És un exercici de contenció que afecta a tot l’Ajuntament i que ha girat com un mitjó la dinàmica de la despesa de totes les àrees. La factura de l’administració local s’ha disparat aquest 2022 i la Hisenda municipal ha decidit trepitjar el fre a fons per tancar l’exercici en les millors condicions.
L’objectiu és “evitar qualsevol despesa supèrflua” i generar estalvi, després que la factura elèctrica municipal s’hagi disparat en 8 milions d’euros, la nova plusvàlua retalli en 5 milions els ingressos previstos i la pujada de tipus hagi augmentat la factura financera en 400.000 euros aquest 2022, una xifra que es dispararà el 2023 fins als 1,7 milions. Aquesta despesa inesperada ha esmicolat els 8 milions de superàvit que havia de nodrir el pressupost d’aquest any.
Isaac Albert: ““La despesa s’ha desbocat. No és per una mala gestió. Toca gestionar un context difícil”
Des del mes de setembre, un decret de contenció obliga a totes les àrees municipals a demanar autorització per a qualsevol despesa. Fins ara, els serveis només comunicaven modificacions de partides, és a dir, canvis per fer front a nova despesa. Ara, els Serveis Econòmics han de validar qualsevol factura, tant si és per organitzar una fira, com si el vol comprar un bolígraf.
5 milions d’euros en despesa han demanat des de setembre els serveis, que han rebut autorització per valor de 4,5 milions
Des de setembre fins avui, la hisenda municipal ha rebut dels diferents departaments municipals peticions per valor de 5 milions d’euros i ha autoritzat despesa per un import de 4,5 milions. En poc més de dos mesos, el decret ha generat mig milió d’estalvis.
És la cara del pla d’austeritat. La creu es viu als despatxos municipals, on la plantilla municipal ha vist com la contenció els obliga en molts casos a retallar despesa.
Aquesta situació té a veure, explica Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, “no amb el decret de contenció, sinó amb el fet que els serveis han d’assumir l’augment de la despesa, per exemple, en la factura elèctrica”.
13 milions suma el gruix de la despesa sobrevinguda durant el 2022: 8 milions més de la factura elèctrica i 5 milions de menys ingressos en la plusvàlua
La frenada afecta tota l’administració, però afecta especialment algunes àrees. El servei d’Esports ha triplicat la factura de la llum (poliesportius), que també s’ha disparat a Cultura (museus, l’Auditori, biblioteques), Territori (enllumenat públic) i especialment a l’àrea de Govern, que paga la factura dels equipaments cívics, socials i de totes les oficines municipals.
En aquest moment, els serveis “no poden gastar més del que han pressupostat i han de comptar amb els seus recursos, evitant moviments de partides d’un servei a l’altre”. L’administració, afegeix Albert, està en “un moment de contenció pressupostària. Fins ara, durant l’any es podien generar recursos, però ara no existeixen perquè la despesa està disparada. No és un problema de mala gestió. Ens toca gestionar un context complicat”.
Albert vol deixar clar que “l’economia municipal està sanejada. Paguem puntualment i el deute ha disminuït, dels 132,4 milions als 126,7 milions el 2022”. De fet, els ingressos augmenten i ho faran també el 2023, però la despesa “està desbocada. Per decisions pròpies, perquè hem invertit a millorar Eco Equip o en augmentar la plantilla de Policia Municipal, però també per imposicions alienes. L’Estat ens transfereix dos milions, però ha acordat un increment de sou dels treballadors públics que ens costarà 4 milions més el 2023 i que augmentarà més el 2024 i el 2025”.
7 milions d’euros de decalatge registrarà el pressupost del 2023: 10 milions de més ingressos i els 17 de més despesa
La contenció municipal es mantindrà el 2023. El pressupost creixerà dels 215 milions del 2022, als 225 milions. Seran 10 milions d’ingressos més, per 17 milions de nova despesa. Els 7 milions de decalatge “els hauran d’interioritzar els serveis als seus pressupostos”.
Albert rebutja la imatge de la tisora perquè, diu, “no em sento retallador, tinc l’obligació de quadrar el pressupost. El decret de contenció no retalla, limita la lliure disposició de recursos. De fet –anuncia–, la majoria de les àrees tindran igual i major pressupost el 2023, però també més despesa. D’aquí la necessitat d’evitar la despesa supèrflua i generar estalvi”.
Contenció en any electoral i amb els ulls posats en les inversions
El pla de xoc per contenir la despesa i generar estalvi arriba en un any electoral. “Les dificultats mai no apareixen en el millor moment”, diu Albert. L’equip de govern afrontarà els mesos previs a les eleccions de maig del 2023 amb la maquinària municipal en mode estalvi i amb els equips tècnics fent filigranes per contenir la despesa.
Ara, a dues setmanes de l’aprovació en ple del pressupost del 2023 (està previst pel 30 de novembre), tots els ulls estan pendents de la proposta d’inversions de l’executiu per al pròxim exercici.
“Les inversions no patiran”, avança Albert. El pressupost del 2022 va destinar 22 milions d’euros a inversions i el 2023 “la xifra baixarà, però en bona part perquè algunes grans inversions ja estan en marxa”.
És el cas de projectes com el parc de la República, que s’executa per fases, el casal del Roc Blanc o la pista de Can Jofresa, projectes del pressupost anterior que s’executaran el 2023, després que l’increment dels costos de les matèries primeres hagin obligat a actualitzar pressupostos i licitar de nou.
Les ordenances municipals (els ingressos: taxes i impostos) es van aprovar en ple extraordinari el mes d’octubre. En aquest moment el govern ja ha compartit amb els grups municipals els primers documents del pressupost del 2023, amb la intenció de portar-lo a aprovació a final de mes i d’aquesta manera, garantir la seva aplicació a partir de l’1 de gener.