Cap Can Roca Terrassa visita d'obres Nebridi Aróztegui (9)
Terrassa

L’obertura del CAP Can Roca és imminent

S’espera el resultat d’una inspecció tècnica a l’edifici del centre d’atenció primària, que ja està acabat, per fixar una data d’entrada en servei

El CAP Can Roca està acabat, pendent només de la seva entrada en servei / nebridi aróztegui

El compte enrere per a l’entrada en servei del CAP Can Roca està en marxa. La inauguració del nou equipament sanitari és imminent. En aquest moment, el Servei Català de la Salut espera “el resultat d’una inspecció tècnica de l’edifici que, en cas de resultat positiu, permetria tancar una data definitiva d’obertura”, explica la regidora de Salut, Mónica Polo.

Si no hi ha novetats de darrera hora, els treballs de revisió de les instal·lacions del nou CAP es duran a terme aquesta mateixa setmana. Això permetria tenir l’informe tancat i fixar una data i hora per a l’entrada en servei del centre ben aviat.

Algunes fonts han assenyalat el dia 3 d’octubre com la data possible de l’obertura de portes, però el cert és que en aquest moment no hi ha un dia definitiu al calendari de les institucions implicades en el projecte (conselleria de Salut i Ajuntament de Terrassa).


El CAP Can Roca obrirà finalment com a centre dual, amb dos operadors sanitaris, un públic -Consorci Sanitari de Terrassa- i un concertat -MútuaTerrassa-. El nou centre d’assistència primària rebrà 5.000 pacients del CAP Terrassa Nord (CST) i 20.000 usuaris del CAP Rambla (Mútua). L’assistència primària la prestarà el CST, que serà l’organisme gestor de l’equipament, i les derivacions a especialistes i hospitalàries les assumirà Mútua.

A mitjan juny, Salut confirmava el model mixt del nou CAP, inèdit a la ciutat, i explicava que el traspàs de pacients estava dissenyat des de 2021 i que en aquell moment, es treballava en la subrogació de professionals sanitaris.

Traspàs de professionals

Ja està clar que diversos equips integrats per metges i infermeres del CAP Terrassa Nord s’incorporaran a la plantilla del CAP Can Roca. Salut també ha ofert als professionals de la salut de Mútua la possibilitat de traslladar-se al nou centre i incorporar-se a la plantilla del CST. De moment, però, no ha transcendit si el procés ha culminat i si s’han cobert les places necessàries per atendre la derivació de 20.000 pacients procedents del CAP Rambla.

A banda de la inspecció tècnica de darrera hora, l’assignació de pacients i d’equips sanitaris al nou CAP ha estat un dels motius del retard en l’obertura de l’equipament, prevista inicialment per al mes de març de 2022.

Fonts municipals informen que els treballs per a l’assignació de pacients al nou CAP Can Roca han continuat els darrers mesos, analitzant de manera gairebé quirúrgica “les dades per àrees sanitàries i fins i tot per carrers”. En aquesta tasca han participat els serveis tècnics de Salut i de l’Ajuntament de Terrassa.

El nou CAP ha de descongestionar els dos centres de primària més saturats de la ciutat –CAP Rambla (65.000 usuaris) i CAP Terrassa Nord (45.000 usuaris)–, que figuren també entre els més congestionats de Catalunya.

Polèmica aparcada

La polèmica generada pel model de gestió del nou CAP sembla aparcada davant la decisió ferma de Salut de mantenir el model dual.

L’Ajuntament de Terrassa i el Comitè d’empresa del CST van reivindicar que la gestió íntegra del nou cap fos assignada al Consorci Sanitari de Terrassa, organisme públic, en un gest per mantenir l’equilibri a la ciutat en el repartiment de CAP a Mútua i al Consorci.

El mes de juny el govern de Terrassa, amb l’alcalde Jordi Ballart al capdavant, va comparèixer públicament acompanyat dels representants dels treballadors del CST per demanar explicacions a Salut, a la que van acusar de no consensuar la decisió amb el territori i practicar una política de fets consumats.

Un dia després, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, es desplaçava a la ciutat per posar punt final al “soroll”, va dir, i explicar al consell de govern del CST que la decisió sobre el model de gestió del CAP era ferma. Craywinckel va aprofitar per anunciar que l’equipament obriria “la segona setmana de setembre”. En els pròxims dies es podrà comprovar si el departament pot complir amb el darrer calendari i l’esperat CAP Can Roca obre finalment portes.

Agendes tancades al centre d’atenció primària

La imminència de l’estrena del CAP Can Roca es viu als centres de primària que derivaran pacients al nou equipament. Fa dies que els metges han tancat agendes a l’espera de tornar-les a obrir al nou equipament.
La situació provoca inquietud entre els usuaris, que no poden concertar una visita amb el seu metge de capçalera perquè no hi ha dates disponibles perquè les agendes estan tancades.

La situació ja es va produir el mes de juny, quan les previsions eren que el nou CAP entraria en servei el mes de setembre. En aquell moment els metges van tancar agendes, però les van tornar a obrir davant la incertesa de la data definitiva.

El gest va reactivar la demanda de visites i les agendes es van omplir ràpidament fins a finals de setembre. Ara no hi ha forat a les agendes dels metges de família per aconseguir dia i hora.

La història del CAP Can Roca es remunta a 2007. L’Ajuntament de Terrassa va cedir a la Generalitat els terrenys per a l’edificació del nou equipament sanitari i l’administració catalana va treure a licitació les obres una dècada després, l’any 2017. El concurs, però, va quedar desert i Salut va adjudicar definitivament les obres el 2019. L’edifici es va construir i ara espera superar els darrers esculls per entrar en servei.

L’obertura del CAP Can Roca és imminent
To Top