Terrassa

Un primer dia d’escola avançat i amb normalitat

Gairebé 20 mil alumnes d’infantil i primària van estrenar nou curs

Entrada d'alumnes a l'escola El Vallès /Lluís Clotet

Mercè Boladeras/ Berta Posas

La ciutat va recuperar el seu pols habitual amb la tornada dels nens a l’escola. Gairebé uns 20 mil alumnes d’infantil i primària van iniciar aquest dilluns un nou curs i, aquesta vegada, amb novetats. Van tornar sense mascareta i van estrenar un calendari lectiu que s’ha avançat una setmana. Aquest setembre es fa jornada intensiva i activitats de lleure a la tarda.

El primer dia de classe sempre és especial i tothom vol ser puntual. Cap a les 8.30 del matí, els carrers de la ciutat ja s’emplenaven de pares, mares i nens amb les motxilles carregades a l’esquena, que feien camí cap al seu centre. L’escola Vallès, on va estar aquest diari, va viure com tants centres les escenes clàssiques d’emotivitat per retrobar-se amb amics i companys, i amb els mestres.

Els més petits, els de 3 anys, van ser els protagonistes de la jornada perquè són els que entren en un espai totalment nou. Aquests infants fan un període d’adaptació perquè es puguin familiaritzar. Al Vallès, mares i pares poden entrar a l’aula els primers dies del curs, de manera que els infants estan molt més tranquils sabent que estan allà.

Els més petits van compartir jocs amb mestres i companys /Lluís Clotet

El recurs funciona perquè a l’aula de 3 anys no es van sentir ni llàgrimes ni plors. En canvi, a l’aula del costat, a la de 4 anys, es van veure dos nens amb gran desconsol que fugien cap a la porta a la recerca de la mare. Al cap d’una estona, tot ja era una bassa d’oli i els nens jugaven sols o acompanyats sense problemes.

Mentre això passava, el gruix d’alumnes de primària ja prenia contacte a l’aula amb el mestre i amb els companys de curs. I a baix, a la recepció de l’escola, s’albirava una mica de cua de famílies que tenien preguntes, especialment sobre el nou horari de setembre, el menjador i el lleure. I és que alguns pares i mares, com va observar la directora Eva Rueda, no sabien dels canvis.

D’altres famílies, assabentades, estaven contentes. Magalí i Sònia, mares d’alumnes de primària, van manifestar que “som partidàries de fer classe fins a les 2.30 o les 3 tot el curs perquè la tarda no s’aprofita”. Pascual, pare d’un nen de la mateixa etapa, va coincidir que “una jornada lectiva intensiva seria la millor opció”.

Els mestres opinen

Pilar González: “M’agrada treballar en escoles molt diferents”

Pilar González, de Terrassa, és una de les noves mestres que de l’escola El Vallès. “Avui (ahir pel lector) és el meu primer dia. Estic il·lusionada perquè és un centre divers”. La Pilar treballa com a mestre des de fa divuit anys i la seva condició d’interina fa que vagi allà on l’assignen la plaça. “He treballat a Sant Cugat i a Terrassa i a centres amb un alumnat molt diferent. A Sant Cugat tenia fills de polítics i al Vallès tindre molts fills d’immigrants. A mi m’agraden els reptes perquè també aprens molt més. A la fi, escoles com el Vallès o Salvador Vinyals, que també hi vaig estar, són el reflex de la societat global”. Després de gairebé dues dècades, la Pilar no s’imagina fent una altra feina professional. “Sempre he volgut dedicar-me a l’educació i em sento molt agraïda per fer-ho. M’agrada molt veure l’evolució de la canalla i com aprenen”.

Mariona Colomer: “Tinc tants nervis com els nens”

La mestra del Vallès, Mariona Colomer, compta amb una experiència reconeguda -més de 15 anys- amb els més petits de l’escola, però confessa que el primer dia encara és molt inquietant. “Crec que em poso tan nerviosa com els nens. La nit abans de començar amb els alumnes no dormo gaire bé. Dono voltes i voltes i penso com anirà. I la veritat és que sempre va bé”. La Mariona explica que va fer el grau de magisteri per vocació i que el que li agrada més de la seva professió és l’aprenentatge compartit entre mestra i alumnes.

La veu dels pares

“La jornada intensiva és un bon métode”

En Josep Lluís ha estat president de l’AFA de l’escola Lanaspa i coneix de ben d’aprop el funcionament del centre. Personalment, valora molt positivament l’avançament del curs d’enguany, ja que creu que els nens “ja tenien ganes de tornar a l’escola”. Afegeix que “normalment l’última setmana de vacances ja es fa difícil per a tots”. La jornada intensiva durant el mes de setembre és un canvi important pels estudiants de les escoles públiques de la ciutat, però pel Josep Lluís i la seva família és “un bon mètode”.
Detalla que “a moltes comunitats autònomes ja ho fan així, les tardes són per les extraescolars”.

“Els dies de festa escolar seran un repte”

Com que els alumnes d’infantil i primària comencen el curs una setmana abans, els dies de més es converteixen en festius per a les escoles. Aquest és el principal problema per la Glòria, que té un fill que comença infantil a l’escola Andersen. Assegura que començar aviat “és positiu per anar agafant rutina i per combinar els horaris amb la feina”. A més, detalla que a l’escola bressol ja començava a principis de setembre, per la qual cosa “no hi ha cap inconvenient”. Quan arribin aquests dies de festa repartits per tot el calendari “serà un problema organitzatiu perquè no hi haurà casals i potser hauré de demanar festa”, lamenta.

“Fent teletreball és fàcil adaptar horaris”

Per a l’Esther els canvis al calendari escolar són més fàcils d’entomar per ella: “per sort fent teletreball no m’és gens difícil”. Encara que la conciliació no sigui un problema per ella, explica que aprofitaran les hores de monitoratge més enllà de la jornada intensiva de classes. També celebra el nou calendari, bromejant que “a nosaltres ens han sobrat unes tres setmanes de vacances ben bones!”. A més, explica que aquest dilluns no és el dia del retrobament de la seva família amb la resta de pares i fills de Lanaspa: “quan vam tornar de vacances els nens ja tenien moltes ganes de veure’s i vam començar a quedar amb la resta de famílies”.

“Els canvis que han fet no estan ben justificats”

La Lídia porta les seves dues filles a l’escola Vedruna Vall i creu que el fet que la seva
família opti per l’escola concertada és diferenciador, ja que “compaginar horaris amb el canvi de calendari no ha estat un problema perquè els horaris segueixen sent els mateixos, de 9 a 5”. Creu que començar una setmana abans no és cap inconvenient, ja que “els nens es posen a to molt ràpid””. Malgrat això, la Lídia també és mestra i creu que “els motius dels canvis de calendari i d’horaris no estan ben justificats”. Com a mare celebra els canvis i no li suposen cap maldecap, però com a docent “adaptar-se als canvis està sent difícil i no estic del tot d’acord”.

Altres novetats

5.069 beques de menjador escolar a Terrassa
El curs s’ha iniciat amb més de cinc mil ajuts individuals per l’àpat del menjador. Són 50 més que l’any passat. La convocatòria per demanar aquesta beca està oberta durant tot el curs

Canvis en els curriculum de primària i secundària
Aquest curs es començaran a desplegar els nous currículums educatius d’infantil, primària i ESO i batxillerat. De moment s’implantaran als cursos senars, i el curs vinent (2023-2024), als parells. També es preveu una selectivitat totalment nova

Autorització per accedir a Tecnos i Petit Estel
Les famílies amb nens fins a 6 anys que hagin d’accedir amb cotxe a les escoles Tecnos i Petit Estel, que estan dins de l’illa de vianants del Vapor Gran, han de demanar una autorització a la mateixa escola. Aquest permís és per transitar en horari lectiu i dura un curs

Visita de Jordi Ballart al Vallès
L’alcalde va escollir El Vallès per la seva visita en l’inici del curs escolar. Va estar acompanyat de les regidores Teresa Ciurana i Lluïsa Melgares. Ballart va subratllar la inversió de 720.000 per millorar els centres públics, dels quals hi ha una partida important per reformar el pati del Vallès. Les obres començaran amb una fase al més de desembre valorada en 84.000 euros

Un primer dia d’escola avançat i amb normalitat
To Top