Contenidors bolcats a Can Parellada
Terrassa

Barres per evitar que els senglars bolquin contenidors a Terrassa

L’Ajuntament respon amb una prova pilot a les demandes de Les Torres de Can Parellada

Contenidors de residus bolcats per senglars fa uns dies al costat de l'avinguda d'Àfrica

De nit, els senglars envesteixen els contenidors d’escombraries per bolcar-los i, per descomptat, bolquen gairebé tots els que colpegen, perquè els recipients són petits, dels antics, fràgils. Els animals, famolencs, recorren el seu camí natural des de Collserola fins al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i Les Torres de Can Parellada és un barri que es troba en ple passadís. Els senglars s’han convertit en un problema en aquest sector i els veïns han demanat a l’Ajuntament una solució. El servei municipal de Medi Ambient posarà en marxa una prova: instal·larà una protecció de ferros antibolcada en alguns contenidors.

L’Ajuntament aplicarà el sistema a altres bateries del sector si funciona al tram on es col·locaran les primeres proteccions. L’associació de veïns de Les Torres de Can Parellada ha presentat una pila de reclamacions al consistori sobre aquest problema, que no sols genera brutícia, sinó també inseguretat, i va establir quatre llocs en els quals calia actuar: un punt de recollida de residus situat al carrer de Grècia, un altre situat a la intersecció del carrer de Líbia amb l’avinguda d’Àfrica, un tercer a l’avinguda d’Àfrica amb el carrer d’Egipte i el darrer, al carrer de Tunísia. Medi Ambient col·locarà el sistema de subjecció, de moment, al carrer de Grècia, a l’alçada del número 21.

Cops

Dies enrere, un ramat de senglars la va emprendre a cops contra uns contenidors al carrer de Líbia. Van tirar a terra els recipients i aquests van impactar amb un cotxe, amb els consegüents i lògics desperfectes en el vehicle. Aquest és un dels últims incidents amb senglars registrats a Can Parellada, però n’hi ha un grapat més. Els veïns es queixen d’incidents gairebé cada dia.

Barri de les Torres de Can Parellada Terrassa Nebridi Aróztegui (16)

Solar a Les Torres de Can Parellada / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Les voreres són estretes i amb prou feines hi ha espai per transitar en alguns punts. “Alguns residents d’edat avançada no han pogut sortir dels seus domicilis perquè els contenidors bolcats, i les escombraries escampades, li ho impedien”, denuncia Ángel Moreno, president de l’associació de veïns de Les Torres de Can Parellada.

Els porcs entren habitualment a l’avinguda d’Àfrica procedents de Ca n’Amat de les Farines i no són pocs els ensurts en forma d’accidents de trànsit que provoquen. “L’altra nit deambulava per la zona una parella de senglars amb uns 15 garrins”, diu Moreno mentre assenyala una bateria de contenidors “que els senglars tiren a terra cada dos per tres”. Devoren les escombraries aconseguides i les que no, es queden per a les rates, un problema afegit al problema original.

Solució

Per al veïnat, la solució ideal consisteix en la implantació dels contenidors de major capacitat, els de càrrega lateral, però aquest desplegament no arriba. L’Ajuntament es va comprometre fa unes setmanes a col·locar abraçadores en el punt de recollida del carrer de Líbia, un sistema de fixació per al qual el consistori ha fet el primer pas amb la comanda de les peces a una empresa. Medi Ambient espera col·locar les barres antibolcada en aquest tram el mes que ve.

El govern municipal diu ser conscient del problema generat pels senglars en els barris pròxims a l’entorn natural i assegura que treballa “en la recerca de possibles solucions”. Avalua sistemes per impedir, per exemple, les bolcades de contenidors, però no sols té en compte l’efectivitat d’aquests mètodes, sinó també “el seu cost i el seu manteniment”.

Barres per evitar que els senglars bolquin contenidors a Terrassa
To Top