Terrassa

Dimecres se celebrarà el 20è aniversari del Ball de Serrallonga de Terrassa

Artur Moncal Serrallonga Nebridi Aróztegui (2)

Al matí hi haurà activitats a Rellinars i a la tarda una cercavila a Terrassa, que acabarà en la tradicional actuació a la Plaça Vella

Artur Moncal, caracteritzat com el bandoler Serrallonga

El dimecres 12 d’octubre se celebrarà el vintè aniversari del Ball de Serrallonga de Terrassa amb una doble actuació. A les 9 hores es durà a terme una excursió a Rellinars. Els participants caminaran per alguns dels camins on el bandoler Capablanca i altres bandolers feien les seves malifetes. S’hi anirà vestits de bandolers amb tot l’armament i material que duien. Tot seguit es durà a terme una cercavila per Rellinars amb els seu gegants, un dels quals representa el bandoler Capablanca. S’acabarà amb una representació del ball parlat.

A la tarda, l’activitat es traslladarà a Terrassa. Hi haurà una cercavila des de la placeta Saragossa fins a la Plaça Vella a partir de les 17.30 hores acompanyats de la colla del Ball de Serrallonga de Vilafranca del Penedès. Un cop a la Plaça Vella hi haurà la tradicional actuació del Serrallonga. A continuació es desenvoliparà el Ball de Serrallonga de Vilafranca, amb el seu ball parlat. Aquest és el text clàssic que narra les aventures del bandoler Serrallonga fins a la seva captura. És una oportunitat per als terrassencs de conèixer aquesta tradició. Els ciutadans podran participar en la subscripció popular per a l’edició de totes les actuacions dels darrers 20 anys. Els actes acabran a les 20 hores.

En paral·lel, s’està preparant llibre-recull amb totes les nostres actuacions d’aquests 20 anys. Ell llibre es podrà comprar per subscripció popular i de manera anticipada. Tenim previst poder-lo presentar públicament el 2023.

La primera actuació de l’actual Ball de Serrallonga de Terrassa va ser per la festa major de l’any 2002. Una colla d’amants i recuperadors de la cultura popular, com Lluís Puig, Dolors Duocastella, Marc Galí, Montse Trullàs, Artur Moncal, Carles Llongueras i Miqui Jiménez, van decidir recuperar una de les tradicions que ja havien existit a Terrassa. Hi ha documentades representacions d’aquest ball al voltant dels anys 30 del segle passat, però la repressió i genocidi cultural efectuat durant la dictadura franquista envers la cultura catalana en va prohibir la seva representació.

El Ball de Serrallonga és una representació teatralitzada de la vida del bandoler Joan de Serrallonga, en la qual s’hi fan també danses. D’aquí el nom de ball parlat. Durant el ball parlat diferents bandolers es presenten davant d’en Serrallonga i li narren les gestes que han dut a terme, amb l’objectiu de convèncer-lo de que els accepti a la quadrilla. Al final, en Serrallonga es capturat i sentenciat a mort.

El Ball de Serrallonga de Terrassa recuperat segueix l’estructura general en la qual diferents bandolers es presenten davant d’en Serrallonga, i ho fan de la mà d’un conegut bandoler que robava pels camins de la Serra de l’Obac, en Capablanca. Però en la versió actual, els bandolers no narren les seves malifetes, sinó que critiquem l’actualitat política, local, nacional i internacional. Ho fem en forma de vers amb estrofes de quatre versos heptasíl·labs, i amb grans dosis d’ironia i sarcasme per fer burla del poder.

Per completar l’actuació tenim vuit balls propis, en els quals ens han acompanyat els Ministrils del Raval durant aquests vint anys. També fem participar el públic en les nostres actuacions al carrer. D’aquesta manera cada any el text descriu els fets d’actualitat de la nostra ciutat, del nostre país i del món des del prisma de la nostra colla. I amb l’espontaneïtat del moment, ja que sovint hem hagut de fer o refer els versos al darrer moment. L’actualitat té pressa i un acudit que fa gràcia un dia, ja és vell una setmana més tard.

To Top