Els especialistes del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) de Bombers ha intervingut en 64 rescats al medi natural del Vallès Occidental entre l’1 de gener i el 31 de juliol. La xifra és inferior a la de 2021, quan la sortida de la pandèmia va disparar les visites al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac i al Parc Natural de la Serra de Collserola.
Les altes temperatures i el final de les restriccions per la pandèmia han fet decantar-se a molts vallesans pels destins de platja. Això s’ha traduït en un estiu amb menys operacions de salvament a la muntanya arreu de Catalunya i, en el cas del Parc Natural de Sant Llorenç, en una tipologia d’intervencions “menys tècniques”, amb incidències majoritàriament lleus.
Un exemple és el cas d’uns excursionistes inexperts que van decidir pujar a la Mola per gaudir d’una posta de sol digna d’Instagram. De tornada es va fer fosc i es van perdre. Els joves van donar l’alerta al 112 i des del GRAE se’ls va orientar per retrobar la pista de baixada. “Si no coneixen el bosc i cal se’ls envia una dotació”, comenta Alfons Esterlich, sergent de la unitat tècnica del GRAE de Bombers de la Generalitat.
La setmana passada, una falsa alarma va mobilitzar tots els cossos d’emergència. Un home va sortir a primera hora del matí per fer un entrenament de cara a la Travessa Matagalls Montserrat ( 18 i 19 de setembre), de 80 quilòmetres. La seva parella va detectar al mòbil que la seva ubicació en temps real marcava que feia 3 hores que no es movia d’un punt concret de la ruta.
Com que l’esportista no responia a les trucades la dona, davant la sospita d’un possible accident, va alertar al 112. Al punt es van desplaçar 4 dotacions de Bombers i 20 persones per tasques de recerca, que van comprovar que l’home no hi era. Una motxilla deteriorada al lloc va fer pensar el pitjor, però finalment es va comprovar que no era de la seva propietat i que feia temps que era abandonada.
L’emergència es va tancar pocs minuts després. L’home va donar senyals de vida a 30 quilòmetres del punt de la suposada desaparició.
“Atenem rescats de totes les tipologies -comenta Esterlich-, però el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac té una peculiaritat. És un espai natural molt freqüentat per excursionistes i per persones que van a fer una passejada amb canalla, amb el gos, en grup. Hi ha gent que coneix el terreny i altres que no. És un espai de molta afluència, i on hi ha persones passen coses”.
El tècnic explica que el volum d’incidències a la zona es tradueix en intervencions “poc tècniques. El gruix de les alertes són per torçades de peu, les més nombroses, relliscades, persones perdudes o que emmalalteixen en ruta”. L’elevada freqüència de les relliscades o caigudes lleus li ha valgut al Parc Natural de Sant Llorenç l’apel·latiu del “lloc del turmell” entre els tècnics del GRAE.
Com el primer any de pandèmia
L’any 2020, amb sortides al camp en estampida després del confinament, el Vallès Occidental va liderar la xifra de rescats (63) en el període gener-juliol a Catalunya. El 2021, el Baix Llobregat va doblar la seva xifra de recerques i va passar per davant a la comarca vallesana, que així i tot va batre rècord amb 85 rescats. Aquest 2022 les dades d’emergències al medi natural a la comarca tornen als nivells del primer any de la pandèmia i se situen en 62.
La gran majoria, 54, corresponen a rescats de muntanya. Set corresponen a persones perdudes i un rescat es va practicar en medi fluvial (riu, barranc, etc.).
Les estadístiques del GRAE recullen que dissabtes i diumenges són els dies en què es fan més serveis al medi natural. L’any passat entre l’1 de juny i el 31 de juliol el 43,9 % dels salvaments i rescats es van fer en cap de setmana i aquest any aquest percentatge d’activitat s’ha elevat fins al 48’2 %.
Al juliol, Bombers va fer una crida a la prudència en un estiu marcat per les altes temperatures i l’elevat risc d’incendi. Evitar riscos en relació amb les persones i al medi continua sent una prioritat a la tardor.
Els casos tornen a repuntar a la campanya de bolets
L’estiu és el període amb més rescats al medi natural a Catalunya. Curiosament, a principis de setembre l’estadística es relaxa, probablement per l’aturada que imposa la tornada a la feina i a l’escola, per tornar a créixer entrada la tardor, coincidit amb la campanya de bolets. Les emergències es concentren especialment a les comarques del Bages i del Ripollès, amb cues de boletaires procedents de tota Catalunya. Molt d’ells són vallesans que exploren els boscos més propers i fan escapades a les comarques més boletaires.
Bombers recorda la importància de preparar-se bé abans de sortir al mar o la muntanya. Cal planificar la sortida, comprovant que estigui adaptada al grup, i tenir presents horaris, recorreguts i desnivells.
Abans de sortir, convé consultar la predicció climatològica i preparar un pla B per si falla alguna cosa.
A la muntanya s’ha de portar roba i caçat adient -encara es rescaten excursionistes amb xancletes-, i a la motxilla s’ha de portar aigua i menjar, a banda d’aliments energètics com fruits secs. Un cop a la sortida, es recomana comprovar si hi ha canvis meteorològics i, durant la ruta, fixar punt de referència per orientar-vos. En tot moment cal portar el mòbil carregat i amb possibilitat de comunicació amb el telèfon d’emergències 112.