Terrassa

Dos dies per ultimar el nou curs escolar

La major preocupació continua sent com funcionarà el servei de lleure incorporat per la jornada intensiva

Reunió de docents a l'escola El Vallès / Lluís Clotet

Escoles i instituts van obrir ahir les portes després de dos mesos de vacances. Els docents han estat els primers a entrar als edificis educatius. El dia de retorn dels professionals és el mateix de sempre només que enguany tenen solament dos dies per acabar de preparar l’inici del curs, perquè s’ha avançat al 5 de setembre en lloc del 12, 13 o 14 en funció de com caigués la Diada de Catalunya.

L’avançament en la tornada a l’escola, que s’acompanya també d’una jornada intensiva durant tot el mes de setembre, ja se sabia. Però un inici de curs comporta molta feina d’organització i sempre hi ha la sensació de manca de temps. I enguany, aquesta sensació és més acusada perquè ara hi ha un marge de dos dies mentre que abans era de 5 o més.

Els docents consultats van coincidir que el mes de juliol ja van enllestir bona part de la feina més delicada (programa, plantilla, assignació de matèries, obres…) perquè ja preveien que dos dies no donava per gaire. Ja van fer els deures del treball més complex i feixuc, però el fet de tornar i tenir poc temps els ha provocat una certa angoixa. “És molt just”, van expressar en el seu torn les directores del Vallès, La Roda, El Cim i Tecnos.

Docents i responsables d’equips amb molta experiència i que des de tota la vida han començat les classes entre el 12 i el 15 de setembre i han hagut de fer un canvi de xip. No és l’únic. Aquest avançament del curs d’una setmana, més o menys, té una segona novetat perquè es farà jornada intensiva (de 9 a 13 hores) durant tot el mes de setembre, de manera que el nombre d’hores lectives seran les mateixes. A fi de facilitar la conciliació familiar, com fins ara, es manté el servei de menjador i s’ofereix un programa de lleure que en el cas de la pública és de 15 h fins a les 16.30 hores i en la concertada de 16 h a 17 hores. Les directores confien en el fet que tot anirà bé encara que tenen les seves reserves per veure com funcionarà.

Incògnita

Eva Rueda, directora de l’escola El Vallès, va manifestar que “no ha d’haver-hi problemes però a hores d’ara no sabem si la jornada concentrada afectarà el nombre d’usuaris del servei de menjador. De fet, durant aquests dos dies hem de parlar amb Serhs (l’empresa del servei) per veure quan nens han dit que es quedaran i quants continuaran amb el lleure i quin serà el contingut”.

Bel Maria Covas, directora de La Roda, també tenia aquesta incertesa. “Les escoles hem fet un sondeig de saber quants demanaven menjador i lleure, però en el nostre cas, per exemple, no ho sabrem fins demà (avui divendres pel lector). El Vallès i La Roda són centres amb tradició de menjador escolar. A la primera, es queden unes 180 alumnes dels 225 alumnes d’infantil i primària. A la segona hi ha uns 280 alumnes dels 600 que cursen les dues etapes citades.

El canvi de calendari i horari pel setembre és el mateix pels centres públics i concertats. L’organització, però serà diferent perquè les concertades fan una hora lectiva complementària. En el seu cas, tots els centres concertats de Terrassa van celebrar una reunió en saber dels canvis i van acordar que l’hora complementària la farien de 15 hores a 16 hores i, per tant, només han de compensar una hora de lleure.

En aquest sector, cada centre ha dissenyat com ho farà. Júlia Gràcia, directora de Tecnos, ha explicat que “el centre ha cercat el servei de monitoratge per aquesta hora que ve després de la complementària”. Maria Teresa Claret, directora del Cim, assenyala que “hem optat per reorganitzar els recursos de la plantilla docent i que aquesta cobreixi aquesta hora, sense que això tingui cap afectació en les hores de feina de cadascú”.

El departament d’Educació assumeix el servei de lleure per la pública que, en el cas de Terrassa, estarà a càrrec de Serhs, l’empresa que fa el càtering a totes les escoles en temps de pròrroga. La concertada, en canvi, ha de demanar una subvenció per fer-hi front. Des de la Tecnos van declarar ahir que les sol·licituds es podien enviar fins aquest dilluns i que encara no sabien ni l’import ni quan es faria efectiu. Aquesta fórmula també és la que s’ha aplicat per posar en marxa aquest curs la gratuïtat de pàrvuls de 2 anys. Educació es fa càrrec a la pública i la privada ha de demanar una subvenció, que tindrà en compte el nombre d’alumnes.

La veu dels pares

Les famílies també estan a l’espera de com funcionaran els canvis. Tiago Ferreria, de la plataforma La Pepeta que aplega associacions de famílies de centres públics, diu que es mantenen a l’expectativa. “Encara constatem tots els temors que ja teníem a final del curs. Temors relacionats amb els recursos i la qualitat del lleure que es farà. Ho vivim amb incertesa malgrat que tenim plena confiança amb els equips directius i els professionals”.

Ferreira també va recordar que “l’hora complementària a la concertada s’hauria de revisar perquè comporta un desavantatge per la pública”. Pel membre de La Pepeta, el canvi que s’ha volgut fer, hauria de ser aprofitat per ampliar plantilles i equiparar la jornada lectiva de concertada i pública.

Ajuts de menjador

Un total de 5.069 alumnes iniciaran el curs a Terrassa amb una beca de menjador. D’aquest nombre, 3.107 ajuts tenen una subvenció del 70% de la quota del menú (6,23 euros) i 1.962 del 100, en bona part gràcies a l’Ajuntament i Serhs. Aquest any es van rebre 7.484 sol·liicituds. 1692 ha estat denegades i 723 estan pendents de resolució

Dos dies per ultimar el nou curs escolar
To Top