista, per la qual patinen cada Nadal més de 12.000 persones. Prenent com a base un estudi de Rubí, on “3.000 dels 10.000 usuaris de la pista de gel eren de Terrassa”, el retorn calculat al municipi veí ha estat en anys anteriors de 7 euros per cada euro invertit. Això “vol dir que a Terrassa la pista genera 500.000 euros”, va dir Ramírez.
Ramírez qüestiona el caràcter ecològic de les pistes sintètiques. Ahir va mencionar la neu artificial de les pistes d’esquí. “Es fabriquen per quilòmetres de superfície. Molts terrassencs no hi poden anar. Volem que la puguin gaudir a Terrassa”.
La petjada
Cecot ha analitzat el consum d’electricitat que requerirà la pista, el dièsel que s’utilitzarà especialment pels desplaçaments de material, i l’aigua necessària per fer en gel. L’informe analitza tots els factors d’emissió de l’activitat, tant interns com externs.
La petjada de carboni de la pista i, en l’actual context d’alerta per sequera, el consum d’aigua, són els dos elements que han alimentat la polèmica al voltant de la instal·lació de gel.
L’informe conclou que “no s’han detectat emissions directes”, tot i que recomana comprovar un cop finalitzada l’activitat si s’han produït fuites de gasos refrigerants a les màquines refredadores.
Pel que fa a les emissions indirectes, la més important està relacionada amb el consum elèctric de les màquines refredadores i la il·luminació de la instal·lació. La pista “captarà la llum de l’escomesa municipal –va informar ahir al ple Jennifer Ramírez, regidora de Comerç i Mercats–, d’energies renovables”. La instal·lació consumirà 35.480 kW durant els 38 dies de funcionament, 24 hores cada jornada Aquest consum generarà 9,45 tones de CO2.
El ple de la participació ciutadana
Per primera vegada en molts mesos, el saló de sessions estava ahir ple a vessar. A banda del públic, la Policia Municipal va portar la seva protesta i, al torn de Participació Ciutadana, van intervenir la FAVT, que va demanar destinar un 25% del pressupost de Salut a l’atenció primària, i el Casal de la Dona, que reivindica posar les cures en el primer pla de la política. També els veïns de Jaume I, “cansats” de les molèsties dels locals nocturns, i Jésica Expósito, que va impressionar el saló de sessions amb el seu testimoni personal i amb la seva crida contra la discriminació i la denigració de les persones amb nanisme.
Per a la capa de gel, la pista utilitzarà 25 metres cúbics d’aigua (0,01 tones de CO2). Els camions que traslladen tot l’equip de la pista en el trajecte Castellbisbal-Terrassa (4 viatges) consumiran 26,32 litres de gasoil (0,07 tones de CO2). En global -aigua, combustible i llum- la pista generarà 9,53 tones de CO2, que l’empresa compensarà en un projecte de reforestació al municipi de Cotobade (Galícia).
La proposta socialista perquè la campanya de Nadal incorporés una pista sintètica no va prosperar ahir al ple. Junts va considerar “una imprudència”, cancel·lar un contracte en execució i assumir els costos de la penalització i Ciutadans va defensar la pista com a element dinamitzador. “Qualsevol alternativa seria pitjor i les pistes sintètiques són un nyap”, va comentar David Aguinaga.
Els socis de govern discrepen respecte a l’oportunitat de la pista i van retreure al PSC que busqués “precisament això, fer evident les diferencies de criteri”, va dir Isaac Albert (ERC). “No ens agrada ara ni mai”, per què “a Terrassa passem el Nadal entre 8 i 16 graus”. Dit això, el tinent d’alcalde va admetre el caràcter dinamitzador de la pista i va afirmar que “tota despesa vinculada a Nadal és inversió”.