La Fundació Assistencial MútuaTerrassa pagarà les obres que resten per restaurar l’històric Teatre Regina de Terrassa i instal·larà plaques solars en la coberta per aconseguir energia per al seu hospital. La fundació de Mútua, l’Ajuntament i la Fundació Privada Centre Social Catòlic, propietària de l’equipament, han signat aquest dimarts un protocol de col·laboració. L’aportació econòmica de l’entitat sanitària serà de 400.000 euros i la instal·lació de 300 plaques, que ocuparan 1.250 metres quadrats, servirà per subministrar a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa l’electricitat equivalent al 2% del seu consum. El teatre es va inaugurar com a cinema Regina l’any 1963 i va tancar les seves portes vint anys després. Després va ser un bingo.
El Centre Cultural El Social va començar les obres l’any 2012. Les afrontava en fases per la manca de pressupost per dur-les a terme de cop. Fa uns 14 mesos, els responsables de l’entitat, després de diverses trobades amb l’Ajuntament, van aconseguir que l’administració municipal aportés 500.000 euros per donar una empenta al projecte de recuperació del teatre i garantir l’acabament del procés. El Social volia inaugurar la sala el Nadal passat, per fer coincidir la reobertura amb el centenari de la representació d’“Els Pastorets”.
Van sorgir inconvenients. Les reformes es van aturar al novembre. Els bombers havien revisat l’edifici i van detectar-hi mancances. La sortida de fums no s’ajustava a la normativa de seguretat i s’havia de substituir de manera ineludible l’actual coberta de fibrociment per una de nova, lliure d’amiant. Calia revisar el projecte d’execució: l’import addicional es va calcular en 200.000 euros, diners que sobrepassaven la capacitat econòmica del Social.
La solució per desencallar el projecte no semblava fàcil, però l’Ajuntament i la fundació del Social van intensificar converses. Terrassa disposa, des del desembre passat, d’un protocol “per a l’impuls de les comunitats energètiques”. Es podien aconseguir recursos amb l’aplicació d‘aquest protocol, en el qual participa MútuaTerrassa. Com? Es va proposar la col·locació d’una instal·lació fotovoltaica per l’autoconsum elèctric que generés “uns estalvis econòmics en els punts de consum, suficients per cobrir el cost de les obres”. Això diu el conveni.
Requisits
Les peces començaven a ajustar-se i ara s’han ajustat del tot. La fundació de Mútua manifestava tenir “especial interès en substituir progressivament l’energia elèctrica consumida a l’Hospital, una part considerable de la qual és d’origen fòssil, per la seva pròpia energia renovable d’autoconsum”. Per a aquest objectiu “necessita superfícies on instal·lar panells solars” i la coberta del Teatre Regina complia els requisits per acollir-los.
Dit i fet. El projecte d’instal·lació tindrà un cost amb IVA de 400.000 euros: 170.000 corresponen a la substitució de la teulada de fibrociment i 205.000, a la tecnologia fotovoltaica. Altres despeses, com l’escomesa elèctrica, necessitaran uns 25.000 euros. L’apartat econòmic corresponent a finançament i manteniment és de 10.000 euros anuals. La superfície a utilitzar serà de 1.250 metres quadrats. on s’hi establiran uns 300 mòduls fotovoltaics amb 180 kW de potència total.
Acord de ciutat
“Aquest és un acord de ciutat”. Antoni Abad, president de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa, ha fet al·lusió al model de col·laboració entre administracions públiques i sector privat que representa el conveni . MútuaTerrassa inclou aquesta actuació “en el marc del desplegament del seu programa d’acció climàtica, el Compromís Verd i, sobretot, com a resposta a l’acord signat fa uns mesos amb diverses entitats per a la Creació de les Comunitats Energètiques Locals”. Començar a construir aquestes comunitats és, al cap i a la fi, “començar a construir societats més sostenibles i saludables”, segons Abad.
L’Ajuntament de Terrassa i El Social compartiran el nou espai cultural al 50%. Un conveni regularà els usos de la sala durant els propers 30 anys. Les activitats pròpies de l’entitat, que fins ara se celebraven a espais municipals, es realitzaran al nou teatre. Aquest, a més, “ampliarà la disponibilitat de sales als teatres municipals”. Al Regina es programaran “activitats vinculades a la temporada municipal d’arts escèniques, assajos o residència artístiques”, apunta el consistori. O sigui: Terrassa disposarà d’un nou equipament “semipúblic”.
Aposta
L’acord és “de vital importància”, en paraules de Carles Caballero, regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, que ha recordat aquest dimarts la visita d’obres efectuada fa un any i l’anunci del compromís municipal de col·laboració, “una aposta econòmica i estratègica” per incrementar l’oferta cultural de la mà del centre social. L’aturada de les obres va suposar “una petita decepció”, però l’entesa entre institucions ha permès redreçar el projecte “gràcies a una potent xarxa d’actors que treballen per la ciutat”.
La sintonia d’interessos de totes les parts “ha estat perfecta”, segons Ricard Figueras. El president del Social ha expressat la seva satisfacció per un compromís que, espera, signifiqui l’empenta definitiva per acabar unes obres “que porten molt de temps en marxa”. La intenció del centre és que, ara sí, “Els Pastorets” del proper Nadal se celebrin al nou Teatre Regina.