Hi ha gent que treballa per trobar tresors i d’altres que els troben sense voler-ho. Els primers s’anomenen arqueòlegs; els segons, sovint coincideixen en ser arquitectes o constructors.
No és estrany que quan algú decideix dur a terme obres de remodelació en algun edifici ubicat en terreny ocupat des de fa segles, hi apareguin antics elements que acabin convertint-se en troballes més o menys valuoses. A Terrassa en tenim molts casos, fins i tot en ple centre, on s’han descobert parts de l’antiga muralla medieval i el Castell Palau. Algunes d’elles són de difícil accés. En canvi, altres han estat conservades i integrades dins dels nous dissenys.
És el cas d’alguns comerços de les places i carrers més cèntrics de la ciutat. Al carrer Cremat, a tocar de la Plaça Vella, hi ha obert fa poc la cadena de venda de cafè encapsulat Nespresso, que ha traslladat la botiga ubicada fins ara a la cantonada del raval de Montserrat amb el carrer de la Unió. El nou establiment exhibeix, al fons de la botiga, un pilar del claustre de l’antic Castell Palau medieval. La firma no n’ha estat la descobridora, però l’ha integrat en el seu disseny i l’ha mantingut a la vista dels clients.
Es tracta d’una pilastra d’un pòrtic de l’històric edifici. L’element suportava un arc i corresponia al pis superior del claustre del Castell Palau de Terrassa, que ocupava pràcticament tota la façana de l’actual carrer Cremat. Ja es conservava a l’interior del frànkfurt Nou Cremat, que havia ocupat el mateix espai que ara ocupa la botiga de Nespresso.
Actualment, però, hi ha un altre element històric que fins ara no era visible i que les obres de construcció del nou establiment han tingut en compte. Parlem d’una tina per a la fermentació del vi conservada en un soterrani construït poc després de 1713, ara visible pels clients a través d’un vidre situat al terra de la botiga.
Un altre comerç que està a punt d’obrir, Cobs & Tops, també mantindrà un element històric de l’edat mitjana.
En aquella època, la vila del Castell Palau de Terrassa estava envoltada per un fossat, un mur de tàpia i unes torres. L’actual carrer dels Gavatxons era aleshores un camí que discorria fora de les muralles, arran del fossat, que passava per on ara hi ha les cases de l’esquerra del carrer. En els anys vuitanta del segle XX es va descobrir la part lateral d’una la torre quadrada cantonera de la vila de Terrassa i, també, en els números 15 i 17, un tram de fossat.
Una mica més amunt, en el número 19 hi ha des de 1907 la Casa Higini Roca, un immoble modernista que es deu a l’arquitecte Lluís Muncunill. L’any 2018, va canviar de propietat i el nou titular va començar els tràmits per a dur a terme unes reformes que van treure a la llum la cara interna d’una torre de la muralla que data del segle XIII o XIV. Aleshores, la nova propietat ja va expressar la seva intenció de deixar visible aquestes seccions de paret de la torre en un local comercial de la planta baixa que ara canviarà de mans. L’ocuparà una nova botiga de dònuts, Cobs & Tops, el cofundador de la qual, Robert Ocon, ha tingut clar des d’un primer moment que volia donar-los un paper important.
“Jo vinc del món de la construcció i aquestes coses m’encanten. És un element arquitectònic que s’ha de veure i serà part protagonista del local”, explica. “La idea principal era que els clients poguessin accedir fins a la paret de la muralla, però per la disposició, no era el més còmode. Així doncs, posarem el taulell tan a prop de la muralla com sigui possible perquè el client la tingui ben a prop quan l’atenguem”, diu Ocon, que en potenciarà la il·luminació.