Terrassa

L’augment de preus obliga els restauradors a encarir els menús diaris

Els menús del dia de la ciutat pateixen les conseqüències de la inflació, els propietaris lamenten els preus de les matèries primeres i l’energia i recorren a pujades de preu, acomiadaments i canvis a les seves cartes.

En tornar de les vacances i reincorporar-se a la feina i les rutines, molt terrassencs tornen a freqüentar diferents locals, cafeteries i restaurant de les ciutats per fer un descans i gaudir d’una cosa molt nostra: el menú diari. La majoria d’ells, però, es trobaran una sorpresa desagradable quan hi tornin, si no ho han estat notant ja abans de l’estiu. Els menús diaris de Terrassa han estat notant la inflació globalitzada dels últims mesos, que es veu reflectida en una pujada generalitzada del preu dels àpats de migdia.

Aquesta pujada dels preus de la restauració no és una novetat estiuenca, ja que l’enfilada dels menús i de l’IPC ha anat passant des de principis d’any, des de l’increment del 2,6% al gener fins al 5,5% de principis d’aquest estiu. L’alimentació i les begudes han patit una inflació de l’11% al juny, fet que encareix l’elaboració dels menús diaris de tot el país.

Des de l’any 2016 el menú del dia s’ha anat encarint un 9% de mitjana, amb pujades molt més extremes a ciutats com Madrid o Barcelona segons les dades del Instituto Nacional de Estadística (INE). L’associació Hostelería de España ha calculat que el preu del dinar més demanat durant els dies laborables ha passat a costar 12,8 euros de mitjana, encarint-se un euro respecte a l’any 2016.

Els restauradors de Terrassa han notat també l’encariment de la vida al país, tant pel preu de l’energia com pel de les matèries primeres que necessiten per completar la seva oferta de menús de cada dia. Un dels exemples és el de la Sílvia, que regenta La Terrassa del Museu al centre de la ciutat. Explica que “fa un parell de mesos ens vam veure obligats a apujar una mica el preu del menú”.

La seva raó principal és el cost dels aliments que ofereix, una categoria que ha patit una inflació important en els darrers mesos. Afegeix que ja no compra peix blau, que “es pot arribar a trobar però a uns preus desorbitats”. La restauradora ha hagut de canviar els plats que ofereix al seu local. A més, una de les solucions que ha trobat per fer fornt a l’encariment de les matèries primeres ha estat “afegir suplements a plats com l’ànec, que també s’ha encarit”. D’aquesta manera “es continuen oferint els mateixos plats a alguns clients que prefereixen pagar més”, detalla la Silvia.

El Gustavo, en canvi, culpa principalment la factura de la llum del seu canvi de preus. Explica que “el preu del menú s’ha pujat dues vegades, al gener i a l’abril” i que ha passat de costar 13,50 a 15 euros en un any, una pujada d’un 11%. Dirigeix el restaurant Tívoli amb la seva muller, i una de les solucions ha estat prescindir d’un treballador de mitja jornada per fer front a la pujada dels preus.

La mirada dels restauradors terrassencs que es dediquen als àpats diaris està posada en el mes de setembre, quan la gent ja haurà tornat de vacances i els clients habituals tornaran a consumir el menú diari. En Gustavo espera que “amb la tornada a l’escola i a la feina es reactivi el sector i els preus s’estabilitzin una mica”. Lamenta la situació: “no puc anar pujant el preu del menú cada cop que s’encareix un ingredient”.

La Sílvia encara amb esperança i incertesa el nou curs: “per les reserves que estem tenint esperem que fins a l’octubre la situació es mantingui”.

To Top