Els instituts de Terrassa ofereixen vuit nous graus mitjans i superiors de formació professional de cara al curs 2022-2023, en els àmbits de salut, turisme, informàtica, comunicació, comerç i administració.
Malgrat que s’ha solucionat la manca de places amb què es van trobar els alumnes a l’inici del curs passat i que Terrassa és una de les ciutats catalanes amb més opcions de formació professional, enguany els interessats a cursar un grau mitjà o superior es troben amb un altre inconvenient: el curs s’avança aquest any, començant el pròxim 7 de setembre, però la llista de vacants abans de tancar les places es publicarà una setmana després, el dia 13. La llista definitiva d’admesos a les places vacants, després de les recuperacions i les últimes inscripcions en segona fase d’admissió es farà pública el dia 21 de setembre, creant un problema d’agenda més que evident.
D’aquesta manera, els últims alumnes a saber que han estat admesos a un institut terrassenc per cursar una de les opcions de formació professional rebran la notícia definitiva dues setmanes després que s’hagi donat per iniciat el curs 22-23 i que alguns dels seus companys ja hagin començat els estudis. A partir del 23 de setembre començarà el període de reassignació pels alumnes que no es van preinscriure a l’abril, quan encara no s’havia acabat la tercera avaluació del curs passat. En total, es calcula que hi ha uns 20.000 alumnes de tot Catalunya que encara no saben si entraran a algun cicle formatiu de grau mitjà o superior de cara al curs que ve.
Marina Roncal, directora de l’institut Montserrat Roig, assegura que el primer dels problemes no ha estat completament resolt. “S’han ampliat les persones per classe de 30 a 33, però això ja ho fèiem els centres per decisió pròpia abans que fos part de la normativa”. Afegeix que, de cara a la matriculació d’enguany s’ha donat prioritat als alumnes que han acabat l’ESO, per tal de no “deixar-los penjats”. Aprova aquesta decisió, però creu que “és una manera de calmar l’alarma social, però no soluciona el problema inicial”, ja que al seu parer l’augment de places als cicles mitjans i superiors no és suficient.
Roncal explica que els calendaris de la formació professional es gestionen mitjançant setmanes, no cursos, així que creu que “començar abans és inútil”. Afegeix que les qüestions d’agenda amb alumnes que s’incorporaven més tard “ha existit sempre”, però amb l’avançament d’aquest curs la situació serà pitjor. Que alguns alumnes entrin a l’aula uns quants dies més tard pot arribar a ser un problema, ja que “pot fer trontollar la dinàmica del grup, sobretot amb els més joves”, detalla, i afegeix que “l’FP té una normativa molt estricta sobre les hores que es pot saltar un alumne, podria ser que una part del temari quedi suspesa per alguns alumnes fins al curs següent”.
Més enllà de les diferents problemàtiques, assegura que els més de 700 alumnes d’FP del Montserrat Roig començaran el curs amb normalitat, a l’espera de les noves incorporacions. La directora veu la part positiva en l’alta demanda: “per mi vol dir que l’FP comença a tenir bona imatge, que ja tocava”. Tot i això, denuncia la manca de pressupost i la “falta de places públiques de grau mitjà i superior que ha tingut històricament Terrassa”. Roncal assegura que “molts alumnes es quedaran penjats”.