Terrassa

Un milió d’euros per al servei de bus

L’Ajuntament haurà de fer una aportació de 977 mil euros al transport públic, necessària per a la prestació del servei

El govern calcula que 2022 tancarà amb prop de 12 milions de viatges en bus. encara lluny dels gairebé 14 milions de 2019 /Nebridi Aróztegui

Els números del transport públic municipal de Terrassa continuen lluny de les xifres prepandèmiques i el servei acusa aquest retrocés en el pressupost. El contracte programa signat per l’Ajuntament de Terrassa amb l’empresa mixta Tmesa per a l’exercici 2022 no és suficient per fer front a la gestió del servei i el govern ha decidit complementar la consignació necessària amb una aportació de 943.602,05 euros.

Dos anys després de l’esclat de la pandèmia, les xifres de viatges en bus augmenten, però no assoleixen encara les dades de 2019. El descompte a la T-25 hauria de ser un estímul per a incorporar nous usuaris al transport públic / nebridi aróztegui

La decisió va al ple de setembre amb un afegit: que l’administració pugui fer avançaments a compte de l’aportació municipal mensual a Tmesa “per evitar problemes de tresoreria”. L’Ajuntament respon d’aquesta manera a la petició de l’empresa, que compta amb el vistiplau de la Intervenció General i la Tresoreria Municipal.

El bus havia assolit xifres pròximes als 14 milions de viatges. El 2022 tancarà amb uns 12 milions

La consignació aprovada al ple de novembre de 2021 per a l’exercici de 2022 va ser de 8.847.180 euros, que ara hauran de ser complementats.

La davallada de viatgers del bus respecte a les previsions fetes el 2021 és una de les raons per les quals ara cal aportar diners al servei. També la no percepció per part de Tmesa de la compensació inicialment prevista a càrrec d’altres administracions, per un import d’1.271.206,42 euros.

Pel que fa als ingressos per billetatge, tot i que han millorat, les xifres estan molt lluny encara de les registrades l’any 2019, quan el bus va tancar exercici amb gairebé 14 milions de viatges.

-24% de viatges

2020 va ser un any totalment excepcional, marcat pels confinaments i les restriccions al transport públic, i 2021 va tancar amb 10.637.981 viatges. La dada està un 24% per sota de 2019 i un 29% per sobre del primer any de la pandèmia. El bus recupera usuaris, però encara no arriba a les xifres de rècord que registrava anys enredera.

L’Ajuntament de Terrassa preveu que el bus guanyarà prop de 2 milions de passatgers i assolirà els 12.410.463 viatgers en el període entre gener i desembre de 2022. Així i tot, els ingressos per la venda de bitllets i títols del transport no cobriran el cost del servei. L’Ajuntament sempre complementa aquest dèficit amb una aportació anual. Ara, aquesta contribució es dispara donat que la tarifa mitjana ponderada va patir una davallada molt forta l’any 2020 que encara s’arrossega.

La tarifa ponderada, calculada d’acord amb els preus per a cada títol del transport, era de 0,6274 euros, que l’any 2021 van caure als 0,4180 euros. El 2022 s’espera que es mantingui en 0,4846 euros. La xifra posa de manifest que els ingressos per bitllets no arriben a cobrir ni el 50% del cost del servei. Amb les tarifes congelades aquest any, Tmesa espera ingressar aquest 2022 poc més de 6 milions d’euros.

La T-25 a meitat de preu

Cal tenir en compte que el juliol l’Ajuntament va aprovar la reducció del 50% del preu de la T-25, el títol propi de Terrassa, des de l’1 de setembre i el 31 de desembre de 2022. L’Ajuntament espera que el descompte comporti una reducció dels ingressos de 359 mil euros, però confia que la mesura, acompanyada de les bonificacions a la resta de títols del transport, estimuli l’ús del transport públic i incrementi la xifra de viatgers del bus el 2023.
Per fer front a aquesta despesa addicional relacionada amb el descompte del 50% de la T-25, l’Ajuntament ha sol·licitat una subvenció al Ministeri de Tansports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Ahir, en comissió informativa de Territori i Sostenibilitat, els serveis tècnics de l’àrea de Territori van informar que els costos addicionals de 977 mil eurosdel contracte del bus aquest 2022 es cobriran mitjançant “una modificació de crèdit, a través d’imports d’exercicis anteriors i amb una petita quantitat procedent del capítol 2”.

El dictamen anirà a votació al ple de setembre, que se celebrarà el darrer divendres de mes, que en aquesta ocasió coincideix el darrer dia 30.

Els nous vehicles híbrids es finançaran a tipus variable

El ple de setembre també votarà la ratificació del decret del 8 d’agost que va aprovar el finançament dels dotze nous autobusos híbrids dièsel-elèctrics que s’han incorporat a la flota urbana: 9 vehicles estàndard de 12 metres i tres unitats articulades de 18 metres. Els vehicles es compren mitjançat la fórmula de l’arrendament financer i l’Ajuntament de Terrassa va acordar tancar l’operació amb el Banc de Sabadell. L’entitat financera, però, ha decidit canviar les condicions.

Així es va informar ahir en comissió informativa. Els serveis tècnics van dir que el Sabadell va exigir a l’Ajuntament de Terrassa un aval per tancar l’operació. Tant els serveis econòmics com la secretaria i la intervenció municipal van considerar la demanda del banc inacceptable i el govern ha decidit tancar l’acord d’arrendament financer amb una altra de les tres candidates, concretament amb Volvo.

La firma accepta les condicions del Sabadell, però ha fet una proposta de canviar el contracte d’interès fix a variable, aplicant l’Euribor més el 2,5%. L’Ajuntament accepta l’oferta, amb un període d’amortització de deu anys, donat que “hi ha un petit increment, però es mantenen les condicions.

La L-15 entrarà en servei a principis de 2023

La nova línia 15 entrarà en servei a principis de 2023. Aquesta ha de connectar el barri de Can Parellada amb la carretera de Montcada, el barri de Montserrat, on podrà enllaçar amb les LH i L1 per anar a l’Hospital de Terrassa, i amb l’estació de les Fonts. El govern va informar ahir en comissió que el vehicle que ha de cobrir el nou servei de la L-15 encara no ha arribat i que espera que pugui entrar en servei “a principis d’any”. La L-15 permetrà que la L-10 deixi de circular per l’interior de Can Parellada per connectar l’estació de les Fonts amb els polígons sud de la ciutat.

A l’octubre, nova expedició a la tarda a Can Gonteres

El mes d’octubre arribarà amb diverses novetats al servei de transport urbà a la ciutat que haurien de contribuir a millorar les xifres d’usuaris. La L-13 s’ampliarà a Can Gonteres amb una nova expedició a primera hora de la tarda. També es preveu ampliar l’itinerari de la línia fins a la plaça del Doré. A l’octubre també es posarà en marxa el transport a demanda a les Martines, la L-18 Flex. Pel que fa a la LH, des de l’abril va ampliar 150 metres el seu recorregut per acostar-se a Can Colomer, i les línies 5 i 7 van modificar recorregut i ampliar parades.

Un milió d’euros per al servei de bus
To Top