L’augment de la freqüència de pas dels trens d’Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a les línies del Vallès serà una realitat a partir del 9 de desembre. Així ho ha anunciat aquest dimarts la companyia ferroviària que, amb aquesta mesura, pretén donar resposta a l’augment de la demanda experimentat en els darrers anys, com a conseqüència, en gran part, dels perllongaments de Terrassa i Sabadell. Les freqüències en hora punta augmentaran i seran cada 5 minuts per Terrassa i Sabadell i cada 2,5 minuts per Sant Cugat.
Aquesta reconfiguració d’horaris incrementarà un 37% el nombre de places i es passarà d’una capacitat de 80 milions de viatges l’any a 110 milions; assolint la màxima capacitat de les línies d’FGC al Vallès, que el 2019 van arribar al rècord de 66,3 milions de desplaçaments.
Les línies S1 i S2 absorbeixen els serveis de l’S5, S6 i S7: tots els trens pararan a totes les estacions
L’augment de la freqüència de pas comportarà també una reconfiguració de les línies. Així, a partir del 9 de desembre, les línies Barcelona-Vallès d’FGC inclouran el servei de les línies S1 Terrassa, S2 Sabadell, L6 Sarrià, L7 Av. Tibidabo i L12 Reina Elisenda.
Les línies S6 Universitat Autònoma i S7 Rubí es perllongaran fins a Sabadell i Terrassa. Desapareixeran com a tal, ja que es convertiran en trens de les línies S1 i S2.
Pel que fa a la línia S5 Sant Cugat, també desapareix. El seu servei l’absorbeixen també les circulacions de les línies S1 i S2.
Així, a partir d’ara, els trens S1 i S2 pararan a totes les estacions i cobriran el servei i parades de les actuals línies S5, S6 i S7.
Des d’FGC comenten que aquesta simplificació de línies i serveis ha estat motivada per la necessitat d’augmentar la capacitat de la línia i aprofitar al màxim la infraestructura i tots els recursos associats, eliminant els trens semidirectes que no feien tot el recorregut de la línia o que no paraven a totes les estacions, “que representaven una pèrdua de capacitat de la infraestructura de la línia”.
15 nous trens
La configuració del nou servei i la millora i augment de les freqüències serà possible gràcies a la compra el 2018 de 15 noves unitats de tren, que “ha permès plantejar un nou servei per aprofitar al màxim la infraestructura de la línia i garantir, alhora, l’estabilitat i la robustesa del servei”, expliquen des d’FGC. Amb aquests nous trens en servei, la flota passarà a tenir 61 unitats (22 trens de la sèrie 112, 19 de la 113, 5 de la 114 i 15 de la 115).
Els quinze nous trens corresponen a unitats 115, trens més moderns formats per dos cotxes motor i dos cotxes remolc en què el pas entre cotxes està permès mitjançant passadissos d’intercomunicació. Disposen de 196 seients (188 fixos i 8 abatibles) i de dos espais multifuncionals per a persones amb mobilitat reduïda, bicicletes, cotxets, etc.
Cada cotxe té tres portes per costat (24 en total) i a part dels indicadors sonors tenen un sistema d’enllumenat verd (obertura) o vermell (tancament) que facilita la identificació de la maniobra per part de les persones amb deficiència auditiva. Hi ha 4 pantalles d’informació al client per cada cotxe ubicades a la part superior central per a una major visió per part de totes les persones usuàries i com a principal novetat, tots els seients disposen de connexió USB per a la càrrega de dispositius mòbils i tauletes.
Informació dels horaris
Amb la posada en marxa del nou servei, Ferrocarrils modificarà la comunicació dels horaris de pas dels trens a les estacions per facilitar i prioritzar la comunicació dels minuts que queden perquè passi el proper tren.
Si fins ara les pantalles d’informació al client que hi ha a les estacions informaven exclusivament sobre les hores en què passa un tren, a partir del dia 9 aquestes pantalles també informaran del temps d’espera fins a la propera circulació. S’utilitzarà un sistema o l’altre en funció del temps que resti.
A la resta d’elements de comunicació dels horaris, com són la pàgina web d’FGC, l’app o les vitrines de les estacions, es podran continuar consultant els horaris de pas dels trens per línia i estació.
Millores en la infraestructura
A més de les noves unitats de tren, que Ferrocarrils va comprar el 2018 amb una inversió de 99,5 milions d’euros, per a la implementació i configuració del nou itinerari la companyia ha realitzat els darrers tres anys diverses millores a la xarxa ferroviària. La més visible és la que s’ha dut a terme a l’estació de Pl. Catalunya, on s’han allargat les vies i andanes 1 i 2 i s’ha implementat el sistema d’entrada automàtica a l’estació, que millora la velocitat i la regularitat de la xarxa i, a més, és un sistema més eficient perquè estàlvia energia, ja que la conducció és més uniforme.
També s’han realitzat treballs per assegurar l’increment de demanda de tracció elèctrica per a l’increment de trens. S’han construït noves subcentrals a Bellaterra i a Rubí, aquesta darrera amb una importància estratègica, perquè garanteix l’alimentació als tallers de Rubí de manera independent de l’alimentació de la línia. A més, s’ha millorat el sistema de retorn d’energia, la catenària i s’han ampliat els tallers de Rubí per disposar de més capacitat per al manteniment de les 61 unitats de tren. I per possibilitar la major disponibilitat de freqüències, s’ha millorat la senyalització a la bifurcació de Sant Cugat i de la resta de la línia.
Totes aquestes actuacions han suposat una inversió de 22 milions d’euros.