Les esquerres mouen peça a Terrassa a vuit mesos de les eleccions municipals que han de decidir qui governa la ciutat el quadrienni 2023-2027. Conscients que el taulell polític va viure un autèntic terratrèmol a les eleccions del 2019 -el PSC va perdre el govern després de 40 anys, el nou partit liderat per Jordi Ballart va guanyar de forma inesperada, i els comuns van sortir del ple contra tot pronòstic-, els partits intensifiquen aquests dies els moviments per apuntalar la millor candidatura, la que convenci i mobilitzi més electors.
Un dels moviments més rellevants en la precampanya electoral el protagonitza la candidatura de Terrassa En Comú Podem, que torna a les municipals amb una llista unitària, integrada per Esquerra Verda (ICV i EUiA), els comuns i Podem. També amb la ferma decisió de recuperar presència al ple i, tal com van dir el mes d’abril a la Masia Freixa, coincidint amb la presentació del projecte, erigir-se en “el partit que decideixi l’alcaldia”.
En aquest context, la formació ha fet aquest setembre una enquesta a Terrassa en la qual pregunta a la ciutadania si votaria una coalició electoral integrada per Tot per Terrassa, el partit de Jordi Ballart, i Terrassa en Comú Podem. El sondeig explora l’opinió dels electors sobre la ciutat, els temes que més els preocupen i els que haurien de millorar, demana l’aprovat o no dels candidats a les municipals i conclou amb la pegunta expressa sobre l’aliança electoral.
“En Comú Podem a Catalunya ha encarregat enquestes als municipis grans explorant diversos escenaris electorals, entre ells Terrassa, però encara no tenim els resultats de la mostra”, comenta Agnès Petit, responsable d’organització d’En Comú Podem i el nom que sona per encapçalar la candidatura del partit a Terrassa.
La possibilitat contemplada pels comuns, però, no encaixa amb la rotunditat del partit de Jordi Ballart, que descarta qualsevol aliança preelectoral. Tot per Terrassa ha expressat de manera clara el seu no a qualsevol coalició electoral “amb ningú, perquè el nostre és un projecte 100% municipalista i sense cap dependència de partits nacionals”, defensen. De fet, des de la formació expliquen que han rebut propostes de coalicions electorals “tant ara com el 2019 i sempre hem dit i direm que no”.
La formació liderada per Jordi Ballart va guanyar les eleccions del 2019 -10 regidors i gairebé 28.000 vots, el 29,28%- i confia a revalidar la victòria a Terrassa el pròxim mes de maig. Ningú al partit contempla avui la possibilitat de compartir candidatura. De fet, dissabte, en l’entrevista publicada a Diari de Terrassa, el candidat Jordi Ballart obria la porta només a aliances postelectorals, “fins i tot amb majoria absoluta”, puntualitzava.
Un projecte propi
Serà doncs l’aritmètica electoral la que obrirà el camí a un virtual govern de coalició a la ciutat. A Terrassa En Comú Podem “fa temps que treballem un projecte propi, deixant enrere situacions del passat i ho fem amb la voluntat d’enfortir l’organització i de tornar a l’Ajuntament i ser decisius”, apunta Agnès Petit.
Paral·lelament, el partit treballa de valent en la configuració de la llista electoral de cara a les eleccions municipals de maig del 2023, que presentarà aviat.