Terrassa

Les escoles bressol reben 852 sol·licituds

Els centres han registrat més demanda donada la gratuïtat als 2 anys

Terrassa compte amb 11 escoles bressol de l'Ajuntament

El dilluns començarà el nou curs pels més petits del sistema educatiu que són els nens de 0 a 3 anys. S’estima que seran poc més de 1.200 alumnes, dels que prop de mil estaran a les escoles bressol de l’Ajuntament. Aquesta etapa iniciarà el nou període d’escolarització amb una bona notícia i és que ha recuperat el nombre de peticions. A la xarxa pública municipal, integrada per 11 centres, s’ha rebut 852 sol·licituds, el que representa 238 més que l’any passat. Cal matisar que les xifres són provisionals i que s’acabaren de tancar la setmana vinent.

Dos són els factors que han contribuït a l’augment de sol·licituds a les bressol municipal. Per una banda, el fet de superar la crisi més greu de la pandèmia sanitària i d’altra, la gratuïtat de l’infantil de 2 anys (I2). Aquest darrer aspecte es constata amb les xifres. La preinscripció pel nou curs per l’I2 és de 398 peticions, mentre que el passat va ser de 262, un fet que demostra que la gratuïtat anunciada per la conselleria d’Educació va animar a les famílies cap al servei educatiu.

S’ha generat un increment a l’I2, però també als cursos anteriors. A l’etapa d’infantil de 0 anys (I0) s’han tramitat un total de 83 peticions, 24 més que el curs anterior. A l’etapa d’infantil d’1 any (I1) també s’ha notat un augment. S’han rebut 371 demandes, un número per sobre de l’any passat que va ser de 293. La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, ja va manifestar en el seu dia que era una molt bona preinscripció per les escoles bressol municipal i que haurien d’ampliar places per complir amb la demanda de les famílies. En aquest sentit, ha obert dues aules més, una a Tabalet, a La Grípia, i l’altra a Soleia, a Ca N’Anglada.

Nous centres

També va considerar que la proposta del Govern d’incorporar de manera progressiva la gratuïtat en el preescolar (de 0 a 3 anys) farà augmentar de manera paral·lela la demanda i que caldrà planificar noves bressols per donar resposta. Cal tenir en compte que fins ara, aquesta etapa no és educació obligatòria i, per tant, hi ha moltes famílies que tenen cura dels seus fills a casa. Precisament per aquest motiu, la conselleria incentiva el 0 a 3 anys, el que ha comportat més peticions.

Terrassa és una de les ciutats del Vallès i de Catalunya que ha fet una aposta clara per donar valor a l’etapa d’escolarització primerenca. L’Ajuntament va construir en el boom de la immigració dels anys 60 un total de set centres de 0 a 3 per donar facilitats a les famílies treballadores. Temps després, amb el govern socialista de Manuel Royes, es va engegar un nou programa d’ampliació que va començar amb La Casona, al Roc Blanc. i va finalitzar amb Coloraines, a Can Roca. En les dues etapes, les escoles bressol s’han edificat entorn de l’escola d’infantil i primària per donar l’oportunitat de continuïtat als infants.

La xarxa pública a Terrassa compta també amb tres llars d’infants de la Generalitat. En total, doncs, hi ha 14 centres que el curs passat van acollir 1.196 alumnes.

A més, hi ha unes 20 llars d’infants privades amb unes mil places. N’hi ha que estan lligades a l’escola de primària i secundària i cobreixen tota l’etapa educativa obligatòria. Les privades també tenen la gratuïtat dels 2 anys, però els centres han de demanar la subvenció a la Generalitat,

Les escoles bressol reben 852 sol·licituds
To Top