Terrassa

És assumible el repte de la descarbonització?

Els protagonistes de la transició energètica en l’economia productiva responen a la pregunta en el marc de la Nit de l’Empesari

La indústria, els joves empresaris i els veterans, els investigadors i els treballadors estan compromesos amb el repte de la descarbonització de l’economia i amb la transició energètica. Durant la Nit de l’Empresari van passar pel “photo call” del Diari de Terrassa representants del teixit econòmic de la ciutat, als quals vam preguntar si l’objectiu era assumible en un moment marcat per l’emergència climàtica i la incertesa econòmica. Els empresaris ho tenen clar. La descarbonització de les empreses i l’aposta per les energies renovables és un repte climàtic, però sobretot és una oportunitat per estalviar consums i reforçar posicions en un futur econòmic que serà verd. Els joves demanen pas, la indústria vol més suport de les administracions i les empreses reclamen als clients i als consumidors que també siguin protagonistes de la transició, premiant amb les seves compres les marques compromeses amb una economia més neta i sostenible.

Joaquim López
Director general de Bidons Egara

“Avui les empreses aposten clarament per un futur verd”

”En aquest moment totes les empreses estan fent esforços per la descarbonització. Independentment de la incertesa econòmica que vivim, estan prioritzant tots els passos per aconseguir una sostenibilitat en els seus productes i en tot el cicle de vida d’aquest. Avui les empreses aposten clarament per un futur verd. Hem de tenir present que si el principi de la sostenibilitat s’incorpora, l’empresa pot tenir uns beneficis molt importants en tots els departaments, tant a compres, com a vendes i també en els treballadors i en la contractació. Bidons Ègara ha aposat des del primer moment per aquesta transició energètica, incorporant el valor de la sostenibilitat i apostant per l’economia circular, sobretot en el cicle de vida dels envasos, perquè es puguin reutilitzar, evitant els consum de recursos naturals”.

Claudia Gàzquez
Oficina estratègica Serafí Indústria Gràfica

“Els joves serem peça clau i acabarem empenyent la transició energètica”

“La transició energètica és un repte molt gran. Cal crear consciència de la seva importància i les empreses comencem a fer-ho amb petits passos. Estic convençuda que els joves, que estem especialment conscienciats de la transcendència de la crisi climàtica, serem una peça clau en la presa de decisions i acabarem empenyent aquest procés, que és cabdal. Al meu voltant , a l’empresa i també en l’àmbit personal, tothom està molt conscienciat i tenim clar que cal començar a donar passos decisius. He de dir que a Serafí Industria Gràfica, l’empresa ho té clar. Acabem de posar plaques solars i ara ja el 40% del nostre consum energètic prové d’una font fotovoltaica. És una decisió que no he pres jo, que han adoptat les generacions que em precedeixen, i que per descomptat he donat suport plenament”.

Sergi Artigas
Estratègia i Innovació de Leitat

“La descarbonització és una palanca de competitivitat per a les empreses”

“La descarbonització és una palanca de competitivitat obligatòria per a les empreses. Les que vulguin ser sostenibles a curt termini necessitaran incorporar criteris de sostenibilitat sobretot en la seva estratègia, i a partir d’aquí en el producte i els processos, que han d’avançar sota els paraigües de la descarbonització. Aquesta és una realitat que ja vivim i que viurem els anys vinents. Una realitat que fa que el món físic i el virtual s’ajuntin. No els separarem mai més i això farà més competitiva l’empresa, adoptant tecnologia de manera més àgil i prenent decisions més intel·ligents per garantir la sostenibilitat a llarg termini. El procés és del tot irreversible, perquè estem fregant els límits del planeta, si no és que ja els hem sobrepassat, i això ens obliga a caminar de manera decidida cap a la descarbonització”.

David Garrofé
Gerent de Binillum SL

“D’aquí a deu anys veurem una revolució energètica que ni imaginem”

“El sector empresarial té grans reptes. El digital, la descarbonització i els subministraments energètics. Tots tres s’estan desenvolupant a una gran velocitat i la descarbonització, que va molt lligada a les fonts energètiques, està a tots els consells d’administració, que es pregunten com reduir la petjada i com utilitzar energia verda. Hi ha consciència dels empresaris, però també dels equips. Els mateixos treballadors esperen que l’empresa tingui aquesta actitud. Vivim un moviment molt transversal i en pocs anys viurem un canvi molt important. En un termini màxim de 10 anys veurem una revolució energètica que ni ens imaginem. Els senyals de preu que ens envia el gas ens poden desagradar, però quan s’estressen els costos sempre surten solucions. Els anys vinents veurem fonts energètiques que ni imaginem”.

Pere Amat
Conseller delegat d’Estamp

“El 2030 veurem l’impacte global de l’electrificació”

“Estamp està completament vinculada al sector de l’automoció, que està tibant molt fort en el repte de la descarbonització. Tant des del punt de vista del producte, per l’arribada del vehicle elèctric, com per la pressió que fan en els proveïdors, que som nosaltres, perquè comptabilitzem tot l’impacte de la nostra activitat industrial. Penso que fins a l’any 2030 no veurem un impacte de l’electrificació del sector de l’automoció en el món global. A les ciutats, però, es notarà abans amb la introducció del vehicle elèctric. Nosaltres som una empresa molt vinculada al motor de combustió interna i estem impulsant una transformació molt important per adaptar-nos al nou producte. I he de dir que és molt difícil comptar amb alguna ajuda directa de l’administració. Ens sentim abandonats, però malgrat tot, mantenim la nostra estratègia amb la mirada posada el 2030”.

Paco Hoya
Soci director de la corredoria Nisteo

“La descarbonització no és un repte de futur, és un tema de present”

“El repte de la descarbonització l’hem d’entendre i incorporar als principis de la pròpia empresa. És un tema nou, però no és un repte de futur, ho és de present, de manera segur anirà arribant de mica en mica a totes les empreses. Si el procés no avança més ràpid, crec que és pel desconeixement que encara hi ha en alguns sectors. Les empreses més joves, més dinàmiques, ja ho han incorporat al tarannà de la seva activitat. El sector industrial és el que en aquest moment està més preparat. Insisteixo, es tracta d’entendre quina és l’aportació al planeta i a la societat en el seu conjunt. He de dir que les asseguradores ja estan en aquesta dinàmica. A les reunions de corredors es presenten projectes interessants i als congressos, com el que celebrem aquesta setmana a Cadis, el tema de la sostenibilitat i la descarbonització és un dels prioritaris”.

Mireia Ingla
Alcaldessa de Sant Cugat

“Tenim un ecosistema d’empreses envejable amb el qual treballem”

“Treballem fa molt temps amb el sector productiu. De fet, tenim un ecosistema econòmic envejable amb el que col·laborem braç a braç en aquesta transició energètica i per la descarbonització. Som la ciutat que té més plaques fotovoltaiques i som un referent en l’àmbit privat, en el sector públic i també en l’empresarial. Dimarts vam participar en la Nit de l’Empresari organitzada per Cecot justament amb la voluntat de sumar i d’apostar per la col·laboració publicoprivada. Volem créixer i teixir aliances. També per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que parlen clarament de la necessitat de ser col·laboratius. Sant Cugat té un ecosistema diversificat, que aporta valor i ocupació qualificada i volem ser referent al Vallès i també a l’Àrea Metropolitana, de la que en formem part. Sempre amb la mà estesa per col·laborar”.

Santi Rius
Director Crea 360

“Els clients són fonamentals perquè les empreses compleixin”

“Més que assumible, el repte de la descarbonització és possible. Depèn de la voluntat que les empreses hi posin serà una fita assumida per a tothom. Perquè és molt important que aquesta no només sigui una aposta de les empreses, sinó que també ho entenguin els usuaris, que hi donin valor a l’esforç que fa una empresa o una marca. La ciutadania té un paper molt rellevant. Si jo soc un client i decideixo comprar un producte a una empresa que ha fet l’aposta per la sostenibilitat, que està descarbonitzada, estic contribuint al fet que aquest procés s’acceleri. L’usuari és fonamental perquè les empreses assumeixin aquest repte i el compleixin. La societat potser avui no està prou formada o informada, però estic convençut que a la que ho expliquem una mica, a la que la gent conegui els avantatges de la descarbonització, ho assumirà”.

És assumible el repte de la descarbonització?
To Top