Terrassa

L’Agenda Urbana va al ple

Els grups votaran un pla estratègic que permetrà demanar nous ajuts Next Generation

Jornada sobre l’Agenda Urbana al Vapor Universitari / n. aróztegui

Els grups municipals van mantenir ahir l’última reunió prèvia a la votació, en ple extraordinari, del pla de l’Agenda Urbana 2030, el full de ruta de la ciutat per a la pròxima dècada, en sintonia amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de NNUU. El clima de consens presideix la redacció del pla estratègic, que ara ha de ser refrendat dels partits.

El ple extraordinari se celebrarà la pròxima setmana, després de la Diada. A la reunió celebrada ahir es va mencionar la data del dia 13 com la més probable, tot i que el calendari encara no està tancat.

L’Agenda Urbana de Terrassa que anirà al ple és un primer document que recull la proposta de Terrassa. Es tracta, però, d’un pla obert, que en els pròxims mesos ha de culminar en un pla d’actuació amb accions concretes a desenvolupar.

El ple de Terrassa donarà el vistiplau a una Agenda Urbana de Terrassa que és l’instrument necessari perquè la ciutat pugui participar en projectes i en fons europeus.

Es tracta del requisit indispensable perquè futures iniciatives en matèria de mobilitat o energies renovables obtinguin finançament via, per exemple, els fons Next Generation.

Consens polític

L’Agenda Urbana de Terrassa és un full de ruta que la ciutat està desplegant des de 2019 mitjançant un procés participatiu obert a tota la ciutadania i a la col·laboració publicoprivada. El document compta amb consens polític i s’està elaborant a través d’un grup de treball tècnic i també amb la supervisió d’una Taula de Grups Municipals.

El procés avança en diferents fases. La primera inclou una diagnosi prèvia que defineix quina és la situació de partida de la ciutat i identifica els reptes i les oportunitats de futur.

La segona culmina amb un document que fixa els objectius per a 2030 de Terrassa en coherència amb els objectius globals de sostenibilitat i de progrés social i econòmic, El procés ha de culminar amb la redacció d’un Pla d’Actuació amb accions concretes a realitzar.

Un  procés obert a la participació

La ciutadania ha pogut participar en el debat sobre el futur de Terrassa a través d’un conjunt d’activitats com tallers i jornades en les quals s’han abordat qüestions com l’emergència climàtica i el desenvolupament sostenible. L’1 de juliol, el Vapor Universitari va acollir la jornada “Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa de 2030”, organitzada per l’Ajuntament, l’EUNCET i la UPC, en el que es va reflexionar sobre economia, sostenibilitat, urbanisme i innovació econòmica. També s’han fet diferents tallers telemàtics -el 8 i el 15 de juliol-, per recollir inquietuds ciutadanes. En paral·lel, a principis de juliol es va obrir un espai a la participació en el portal participa.terrassa.cat on es pot consultar la documentació relacionada amb l’Agenda Urbana de Terrassa i participar en una enquesta.

L’Agenda Urbana va al ple
To Top