Des d’aquest curs, la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) forma part de la xarxa europea Pegasus, associació europea d’escoles i facultats capdavanteres de l’àmbit de la enginyeria aeroespacial i que, a partir d’ara, compta amb 30 membres de 12 països. L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) esdevé, així, un centre Pegasus juntament amb les escoles d’enginyeria aeronàutica de València, Sevilla i Madrid. D’aquesta manera, la ciutat de Terrassa entra a l’exclusiu club de ciutats de l’Estat espanyol amb un centre universitari Pegasus.
Pegasus (Partnership of a European Group of Aeronautics and Space Universities) és una xarxa universitària europea en l’àmbit de l’enginyeria aeroespacial integrada per les escoles i facultats que proveeixen de professionals de l’enginyeria el sector aeroespacial a Europa. I és que cada any acaben un màster de l’àmbit aeroespacial més de 3.000 enginyers i enginyeres en alguna de les 30 escoles i facultats de la xarxa Pegasus, quatre d’elles ubicades a l’Estat espanyol. L’objectiu de la xarxa Pegasus és aplegar els interessos dels socis membre així com treballar en complicitat amb el sector i oferir programes educatius i de recerca rellevants per atraure els millors estudiants i científics.
Veu i vot a l’Europa universitària aeroespacial
Segons Daniel Garcia-Almiñana, representant de la UPC a la xarxa Pegasus i sotsdirector i cap d’estudis de màsters i internacionalització de l’Eseiaat, “la integració en aquest club d’excel·lència de les escoles i facultats que formen enginyeres i enginyers aeroespacials a Europa proporcionarà als nostres estudiants més places de mobilitat internacional i la possibilitat d’obtenir dobles titulacions amb les universitats que formen part de Pegasus”.
D’altra banda, podrem reforçar aliances per encetar nous projectes d’R+D europeus. Però, sobretot, a partir d’ara, la UPC tindrà veu a Europa en tot el que afecta el futur de l’àmbit aeronàutic, com ara l’avió elèctric, l’avió propulsat amb hidrogen i la sostenibilitat al sector, tant al transport de viatgers i de mercaderies com a les missions espacials. Aquest fet posiciona la universitat i l’escola, punt d’accés de la UPC a la xarxa, en un lloc de privilegi per estar a l’avantguarda de les tendències en enginyeria aeroespacial”, afirma el sotsdirector de l’Eseiaat.
Criteris
L’admissió a la xarxa Pegasus es basa en un conjunt de criteris centrats en la qualitat i la cooperació internacional en l’àmbit de l’educació superior que s’ofereixen en enginyeria aeronàutica/aeroespacial en l’àmbit europeu, així com disposar d’un itinerari d’estudis integrats de grau i màster en enginyeria aeroespacial. En aquest sentit, els membres de Pegasus han de complir uns criteris de qualitat molt estrictes en educació i recerca en els àmbits nacional i internacional, titular un elevat nombre d’enginyers i enginyeres cada any en programes de màster; xifres molt elevades d’inserció laboral dels titulats i titulades; acords estables de col·laboració amb facultats o escoles aeronàutiques i aeroespacials, o amb departaments d’universitats estrangeres associades reconegudes internacionalment −incloent almenys tres membres de la xarxa Pegasus d’almenys dos països diferents− i, finalment, múltiples projectes d’R+D d’abast internacional.
Els països amb escoles i facultats que formen part de Pegasus són França, Holanda, Itàlia, Alemanya, Espanya, Gran Bretanya, Polònia, Lituània, Portugal, Suècia, Eslovàquia i Txèquia.