Terrassa

Un mur del pont de Sant Pere de Terrassa té esquerdes

El projecte per consolidar-lo té un pressupost de 242.000 euros

Pont de Sant Pere, construït l'any 1579 / ALBERTO TALLÓN

No sols el pont de Sant Pere requereix restauració. També cal consolidar estructures de contenció d’aquest monument que és també lloc de pas de vianants. L’Ajuntament ha aprovat en fase inicial un projecte de consolidació estructural del mur de contenció i un talús situats al final del carrer de la Creu Gran, al parc de Vallparadís. Té esquerdes provocades per les arrels d’arbres i ha de ser objecte d’una reparació valorada en gairebé 242.000 euros.

Un equip d’arquitectes ha redactat un informe que fa constar les lesions del mur, aquestes esquerdes localitzades en les voltes i el formigó del mur inferior, perquè l’estructura té dos nivells i els arbres causants de les esquerdes es troben en la plataforma intermèdia. La memòria del projecte refereix també esllavissades de terres i el trencament d’una làmina de morter d’una reparació anterior sobre el mur del nivell superior. El llistat de defectes parla també de la degradació dels elements de la base del mur inferior “degut a erosions dels materials que componen el mur original, previ a l’existent”.

La solució tècnica costarà 241.890,34 euros. Aquest és el pressupost calculat per a una obra que, segons la proposta de l’equip d’arquitectura, té com a objectiu “la consolidació del mur existent per garantir la seva correcta reparació i recuperar la seva integritat i funcionalitat”.

Bigues i ancoratges

Al nivell inferior s’ha estudiat substituir les voltes per unes de noves que ocupin tot l’espai entre matxons. Per darrere es projectarà una làmina de formigó armat “que permeti estabilitzar el talús natural de les terres existents”. I entre les làmines de formigó i les noves voltes s’aplicarà un reblert de grava per garantir el drenatge. Al nivell superior, es proposa col·locar quatre ancoratges a cada un dels matxons de més altura del mur. Una nova biga de coronació lligarà tot el mur per la part més alta. I per lligar els dos nivells es posarà un entramat de bigues de formigó armat. El termini aproximat d’execució de les obres és de dos mesos.

Les obres duraran uns dos mesos

Sobre l’estructura de contenció es va aixecar un edifici d’habitatges l’any 2001, però l’informe indica que el bloc, amb entrada pel carrer de la Creu Gran, no presenta cap lesió relacionada amb desplaçaments de la fonamentació.

Aquest divendres, la junta de govern municipal té previst aprovar el projecte executiu de rehabilitació del pont de Sant Pere i el document annex d’actualització de preus. La primavera passada s’hi van instal·lar unes malles de protecció a causa de la caiguda de restes del pont i el perill que comportaven els despreniments per als usuaris del parc de Vallparadís. Va ser una mesura preventiva abans d’afrontar la rehabilitació.

Un mur del pont de Sant Pere de Terrassa té esquerdes
To Top