Terrassa

El CAP Can Roca ja envia pacients als especialistes de Mútua

El nou centre d’atenció primària (CAP) Can Roca tanca el seu primer mes de funcionament amb la implantació de la unitat bàsica de salut, la infermera a demanda i les primeres derivacions de pacients

Recepció del nou CAP Can Roca /Nebridi Aróztegui

Cinc setmanes després de l’esperada obertura del CAP Can Roca, el vuitè de la ciutat, el centre ja deriva pacients cap als especialistes de Mútua “sense cap problema de moment”, explica la doctora Rosa Maria Jurado, directora del nou centre d’assistència primària. “Acaba de fer un mes de l’obertura del centre i estem posant en marxa el model mixt. És d’hora per fer una valoració, però els primers pacients ja estan sent derivats sense incidències”.

Aquest és un dels reptes que afronta el nou CAP Can Roca, on la gestió de l’equipament i de l’assistència primària la fa el Consorci Sanitari de Terrassa i l’atenció especialitzada MútuaTerrassa. Un model mixt que no comparteix el territori i que estarà sotmès a la lupa de les institucions i les entitats egarenques.

Rosa Maria Jurado, directora CAP Can Roca:“Ja derivem pacients als especialistes de Mútua, de moment sense problemes”

De moment, els mecanismes de derivació estan funcionant, afirmen des del centre, que afronta el seu primer mes de rodatge amb la il·lusió que acompanya l’estrena d’un nou equipament públic.
El CAP Can Roca arrenca amb més de 23 mil pacients, 17.700 procedents del CAP Rambla i 6.100 des del CAP Terrassa Nord, dos dels ambulatoris més saturats de Catalunya.

Uns 4.000 pacients del nou CAP, tots procedents del CAP Nord, mantenen el seu metge de família. Això ha estat possible per la migració de 4 metges i 4 infermeres de capçalera de l’ambulatori de Sant Pere Nord, professionals que han arribat al nou equip de Can Roca amb els seus pacients.

Seixanta professionals configuren l’equip: 14 metges i 17 infermeres de família; 3 pediatres i 5 infermeres de pediatria; una odontòloga, 11 administratius sanitaris i 3 auxiliars, a banda dels 3 professionals de salut sexual i reproductora -un ginecòleg i dues llevadores- i 3 del Programa Col·laboratiu d’Atenció Primària en Salut Mental -un psiquiatre, un psicòleg i una infermera de salut mental. Al marge dels 9 professionals procedents del CAP Terrassa Nord i el metge de família (1) del CAP Rambla, el gruix de la plantilla (50) són professionals procedents d’altres centres de Terrassa i de Catalunya.

Pere Larrosa, director CAP Terrassa: “Ha baixat la pressió a les urgències, però ara ens han marxat dos metges”

El nou centre s’estrena, doncs, amb un nou equip i amb “una organització un pèl diferent”, apunta la doctora Jurado. “Hem implantat la unitat bàsica assistencial, amb equips integrats per un metge de família, una infermera de família i dos administratius sanitaris que treballen en equip”. El model permet “una atenció més pròxima al pacient, millorar els processos assistencials i agilitzar molt els tràmits que depenen d’una altra unitat proveïdora”.

El model de les UBA no és nou, ja s’implanta a la xarxa catalana d’assistència primària. L’avantatge del CAP Can Roca és que “el centre és de nova creació i això permet consolidar el nou model des del minut zero i treballar per millorar el seu funcionament”. La majoria dels professionals del CAP Can Roca acumulen experiència en altres centres, un factor que garanteix el coneixement del model, amb el que “tots estan d’acord”, puntualitza la directora.

El centre ha incorporat també la infermera a demanda per als pacients amb processos aguts de dia. El sistema permet que els usuaris puguin ser atesos per la seva infermera de referència.
El centre també guanya proximitat en les urgències no greus dels pacients aguts. “Es valoren tots els casos i els motius, i s’intenta que la majoria d’aquests pacients puguin tenir cita amb el seu metge i la seva infermera”.

En aquest moment, el gruix dels més de 23.000 pacients del nou CAP són persones d’entre 45 i 65 anys. Tot i ser un centre nou, on habitualment predominen els pacients joves, al CAP Can Roca ha arribat un gruix d’usuaris més grans de 70 i de 80 anys amb pluripatologies, un perfil que “dispara la demanda i que comporta una càrrega intensa”.

Activitat comunitària

Les jornades de portes obertes i la sessió informativa prèvies a l’obertura del CAP Can Roca, que es va produir el dia 3 d’octubre, “van permetre resoldre molts dubtes dels usuaris”, explica la doctora Jurado. Durant les darreres setmanes, “hem vist com alguns pacients arribaven al centre amb algunes angoixes, però un cop han tingut el primer contacte amb els nous metges i infermeres, quan ens coneixen, l’acceptació és alta. El balanç d’aquest primer mes és positiu”, comenta la directora del centre.

Al CAP Can Roca, 19.000 dels 23.000 pacients han canviat de metge de família i en alguns casos -els usuaris procedents del CAP Terrassa Nord- també d’especialistes. Els usuaris podran demanar un canvi de metge quan hagin passat sis mesos de l’entrada en funcionament del nou CAP.

El nou equip del CAP Can Roca treballa per consolidar una dinàmica “positiva i eficient” que ja han implantat i que encara té camí per recórrer. Sobre la taula hi ha, per exemple, el desplegament de l’activitat comunitària.

L’equip ja ha introduït el programa Salut i Escola, “que volem potenciar”, i els tallers comunitaris en salut sexual i reproductiva. Ja han començat amb les gestants i aviat faran les revisions als nounats. D’ací a poc posaran en marxa també les primeres sessions dels tallers sanitaris i socials.

El CAP Nord ha reobert agendes, però ha perdut dos metges

Al CAP Terrassa Nord els metges ja han reobert les agendes i donen cita fins al 31 de gener. “Després de 9 mesos esperant l’obertura del nou CAP, en situació de col·lapse, ja que no es podien obrir les agendes, ara la situació ha millorat”, comenta Pere Larrosa, director del centre. La migració de 6.000 pacients i 9 professionals ha reduït usuaris, però no pressió. Ara, “dos metges han marxat per raons personals”, deixant prop de 3.000 pacients sense facultatiu. El problema és dona en un moment marcat per la manca de facultatius. “Estem fent la sel·lecció i costa trobar professionals -explica Larrosa-. És un problema de país. Ara necessitem que els residents de metges de família arribin a la primària”.

L’obertura del CAP Can Roca sí que ha reduït la pressió a les urgències del CAP Terrassa Nord, que han passat d’atendre una mitjana els dilluns de 230-280 pacients a 150-170. “Els pacients ja no han d’esperar entre una hora i hora i mitja per a ser atesos”.

El CAP Terrassa Nord espera que es concreti amb celeritat un calendari per a l’obertura d’un edifici més dimensionat al volum de població que atén / Nebridi Aróztegui

Al taulell del CAP, però, la descàrrega de pacients no es nota tant. “És una percepció i la situació és circumstancial. Hi ha molta gent desconcertada que fa preguntes i les atencions són més llargues del que és habitual. Aquesta és una situació que ha de millorar”, apunta el director del centre.

L’equip del CAP Terrassa Nord espera que es concreti aviat una data per a l’entrada en servei del nou edifici. CatSalut ja s’ha reunit amb els professionals per conèixer les seves propostes i inquietuds davant del nou equipament.

El centre de salut pateix des de fa anys una situació permanent de saturació. En aquest moment, tots els despatxos del centre estan ocupats i qualsevol nova incorporació, com l’arribada dels nutricionistes i dels professionals del programa de benestar emocional comunitari, posa de manifest les limitacions d’espai de l’edifici. Per fer front a aquesta situació, el CAP Terrassa Nord ha “estimulat el teletreball i ara un 65% de l’assistència és presencial i un 35% es fa via telefònica”.

Pocs canvis al CAP Rambla

El CAP Rambla és un dels més grans de Catalunya i la “pèrdua” de 17.000 pacients “no es nota encara de manera immediata”, diuen des del centre. Ara, estan treballant “per incorporar canvis que millorin l’accessibilitat” i el treball en equip. Com a Terrassa Nord, les agendes mèdiques estan obertes.

Des de MútuaTerrassa expliquen que la derivació de pacients del CAP Can Roca als especialistes de Mútua s’ha treballat amb temps per a que coincidint amb l’obertura del centre els mecanismes de comunicació funcionessin de manera àgil. “Hem treballat amb la direcció de Can Roca els protocols de derivació a l’especialitzada hospitalària per tal de unificar criteris i facilitar les derivacions. Els professionals de Can Roca tenen els mateixos fluxos i eines de comunicació amb l’especialitzada hospitalària que els altres professionals de MútuaTerrassa“, expliquen.

El CAP Can Roca ja envia pacients als especialistes de Mútua
To Top