Terrassa

Gloria Carrión: “El veganisme no és una moda passatgera”

Gloria Carrion serà la padrina de la tercera edició de la Vegan Fest, que d’aquí a dues setmanes convertirà Terrassa en territori “veggie”

Terrassa serà l’escenari el 17 i 18 de setembre del Vegan Fest Catalunya, una fira que reunirà xefs, empresaris, prescriptors i seguidors del moviment al parc de Vallparadís. La cita vol posar de manifest el perfil transversal de l’univers “veggie” i el paper rellevant de les dones a la cuina, a la indústria i a la gestió i a la projecció mundial d’un moviment que cada dia suma nous seguidors. Gloria Carrión, @lagloriavegana, padrina del Vegan Fest, és un exemple d’aquest lideratge femení.

Gloria Carrión serà la padrina de la tercera edició de la Vegan Fest, que d’aquí a dues setmanes convertirà Terrassa en territori “veggie”

Fa més de set anys que Gloria Carrión va crear el blog LaGloriavegana i, des de llavors, les seves receptes 100% vegetals l’han convertit en referent imprescindible de la cuina vegana. Guardonada l’any 2019 amb el premi “The Best Foodie”, aquesta cordovesa establerta a Catalunya és l’autora del llibre “Recetas veganas fáciles”. Suma mig milió de seguidors a Instagram i serà la padrina del Vegan Fest Catalunya.

Com a padrina de la Vegan Fest, quin és l’objectiu d’una fira que reunirà a Terrassa als principals referents de l’univers “veggie”? La principal finalitat és visibilitzar el veganisme en totes les seves formes per a conscienciar a la gent que és possible dur a terme un estil de vida lliure de sofriment animal o, almenys, que tinguin eines per a reduir en el que puguin el seu ús i consum. Animo a la gent a acostar-se els dies 17 i 18 de setembre al Vegan Fest per a descobrir de primera mà tot el relacionat amb el veganisme d’una forma divertida, saborosa i instructiva. I vull donar les gràcies al xef Juanjo León i a la pedagoga Anna Garcia, president i vicepresidenta de l’Associació Vegana de Catalunya, per la feina feta perquè el Vegan Fest sigui la fira vegana més gran (i més fanfarrona) d’Europa.

Ets llicenciada en ADE. Com portes haver passat de ser una assalariada a convertir-te en una autònoma i en un referent internacional de la cuina “veggie”? Fer el pas va ser difícil, ja que, com bé dius, ser assalariada et dona una confiança que no tens sent autònoma. Però amb esforç, visió i molta feina he aconseguit tenir aquesta pau mental que et dona saber que ets capaç d’adaptar-te a les adversitats.

En un context d’inflació, menjar vegà pot ser una opció sana i també assequible? Pel que fa a la salut, per descomptat que és possible. Portar una dieta vegana equilibrada, permetent-te els teus capritxos (que restringir tampoc és bo per a la nostra salut mental), és tan saludable i assequible com qualsevol altra. De fet, l’OMS dona suport i aprova l’alimentació 100% vegetal en qualsevol etapa de la vida. Cal tenir en compte que no podem obtenir de manera directa de cap aliment vegetal la vitamina B12, per la qual cosa cal complementar-la tant sí com no amb un simple píndola a la setmana. De fet, la vitamina B12 ens la suplementem tothom de manera indirecta o directa. Indirecta encara que consumeixis animals, perquè l’aconsegueixes a través de la suplementació que se’ls ha hagut de donar a ells (tret que siguin de pastura que l’obtindrien de la terra directament). Ni els fongs, ni les plantes, ni els animals poden produir aquesta vitamina. Només els bacteris i les Archaeas tenen els enzims necessaris per a la seva síntesi.

En el teu blog parles del “batch cooking”. Ens organitzem malament en la cuina? El “batch cooking” és una eina que ja usaven les nostres àvies. Es tracta de cuinar de més un dia a la setmana perquè després no hàgim d’anar atabalats durant la setmana. Òbviament, el “batch cooking” que ofereixo jo és una mica diferent del qual feien elles. Algunes receptes són més modernes i hi ha elaboracions comodí que ens completen qualsevol menjar. El que té de bo aquest mètode és que tu l’adaptes a les teves pròpies necessitats. Potser només ho necessites per a sopars, o potser per a guarnicions.

Com vius l’eclosió del veganisme. En la teva opinió s’està consolidant una nova manera de menjar, de viure i de relacionar-nos amb els animals? O només és una moda? Si és una moda, benvinguda sigui. Però el veganisme va més enllà de ser una moda passatgera. És un estil de vida on no es contempla l’ús dels animals per al nostre gaudi. Penso que les xarxes socials estan ajudant molt a visibilitzar i normalitzar el veganisme, sobretot quant a alimentació es refereix. I això és una meravella. Com sempre dic, qualsevol passet que donem a l’hora de reduir aquest consum massiu de productes d’origen animal, ja compta.
.
La indústria s’apunta a l’alimentació vegana. Com podem saber si el que comprem és fiable? Creus que la legislació alimentària és prou garantista? Cal aprendre a llegir les etiquetes. Cada vegada les marques i els comerços ens ho posen més fàcil acostant-nos més productes 100% vegetals. El dubte sol venir, sobretot, en productes de cosmètica, on és més complicat desxifrar-ho. Per això és important buscar el segell o la indicació en l’envàs.

Gloria Carrión: “El veganisme no és una moda passatgera”
To Top