Terrassa

La inflació marca la tornada a escola

El retorn a les aules d’enguany suposarà un desemborsament de diners més gran per a les famílies per l’augment generalitzat dels preus. Reciclar material d’altres anys o adquirir-ne de segona mà són opcions que van a l’alça

Algunes famílies ja ho han començat a preparar tot de cara a l’inici del curs escolar, tot i que s’espera que el gruix de les vendes es concentri a darrera hora / alberto tallón

Els infants terrassencs segueixen aquests dies gaudint de les vacances. Les seves famílies, però, compten ja els dies perquè els més petits de la casa comencin altre cop l’escola. Falten dues setmanes, a tot estirar.

Una de les tasques que s’han de tenir presents abans de l’inici de curs és la de comprar tots els materials necessaris. Motxilles, estoigs, llibretes, llapis, bolígrafs, calculadores, compassos, bates, uniformes, material per a les extraescolars… Les famílies fan aquests dies les compres per tenir-ho tot a punt. Enguany, hauran de destinar-hi una major quantitat de diners que anys enrere. I és que la tornada a l’escola coincideix amb un episodi inflacionista que no es veia des de fa gairebé quatre dècades.

El 36% de les famílies espanyoles considera el desplaçament a l’escola l’element més preocupant en la tornada al “col·le” d’enguany, seguit per la compra dels llibres (27%) i l’adquisició del material escolar (26%), segons una enquesta realitzada per la plataforma de recerca d’investigació d’Appinio.

El curs escolar 2022-2023: quan comença? Quan cauen les vacances? Quins canvis hi ha?

Segons una altra enquesta divulgada per la plataforma educativa GoStudent, les famílies calculen que l’impacte de la inflació encarirà la tornada a l’escola en un 30% sobre 2021 i que la despesa mitjana per fill ascendirà als 419 euros. Enfront dels 324 euros de despesa mitjana del 2021, els 2.000 pares i mares entrevistats per la plataforma estimen que aquesta quantitat pujarà enguany gairebé 95 euros.

El consell de portar el material marcat amb el nom i el cognom serà probablement més important que mai. Perdre algun objecte comportarà haver-lo de comprar novament i en una situació d’alça de preus és convenient evitar-ho.

A les botigues Bureau Vallée el nivell de vendes és similar al d’altres anys tot i que enguany el curs comenci abans. “Pensem que el gruix de les vendes es concentrarà a darrera hora i la campanya s’allargarà una mica més del que és habitual”, comenta el franquiciat Albert Sànchez.

A la llibreria Atenea, estan tenint menys vendes que altres anys. Magda Díaz, gerent del negoci, lamenta la competència que suposa el comerç en línia, “que pot fer descomptes i ofertes que les botigues físiques no podem fer”. Diu, però, que encara és d’hora per fer balanç. De fet, també confia en les vendes d’última hora, cada cop més comuns.

Els productes de paper, per sobre de l’IPC

Pel que fa als preus, es productes de paper han pujat un 23,1%, per sobre de l’IPC (10,8% el juliol), mentre que altre material de papereria s’ha incrementat gairebé un 5% i els llibres de text un 1,5%, segons indiquen les últimes dades de l’INE (Instituto Nacional de Estadística). El preu del calçat per a nens ha augmentat un 9,4% i el de la roba infantil un 2,4%.

Díaz confirma la pujada dels preus dels productes de paper i manipulats de paper. Assenyala, en canvi, que en el cas de material d’escriptura, la pujada ha estat mínima. En el seu cas, els únics articles que importen són motxilles i estoigs, que també s’han encarit pels problemes amb el transport.

/ Alberto Tallón

Sànchez coincideix en el fet que els derivats del paper són els productes més afectats per l’augment de preus de la matèria primera. Diu que ells han reduït marges i han avançat compres susceptibles de pujades.

Una alternativa que va a l’alça és la de la reutilització. Aprofitar els llibres, la bata o l’uniforme del germà gran, un cosí o un amic és una opció força habitual entre aquells que busquen estalviar. A més, cada cop hi ha més iniciatives dels mateixos centres escolars per promoure la reutilització. També existeixen plataformes en línia de segona mà on el material escolar té un pes important. Segons Milanuncios, Catalunya és la quarta regió espanyola amb una demanda més alta de llibres de text de segona mà, registrant més de 24.000 visualitzacions d’anuncis, el 9% del total. Els llibres que més interessen adquirir a la població catalana són els de l’ESO, que registren el 66% de les visualitzacions. Respecte a l’oferta, Catalunya és la setena regió que més anuncis acumula en l’anàlisi. El preu mitjà dels llibres de segona mà a Catalunya és de 24 euros, igual que la mitjana d’Espanya.

Cris Guillem: “Tocaria renovar la bata, però l’aprofitarem”

El fill de la Cris farà sisè de primària. En ser l’últim curs d’aquesta etapa, aprofitarà material escolar que ja té d’altres cursos. A més, “tot i que potser tocaria renovar la bata i el xandall, els portarà un curs més”, assenyala. Pel que fa als llibres de text, els han comprat nous a través de l’escola. L’AMPA gestionava un projecte de socialització i reutilització, però amb la pandèmia no va tenir continuïtat. “Passar de pagar 50 euros a 180 es nota molt”, comenta.

Marta Rodó: “Hem comprat els llibres per Wallapop”

El fill de la Marta té 15 anys i cursarà 4t d’ESO. Cada any compraven els llibres de text nous, però enguany n’han buscat de segona mà. “Els llibres de text són cars i no em sembla bé donar-los un sol ús. Per això hem buscat si hi havia algú que els vengués per Internet i els hem acabat comprant per Wallapop. Calculo que ens han costat la meitat”, explica. L’agenda també l’han comprada nova, però la resta de material el reutilitzarà d’anys anteriors.

Joan Torras: “És més car, però la despesa és sempre gran”

El Joan té una filla de 5 anys que farà primer de primària. Explica que ja han començat a comprar material de cara a la tornada l’escola i reconeix que han notat l’encariment. “El preu del material escolar acostuma a ser elevat. Aquest any sí que ho hem trobat més car, però la tornada a l’escola sempre és cara”, opina. “Hem comprat la majoria de llibres nous, però encara ens falta saber-ne alguns que potser busquem de segona mà”, indica.

Miriam Prados: “Mirarem a diversos llocs i compararem”

La Miriam té un fill que farà P5 i un altre que farà sisè de primària. En el seu cas, encara no han fet la compra del material escolar, però la Miriam creu que enguany els sortirà una mica més car, “estant les coses com estan”. “Haurem d’anar mirant a diversos llocs per trobar les opcions més econòmiques”, diu. “El que els nens puguin aprofitar d’altres anys, ho aprofitaran. El que no, no quedarà més remei que comprar-ho comparant preus”, comenta.

To Top