Contenidor amb protecció contra els Senglars al Carrer de Grecia de Can Parellada Nebridi Aróztegui (4)
Terrassa

Contenidors de Terrassa protegits contra els senglars que els bolquen

L’Ajuntament posa en marxa una prova pilot a les Torres de Can Parellada

Contenidors amb les estructures antibolcada al carrer de Grècia / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Unes barres antibolcada subjecten una bateria de contenidors d’escombraries a les Torres de Can Parellada. L’Ajuntament ha començat en aquest barri una prova pilot per evitar que els senglars tombin, com fan de manera reiterada, les unitats de recollida de residus en aquest sector. Els veïns, cansats de la situació, de veure recipients bolcats a terra, havien demanat al consistori que adoptés mesures en diversos punts. De moment, el govern local ha col·locat els elements de protecció en una bateria. Si el sistema funciona, i si hi ha pressupost per això, es podria aplicar en altres sectors. L’associació veïnal considera la mesura insuficient.

Les primeres proteccions van ser instal·lades fa uns dies al carrer de Grècia, a l’alçada del número 19. Aquest era un tram subjecte a la prova, però l’entitat veïnal reclamava l’adopció de la mesura en tres llocs més igualment conflictius: la intersecció del carrer de Líbia amb l’avinguda d’Àfrica, l’avinguda d’Àfrica amb el carrer d’Egipte i el darrer, al carrer de Tunísia. La tinent d’alcalde de Territori, Lluïsa Melgares, es va reunir amb residents a la zona i va rebre la informació sobre els trams més problemàtics.

Abraçadores

A principis d’agost, el govern municipal ja va anunciar a aquest diari que provaria el sistema en un sol punt, i així ha estat. El model consisteix en la col·locació a cada unitat d’unes abraçadores, ancorades a terra per la part posterior.

Contenidor amb protecció contra els Senglars al Carrer de Grecia de Can Parellada Nebridi Aróztegui (1)

Bateria de contenidors protegida amb les barres / NEBRIDI ARÓZTEGUI

L’objectiu és evitar que els cops infligits pels senglars que busquen menjar en els contenidors bolquin els recipients. L’Ajuntament és conscient, diu, del problema provocat pels senglars a les Torres de Can Parellada i altres barris perifèrics i propers al medi natural i afirma que treballa en les possibles solucions. Però avisa que l’extensió del mètode assajat ara dependrà de la seva efectivitat, però també dels costos i el manteniment. Per a l’associació veïnal, la solució de veritat implica instal·lar al barri els contenidors de gran capacitat, els de càrrega lateral, de més pes.

El consistori participa també en una prova pilot de la UAB per administrar vacunes contraceptives a senglars amb l’objectiu de controlar la població d’aquesta espècie, acostumada a entrar en espais humanitzats per aconseguir aliment. Els porcs salvatges causen problemes a Can Parellada, però també a altres àrees del terme municipal. Més d’una vegada s’ha vist exemplars recorrent trams urbans de les rieres. Els accidents de trànsit causats per senglars no són excepcionals. A principis d’agost, una conductora va resultar ferida en atropellar un porc a la carretera de Rubí.

Contenidors bolcats a Can Parellada

Recipient bolcat per porcs senglars al costat de l’avinguda d’Àfrica

Incidents

Veïns de les Torres de Can Parellada es queixen d’un degoteig d’incidents ocasionats per senglars a la zona. Els porcs entren habitualment a l’avinguda d’Àfrica per Ca n’Amat de les Farines. Al vespre, baixen sovint de Collserola camí del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Busquen aliment i envesteixen contenidors d’escombraries per bolcar-los, i aconsegueixen el seu propòsit en molts casos perquè els recipients són petits, fràgils. La brossa queda escampada pel terra i alguns vehicles resulten amb danys producte de l’impacte dels recipients desplaçats. Veïns d’edat avançada no poden sortir de casa seva perquè tenen residus i contenidors a les portes del domicili, segons denuncia l’associació veïnal. Un problema afegit: la brossa a terra atreu les rates.

Contenidors de Terrassa protegits contra els senglars que els bolquen
To Top