El Comitè de Drets Humans de l’ONU ha determinat que els polítics independentistes catalans Josep Rull, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull van veure vulnerats els seus drets polítics quan l’Estat els va suspendre com a diputats del Parlament. El comunicat dona resposta a la demanda que ells van fer al desembre de l’any 2018.
El terrassenc Josep Rull fa una valoració molt positiva de la resposta de l’organització internacional, ja que considera que és “una victòria moral i política per tot l’independentisme”. Per a ell, la decisió del comitè “demostra que l’Estat espanyol és tan dèbil que ha de vulnerar drets i llibertat per tal de combatre idees polítiques com l’independentisme”. Rull denuncia que tant a ell com als seus companys els van suspendre dels seus càrrecs “sense separació de poders” i “per tal d’erosionar el mandat democràtic català”.
En el document, el Comitè de Drets Humans conclou que la suspensió dels càrrecs dels diputats no complia “els requisits de raonabilitat i objectivitat exigits” i apunta que l’Estat té “l’obligació de proporcionar” la possibilitat de “recurs efectiu”. “Això requereix una reparació integral als individus als quals se’ls han violat els drets”, remarca el comunicat.
“No és suficient”
“Un document com aquest tindria conseqüències en un estat de dret, però creiem que l’Estat espanyol en farà cas omís”, lamenta Rull. Fa també un paral·lelisme amb un altre cas, explicant que “quan hi va haver la resolució de l’ONU sobre els indígenes al Canadà la resposta van ser canvis legislatius”. Malgrat esperar la inacció del govern espanyol, el polític terrassenc assegura que el pronunciament de Nacions Unides és “un element favorable cap a la resolució del tribunal d’Estrasburg”, del qual els líders independentistes resten pendents.
Alhora que celebra la decisió i considera que serà una peça important de cara a les resolucions futures del tribunal europeu, Rull assegura que la publicació del comunicat “no és suficient”. I és que, al text, el Comitè de Drets Humans considera que el fet de la publicació ja és una forma de reparació, en afirmar la vulneració de drets.
Rull creu que la reparació adequada seria “que es fessin canvis legislatius per part de l’Estat espanyol” respecte a la llei d’enjudiciament criminal, tot i que no té esperances que això es compleixi.
Assegura que la reacció dels diferents poders tendirà a “matisar el comunicat i dir que no se senten interpel·lats”.
Per a Josep Rull, amb el comunicat del Comitè de les Nacions Unides han arribat bones notícies pel moviment independentista, tot i que considera que “a l’Estat espanyol no li agrada que els de fora els diguin com han de fer les coses”.