Segons el Pla Estratègic del Vehicle Elèctric 2022-2025, a Terrassa s’han d’instal·lar 130 punts de recàrrega elèctrica als quals es podran connectar 260 vehicles simultàniament. Actualment, hi ha 24 punts de recàrrega, però no tots satisfan les necessitats dels usuaris, especialment pel que fa a la potència d’aquests aparells. Aquest pla suposa en total una inversió de 2,5 milions d’euros sobre la base de 212 accions que s’han previst, en diverses línies de treball, una d’elles, la de la instal·lació dels nous punts de recàrrega.
Per aquest any 2022, segons el pla, s’han d’instal·lar 17 punts nous. Les obres en espais municipals, com són el del carrer Pantà i el de la plaça Didó, ja s’han dut a terme, amb sis punts a cada lloc, encara que no s’han col·locat els carregadors. De cara a l’any 2023, la intenció és ampliar el nombre de carregadors, que en aquest cas se situarien als aparcaments gestionats per Egarvia.
L’objectiu és arribar als trenta punts en els cinc aparcaments d’aquesta empresa , sis a cada enclavament, situats a la plaça del Progrés, al carrer de Sant Leopold, la plaça Lluís Companys, la plaça del Primer de maig i a l’avinguda de Barcelona. També hi haurà un punt de recàrrega elèctrica al carrer, concretament situat a l’estació d’autobusos.
El principal problema és que la gran majoria dels punts actuals (hi ha sobre 24 aparells a tota la ciutat, distribuïts en unes divuit ubicacions, no totes totalment operatives), no compten amb aparells que ofereixin una recàrrega ràpida, com necessiten, per exemple, col·lectius com el del taxi. Hi ha punts que, actualment, no estan operatius mentre que altres funcionen de manera parcial.
El sector del taxi té previst reunir-se amb l’administració local el pròxim 19 d’octubre per tractar aquestes mancances. Els taxistes es temen que, si no es posa remei, el vehicle elèctric tindrà dificultats per introduir-se a les seves flotes.
A l’agrupació Tele Taxi es lamenta la manca de carregadors que facilitin les coses als seus vehicles. “Nosaltres necessitem punts de recàrrega ràpids i que no s’hagi de fer cua i a la ciutat no en tenim cap que ens serveixi”, assenyalen. En aquest sentit, consideren que un taxi no pot estar fora de servei dues o tres hores per carregar el vehicle quan, amb un aparell més potent, es pot fer en molt menys temps. “No demanem que siguin gratuïts, però sí tenir una mica de prioritat perquè si no ens surt més a compte fer-ho a casa”.
Pocs punts ràpids
També hi ha la mateixa sensació entre els conductors particulars. “La principal dificultat és que hi ha pocs punts i són de baixa potència i et passes dues hores per carregar”, explica Jaume Martínez, que té un cotxe de la marca Tesla. “Abans, quan no hi havia tanta gent amb vehicles com aquests i era més fàcil carregar. Ara, costa més trobar punts lliures perquè el parc mòbil de cotxes elèctrics i híbrids a la ciutat ha augmentat una mica i, com que hi ha saturació, ha optat per carregar el cotxe a casa.
“Els cotxes que tenen una bateria una mica gran, a partir de 50 kW, has d’esperar dues o tres hores per carregar-la i per molts és inviable i si has de fer un viatge llarg trigues molt a carregar-lo del tot”, comenta Martínez, que afegeix que coneix a altres conductors que tenen el mateix problema, “pocs punts i de càrrega que no és ràpida”.
Una de les opcions que té i que ha fet servir de vegades, gràcies a tenir un Tesla i gaudir de la seva infraestructura, és anar a un punt de Sant Cugat del Vallès. “Està a poca distància de Terrassa, a deu minuts, i, allà hi ha un carregador ràpid, en vint o trenta minuts, pots carregar per 300 quilòmetres”, detalla. Tot i això, s’ha acostumat a carregar el seu vehicle a casa i a la nit. “Reconec que ha de ser un servei de pagament, si volem que sigui correcte, però quan el necessitis, que sigui una cosa ràpida i que no t’hagis de passar mig dia per carregar-lo”.
https://map.electromaps.com/es/
Informació sobre els punts
A la ciutat es poden trobar diversos punts per recarregar el vehicle elèctric, una gran part pertanyents a empreses, com el que hi ha a l’Hotel Don Cándido, a l’empresa Fontgas, a Aldi de les Fonts o a concessionaris d’automòbils com Nissan o Kia. Els usuaris de l’aplicació Electromaps poden interactuar per tal d’informar quin és l’estat dels diversos punts i si funcionen sense problemes, si ho fan parcialment o, simplement, si no estan operatius.
No tots els punts ofereixen la mateixa potència, que és precisament un dels motius de queixa de col·lectius com el del taxi, però també de particulars, que reclamen més carregadors ràpids per no perdre tant de temps.
Els de càrrega lenta són de 3 kW, els de càrrega semiràpida són entre 11 i 22 kW mentre que els de càrrega ràpida estan entre els 50 i els 100 kW. Aquests són els que necessiten, per exemple, els taxistes.
Un total de 625 vehicles són 100% elèctrics
Segons dades d’abril d’aquest any, el parc mòbil de vehicles 100% elèctrics a Terrassa és de 625. El total de vehicles considerats com a ECO, és a dir, els híbrids i els que funcionen amb gas i altres combustibles sostenibles, és de 3.578. Les previsions són que, en quatre anys, el nombre de vehicles elèctrics a la ciutat arribi, aproximadament, a les 1.300 unitats. De fet, des de l’Ajuntament de Terrassa hi ha el convenciment que els anys vinents poden ser decisius pel que fa a la descarbonització del parc de vehicles de la ciutat. La venda de vehicles d’aquesta gamma sembla que va augmentant respecte al vehicle híbrid, però en els mesos anteriors han enregistrat també caigudes a escala continental.
Circontrol, un líder del sector nascut a Terrassa
Establerta a Viladecavalls tot i que va néixer a Terrassa, Circontrol és una de les empreses que lidera el sector de la mobilitat elèctrica i fabrica carregadors que s’instal·len per tot el planeta. Amb una plantilla de 280 empleats, aproximadament el 60% d’ells enginyers, aquesta empresa reinverteix el 12% dels guanys en recerca i desenvolupament. Es dediquen a la fabricació de carregadors de tota classe i de potències diverses, segons les necessitats dels clients, i que poden ser per a ús de particulars, per a la utilització d’empreses o per a les diferents administracions. El passat mes d’agost, van llançar els seus primers carregadors de 400 kW al mercat, que es van instal·lar a Canalejas 360, el “hub” de recàrrega urbà madrileny.