Terrassa

La Fira de l’Economia Social i Solidària es trasllada a la plaça del Triomf

La 8a edició de la Terrassa Cooperativa mobilitzarà un centenar d’organtizacions entre el 2 i el 30 de novembre. Per primer cop, la fira no se celebrarà a la Plaça Vella

Una de les activitats de la Terrassa Cooperativa, en l'edició de 2021 a la Plaça Vella / Lluis Clotet

El programa Terrassa Cooperativa torna carregat de novetats en una 8a edició que tindrà lloc entre el 2 i el 30 de novembre. La Fira de l’Economia Social i Solidària, una de les activitats de referència per donar visibilitat a les empreses i entitats que treballen en el sector, se celebrarà el dia 19 de novembre per primera vegada al voltant del Mercat del Triomf, al barri de Sant Pere. La fira deixa l’emplaçament de la Plaça Vella per “desplaçar-se als barris, en una aposta pel projecte de la comunitat urbana Barri Futur”, ha comentat el regidor d’Economia Social i Innovació, Josep Forn, en la presentació dels programes.

La fira de l’Economia Social i Solidària, el novembre de 2021 / Lluís Clotet

Pel que fa a la Terrassa Cooperativa, durant quatre setmanes desplegarà 35 activitats, en les que hi participaran 84 entitats, 16 serveis municipals, tot plegat “un centenar d’organitzacions vinculades”, ha anunciat Forn. “Això ja és un èxit abans de començar. La comissió de la Terrassa Cooperativa volia agrupar activitats, per donar més consistència a cadascuna. Finalment, s’ha tancat un programa molt extens, al que cada vegada s’hi sumen més participants”.

La primera novetat de la programació serà una desfilada tèxtil responsable, el dia 27 de novembre. A l’activitat, en la que participarà el Museu Tèxtil de Terrassa, es posarà l’accent en un consum i una producció més responsable del tèxtil, que Josep forn ha recordat “avui ja és un dels residus més contaminants”.

A la 8a edició de la Terrassa Cooperativa s’estrenarà la primera ruta en bici-bus a la ciutat

La Terrassa Cooperativa també incorpora aquest any un cinefòrum sobre la pagesia, que començarà amb el visionament de la candidata als premis Oscars “Alcarràs”.

La tercera novetat és la implantació de la primera ruta de bici-bus a la ciutat, una iniciativa que promou els transports alternatius. “Dins la Terrassa Cooperativa, posarem en marxa la primera ruta, en col·laboració amb diferents escoles i amb la voluntat de mantenir-la tot l’any”, ha avançat Forn.

El programa inclou també una xerrada sobre les comunitats energètiques, en la que uns veïns de Sant Pere explicaran la seva iniciativa; i una altra sobre l’habitatge cooperatiu. Al llarg del mes de novembre hi haurà activitats com teatre en família, un pòdcast radiofònic juvenil, tallers per als més joves de TikTok, banca ètica, per reparar roba i un “scape room”, entre moltes d’altres.

“L’economia social -ha dit el regidor Josep Forn- és una alternativa vàlida. El programa de Terrassa Cooperativa intenta mostrar les diferents iniciatives que hi ha a la ciutat”.

Anabel Ruíz, de la cooperativa La Natural, ha compartit amb Forn la presentació  del programa de Terrassa Cooperativa i ha recordat que la Fira d’Economia Social i Solidària, que se celebrarà el dia 19 de novembre, “fes valdre la participació ciutadana, que hi ha un model diferent de fer economia, un model de ciutat més justa, amb una economia col·laborativa, no competitiva i de cooperació, i que la desenvolupem tot l’any”. Ruiz ha participat en la presentació com a representant també de les entitats que impulsen el projecte Barri Futur.

Durant les seves set edicions, la Fira s’ha convertit un referent a l’hora de donar visibilitat a les empreses i entitats de l’economia social i solidària de la ciutat. Als més de 50 estands dels últims anys se sumaran dos nous espais: la zona Km0, en què hi haurà algunes productores i elaboradores de la Terrassa Gastronòmica; i un espai que sota el nom de «Converteix-te a l’ESS», s’oferirà a la ciutadania la possibilitat de fer el canvi in situ a cooperatives sense ànim de lucre que són proveïdores de serveis essencials.

To Top