La seva inestabilitat provoca esllavissades. L’Ajuntament de Terrassa ha aprovat definitivament un projecte per reparar tres talussos de les Martines que van ser construïts pel consistori fa quinze anys i que necessiten intervenció perquè les pluges els han deteriorat. El pressupost és de 318.580 euros, gairebé el doble del calculat en una anterior licitació que va quedar buida. El consistori farà les obres, però no té la intenció d’encarregar-se del manteniment dels talussos. Segons ha transcendit, dos dels propietaris de les finques accepten aquestes condicions. El tercer, no.
Els problemes s’han localitzat al carrer de la Carena del Mas Bellver, el del Mas de les Alzines i el de la Font del Rodó, on s’han desencadenat inestabilitats geotècniques “provocant esllavissades”, apunta el projecte. Els talussos tenen fissures “susceptibles de continuar desencadenant moviments i inestabilitats en futurs episodis de meteorologia adversa”. El perill de caiguda de pedres i terra al carrer ha obligat a accions eventuals. Operaris municipals van haver de retirar una malla al Mas de les Alzines, així com la massa de terreny despresa i atrapada en la xarxa.
La malla a la Carena del Mas Bellver (3,5 metres d’altura) estava trencada, segons una comprovació tècnica a l’octubre del 2020. Hi havia esquerdes en el talús. Al Mas de les Alzines, l’estructura (de 7,5 metres) és força precària, amb la malla cedida i amb material acumulat que fa intransitable la zona. El talús del carrer de la Font del Rodó és el de menor altura (2,5 metres); les esllavissades allà són més petites, però freqüents per inexistència de malla.
Els treballs duraran tres mesos. El projecte d’obres inclou aplicar en dos dels trams la tècnica del “Soil Nailing”, consistent en reforçar una massa de sòl amb la introducció de bulons, unes barres d’acer. L’Ajuntament vol iniciar en breu el procés de licitació per posar en marxa les obres a finals del 2023. Abans s’hauran de resoldre serrells gens fútils. Anys enrere. l’Ajuntament va reclamar al propietari de la finca del carrer del Mas de les Alzines la reparació del talús. L’afectat argumentava que la intervenció havia de ser municipal. Va acudir als tribunals. Una sentència, dictada el novembre del 2019 pe un jutjat contenciós administratiu, li va donar la raó.
Responsabilitat
El 7 de març del 2007 es va adjudicar la urbanització, que incloïa el tancament i la protecció del talús. Els treballs van acabar al desembre del 2007. Al gener i febrer del 2009 va haver-hi un despreniment; l’Ajuntament va estabilitzar una extensió de 3.149 metres quadrats. L’1 de desembre del 2014 s’hi va produir un altre despreniment. Nou dies després, el consistori va requerir els titulars de la finca a fer obres.
El demandant sostenia que la responsabilitat era municipal perquè el despreniment era causa de la mala execució de les obres anteriors, que havien modificat part del talús degut a una excavació. Un pèrit va assenyalar que el col·lapse de desembre del 2014 va ser provocat per la modificació del perfil del talús, “agreujat amb la falta de construcció d’un mur de contenció al peu d’aquest, com sí que es va construir en la resta de la zona excavada”. La causa era imputable “a un defecte de disseny i construcció”.
Aquest propietari no discuteix el projecte, però es pregunta quina responsabilitat se li pot exigir a ell si l’execució és deficient, com ja va passar. “L’Ajuntament va fer expropiacions per urbanitzar el carrer i construir els talussos”, recorda. L’afectat no ha signat el document d’acceptació: “Si jo no contracto l’obra, no em poden fer responsable del que passi. A més, tinc informes que demostren que l’accés des de casa meva és impossible per fer el manteniment”.