Aquest estiu la ciutat ha recuperat el pols turístic. I ho ha fet igualant les dades prepandèmiques de 2019, que van ser les millors fins al moment. Coincidint amb el boom turístic d’aquestes vacances en els destins estrella de mar i muntanya, la ciutat ha tornat a demostrar que la seva aposta pel turisme de proximitat i de qualitat, interessat en la cultura i el patrimoni, és un valor segur.
Les dades demostren que els turistes han tornat a la ciutat, on entre l’1 de juliol i el 30 d’agost, 2.756 persones van passar per l’oficina de turisme de la ciutat amb la intenció de visitar Terrassa. És un 41.5% més que l’any 2019, just abans que la pandèmia confinés la població. En aquest mateix període, les consultes a l’oficina (1.353) també van incrementar-se un 29.5%.
Amb el Mundial Femení de Hockey, l’augment de turistes és d’un 41,5%
La celebració aquest estiu del Mundial Femení de Hockey 2022 i el desplaçament a la ciutat d’aficions de diversos països del món podrien alterar la percepció de la resposta turística a Terrassa.
Sense comptabilitzar les visites relacionades amb el Mundial, la ciutat va registrar durant els dos mesos d’estiu 1.600 visites, un 15% més que l’any 2019, i 658 consultes, un 5% més que l’estiu anterior a la pandèmia de Covid. “Podem dir que hem recuperat el nombre de visitants i que ja hem assolit els nivells màxims de 2019”, comenta el regidor de Turisme, Pep Forn. El republicà recorda que la ciutat “marcava una tendència creixent els darrers anys amb un producte atractiu, però va venir la pandèmia i ho va aturar tot. L’any 2020 no hi va haver visites, l’any 2021 van tenir eminentment turisme de proximitat i aquest estiu, després d’incrementar la promoció externa i esperar l’obertura dels mercats, les dades confirmen que la ciutat ha recuperat el pols turístic”.
Augmenta la dada global de turistes (2.756 entre juliol i agost); un de cada dos visita tot sol la ciutat
Pel que fa al perfil dels visitants, el 85% van ser visitants d’arreu de Catalunya o de diferents punts d’Espanya i un 17% van ser estrangers. Per destinacions, França, Regne Unit, Països Baixos i Itàlia encapçalen el rànquing de les visites estrangeres a la ciutat.
El turista de nacionalitat espanyola, però, és el primer client de la ciutat. A banda dels visitants catalans, Madrid, la Comunitat Valenciana i les Illes Canàries són els orígens més habituals.
Sovint, el perfil del turista combina dues categories. És el cas d’un egarenc que va estudiar la carrera a la ciutat i avui és un alt càrrec d’una multinacional de les xarxes socials als Estats Units. Ha tornat aquest estiu a Terrassa i ha sortit encantat de la Masia Freixa. “La penso promocionar!”, els ha dit.
El turista adult i el “single” és el més usual. Per edats, gairebé la meitat (45%) dels visitants tenen entre 45 i 64 anys i un 31% té entre 30 i 45 anys. La meitat dels turistes (51%) recorren la ciutat sols i un de cada quatre (26%) ho fa en parella. En famílies un 15%, amb amics un 6% i en grups un 1%.
“En el col·lectiu del turista sol hi ha moltes persones que visiten la família a Terrassa i aprofiten per conèixer la ciutat”. Pep Forn recorda que Terrassa és “un cas extraordinari” en l’entorn de les ciutats turístiques. “La nostra no és una destinació de platja o muntanya, per tant, les nostres temporades altes no són mai a l’estiu, el Nadal o la Setmana Santa. En aquestes dates no podem competir amb els primers destins turístics”.
La ciutat aposta per la carta “de l’oferta de qualitat i desestacionalitzada. Tenim turisme tot l’any, sobretot fora de les temporades altes”. Aquest és un turisme de qualitat, cultural i de proximitat, un client que aprecia la Seu d’Ègara, el patrimoni de la Terrassa Industrial, el Modernisme i els grans esdeveniments, com el Mundial Femení de Hockey, aquest estiu, o la Fira Modernista, que atreu milers de persones a la ciutat cada mes de maig.
Recuperar els nivells d’activitat turística aquest estiu ha estat una molt bona notícia per al servei municipal de Turisme, que ara espera tenir les dades de finals d’any per a confirmar que la tendència es consolida tot 2022.
La Masia Freixa mira els Next per esdevenir cenre d’interpretació
L’edifici més icònic de la ciutat deixarà de ser un centre administratiu, seu de l’Oficina de Turisme de Terrassa, per esdevenir un centre d’interpretació del modernisme. “Ja teníem el projecte i ara forma part de la proposta que Terrassa ha presentat als fons europeus Next Generation”, explica el regidor Pep Forn.
L’Ajuntament ja ha acordat amb la família Freixa “la cessió del mobiliari del menjador original”, que s’incorporarà a la masia un cop es transformi en un centre museístic. L’espai on el visitant podrà tenir accés a informació sobre el patrimoni de la ciutat. “Volem que la Masia Freixa sigui un aparador del patrimoni de la ciutat, de la Casa Alegre, del MNACTEC, i recuperar l’ambient de la casa tal com era a principis del segle XX”.
La ciutat de Terrassa va presentar projecte a la primera convocatòria dels fons Next Generation en Turisme i va quedar descartada. Els destins turístics de primer nivell es van endur la majoria dels ajuts. Ara, la segona proposta de Terrassa, que es postula com a capital del Turisme Industrial, té un pressupost lleugerament superior als 4 milions i inclou 22 actuacions. S’espera resposta a finals de setembre.
Nous productes en cartera per a la pròxima temporada
Des de la regidoria de Turisme expliquen que el departament té nous productes turístics en cartera que ha de madurar abans d’impulsar-los com a prova pilot. L’objectiu és que omplin l’oferta, sense que això vagi en detriment d’altres. Terrassa pren nota de les iniciatives turístiques que impulsen les ciutats amb turisme industrial, les ciutats creatives de la Unesco i les ciutats amb més potencial gastronòmic, un dels atractius de Terrassa. La bona resposta turística d’aquest estiu respon en bona part al boom turístic que s’ha viscut a totes les destinacions i a la campanya impulsada des de la ciutat l’any 2020, coincidint amb la sortida del confinament, per impulsar les visites i promoure la ciutat en fòrums internacionals i fires com Fitur.
La Terrassa des de les alçades ha estat un èxit
La nova perspectiva d’observar la ciutat des del capdamunt d’un edifici significatius s’ha revelat com una aposta exitosa. “Mirades des de les alçades” es va impulsar com a una nova alternativa turística en format prova pilot i “la bona acollida ens ha fet consolidar-la”, comenten des de Turisme. La ruta permet gaudir de la ciutat i el seu patrimoni des del segon pis de la Masia Freixa, on es pot contemplar el parc de Sant Jordi i la singular coberta de trencadís de vidre de la masia; pujant al capdamunt de l’antic Vapor Aymerich, Amat i Jover, per veure els maons que componen les voltes de la teulada; i a la Torre del Palau. El projecte per habilitar un mirador al pis més alt de Mútua Terrassa continua sobre la taula.