“Estem molt contents. És un molt bon contracte programa, amb un increment important de recursos”, comenta el tinent d’alcalde de Drets Socials, Noel Duque. L’Ajuntament de Terrassa i el departament de Drets Socials de la Generalitat han signat un document que garanteix, en període 2022-2025, el finançament de projectes clau en matèria de polítiques socials, reforçarà equips i facilitarà la implantació d’un canvi de paradigma en la prestació dels serveis socials.
El contracte programa augmenta la dotació que la Generalitat aporta als serveis socials de Terrassa dels 6.540.000 euros anuals als 9.945.000 euros. Un increment que es veurà reflectit de manera transversal i que millorarà especialment el finançament de tres actuacions: la tasca socioeducativa dels esplais diaris en horari no lectiu amb infants i adolescents en situació de risc; l’atenció a les persones sense llar i la dotació econòmica del servei d’atenció domiciliària (SAD)
L’abordatge del fenomen del “sensellarisme” rebrà una dotació de 2,7 milions d’euros en el període 2022-2025 (més d’un milió els exercicis 2022, 2024 i 2025, i 865 mil euros el 2023). Terrassa ha estat pionera en el desenvolupament de programes com el “sostre 360”, que intervé de manera integral en l’atenció i la inserció de joves nouvinguts.
La dotació permetrà millorar l’abordatge de les persones sense llar i reforçar la tasca dels esplais amb infants en risc
El contracte programa també permetrà incrementar els recursos de l’Andana, l’allotjament d’emergència i acollida nocturna gestionat per Creu Roja, i executar nous projectes.
La dotació econòmica obliga l’Ajuntament a aprovar un pla estratègic sobre l’atenció a les persones sense llar i contractar un tècnic per a la seva redacció.
Pel que fa als serveis d’intervenció socioeducativa a infants i adolescents en situació de risc, els programes rebran 600 mil euros els dos primers anys, 700 mil el 2024 i més de 800 mil el 2025. “És una reivindicació històrica de la ciutat i de les entitats i és un finançament digne per als esplais diaris que treballen amb la infància i l’adolescència en risc fora de l’horari lectiu”, comenta Duque. “Donarà dignitat als projectes i a les persones que hi treballen”.
Reforçar equips
L’arribada de nous recursos econòmics permetrà, entre altres coses, “reforçar els equips dels serveis socials”, apunten fonts municipals, i actualitzar el model d’atenció. Els equips incorporaran nous perfils com psicòlegs, advocats i terapeutes familiars que permetran un abordatge més integral de cada cas.
El contracte programa 2022-25 va passar ahir per comissió informativa de Drets Socials, que es va reunir en sessió extraordinària. La convocatòria d’un ple extraordinari sobre l’Agenda Urbana, la setmana vinent, permetrà l’aprovació del contracte en termini.
Aquest acord econòmic amb el departament d’Acció social de la Generalitat injecta recursos als serveis socials municipals que permetran millorar la prestació de serveis “en un moment difícil, amb una situació social agreujada per la crisi”, comenta el tinent d’alcalde.
La Generalitat s’ha compromès a liquidar la primera anualitat -2022- de manera àgil un cop resolta l’aprovació del contracte. “Fa molts mesos que hauria d’haver abonat els recursos de 2022 i aquesta situació ha escanyat l’economia dels municipis”.
Més finançament per al SAD
Una de les peces clau del contracte programa 2020-2025 dels serveis socials és la millora de la dotació que l’Ajuntament rep cada any per a finançar el servei d’atenció domiciliària (SAD). Acció Social abonarà 19 euros l’any 2022 (l’anterior dotació era de 16 euros); 20 euros els exercicis 2023 i 2024 i pujarà fins als 21 euros l’exercici 2025. L’Ajuntament espera que amb aquesta millora en el finançament es pugui fer un pas endavant en serveis com la teleassistència, en la incorporació a l’atenció domiciliària de novetats en l’àmbit de la robòtica i les noves tecnologies i repercuteixi positivament en les treballadores. La licitació del servei, que s’ha de resoldre els pròxims mesos, ja incorpora els preus actualitzats.