Les fortes tempestes dels dies passats, concretament dimecres i dijous, no tenen, necessàriament, una relació directa amb l’onada de calor que fa moltes setmanes que s’està vivint, segons apunta el meteoròleg de TV3 i establert a Terrassa, Francesc Mauri. Explica que el paper de les rieres no influeix amb la meteorologia de la ciutat i assegura que “el que podria influir seria el massís de Sant Llorenç del Munt, que és una muntanya que fa pujar l’aire”.
Si hi ha més calor o més energia, en el moment que, en les pròximes setmanes o mesos, es doni el que en meteorologia s’anomenen palanques, que són “el que fa bellugar i moure l’aire i el dispara”, sí que pot influir en les precipitacions. En el cas de situacions amb molta energia en forma del mar molt calent o amb les temperatures dels últims mesos, assenyala Mauri, sí que fa pensar que “si es produeixen alguns mecanismes com una gota freda o llevantades, podrien provocar que les tempestes fossin més abundants i fortes del que són habituals”. L’energia, amb el pas dels dies “s’anirà dissipant de forma lenta”, apunta el meteoròleg.
Un exemple
Mauri desenvolupa que, per exemple, si d’aquí al mes de novembre, per molta calor que hagi fet o pel factor que hi hagi energia acumulada, si no es desencadenen aquestes palanques, com remolins de vent o pertorbacions de l’aire que es refreda si s’eleva, no té per què haver-hi aiguats de l’estil de les passades jornades. En definitiva, es necessiten els dos elements, la intervenció de l’aire i una energia acumulada en forma de calor.
“Aquests aiguats són normals a l’estiu i, en el cas de Terrassa i els voltants, no s’ha batut cap rècord”, comenta el meteoròleg, i recorda altres tempestes molt més violentes en anys anteriors a la ciutat. “Les dels passats dies són simples tempestes d’estiu” i no cal alarmar-se, detalla Mauri, que preveu sis o set dies tranquils.