Terrassa

La plantilla municipal demana al govern una jornada de 35 hores

Els més de 2.000 treballadors públics plantegen al govern municipal una reducció de 2,5 hores a la seva jornada, tal com han acordat el Govern de l’Estat i els sindicats. L’executiu local la va rebutjar inicialment, però ara es mostra obert a estudiar el seu impacte

La reivindicació d’ajustar la jornada laboral la impulsen els sindicats en representació de tota la plantilla municipal de l’Ajuntament i de les societats municipals / nebridi aróztegui

Els treballadors municipals han posat sobre la taula del govern de la ciutat la tornada a la jornada laboral de 35 hores setmanals, després de l’Acord Marc per una Administració del segle XXI que van signar a l’octubre la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, i els sindicats CCOO i UGT, i que preveu una pujada salarial del 9,5% en tres anualitats per als treballadors públics. L’acord marc inclou altres millores com la implantació de la jubilació parcial anticipada i obre la porta a la jornada laboral de 35 hores.

En aquest context, els sindicats amb representació total o parcial al hòlding municipal – CCOO, UGT, SPL-CME i SALT- han demanat a l’executiu deixar enrere la jornada de 37,5 hores actual i tornar a les 35 hores. Ho van fer a la comissió de seguiment del conveni municipal, on la primera resposta de l’administració “va ser negativa”, expliquen.

Posteriorment, el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert, ha anunciat que el seu equip estudiarà “l’impacte de la mesura -afirmava ahir a aquest diari-. Ara estem amb el pressupost del 2023. Quan el tanquem, al desembre o al gener, parlarem sobre el tema. Creiem en la jornada de 35 hores, però la seva aplicació té un impacte i no és una variable que puguen tancar ara”.

Ampliar i rejovenir plantilles

Els sindicats creuen que després d’anys de congelació salarial és el moment de recuperar poder adquisitiu i tornar a la jornada laboral de 35 hores.

Des de CCOO, el secretari general de la secció sindical al hòlding municipal, Juan Carlos Jiménez Bonvehí, creu que la reducció de 2,5 hores setmanals en la jornada dels més de 2 mil treballadors públics “és també una bona mesura per a incrementar la plantilla municipal, que s’ha anat reduint els darrers anys, incorporant professionals joves a uns equips amb mitjanes d’edat que superen els 40 anys”.

Actualment, “la majoria de la plantilla treballa 37,5 hores setmanals, però hi ha col·lectius com Educació, Biblioteques, els treballadors de Foment, Egarvia o Policia Municipal que fan torns de 8 hores i amplien jornades fins a les 40 hores. L’administració ha de donar exemple oferint als seus treballadors la possibilitat de fer torns de 7 hores, incorporant un nou torn”.

A CCOO estan oberts a conèixer l’estudi sobre l’impacte de la jornada de 35 hores que farà el governi a “acordar una aplicació gradual” de la nova jornada. Això sí, condicionen la signatura del calendari laboral del 2023 a un acord. “No signarem si no hi ha una proposta tancada sobre la jornada de les 35 hores”.

La reivindicació és unànime per part de la representació social dels treballadors municipals, tot i que les estratègies de pressió no. El sindicat SPL-CME de Policia Municipal vol “l’aplicació de la jornada de 35 hores el 2023. Fa anys que l’estem reclamant i ja hauria de ser una realitat”, diu Justiniano Villarán, president de la secció sindical.

Els policies portaran la seva reivindicació al ple ordinari del mes de novembre, en una protesta d’agents al Saló de Sessions. “La jornada és una manera de compensar el poder adquisitiu que hem perdut els darrers anys, i d’incrementar i rejovenir plantilla”, defensa.

Isaac Albert: “Valorarem com fer-ho”

“Creiem en la jornada de 35 hores, però té un impacte en els comptes municipals que hem d’avaluar per després estudiar com fer-ho”. El tinent d’alcalde Isaac Albert ha vist com aquests dies els treballadors municipals li recordaven el manifest de l’1 de maig d’ERC, on defensa la jornada de 35 hores. El regidor creu que “és un dret per a tothom, però a Terrassa la seva aplicació és més complexa a alguns serveis”. Insisteix que el desembre o el gener “hi serem per parlar. La voluntat és no allargar-lo en el temps”. El regidor recorda que el capítol 1, el de personal, supera per primera vegada el 50% del pressupost municipal i que “cada 1% d’increment salarial suma 1 milió més de despesa consolidada al pressupost. Res a dir -afegeix-, ho entenem i és el que toca, però cal gestionar els recursos públics i la motxilla cada cop és més gran”.

La plantilla municipal demana al govern una jornada de 35 hores
To Top